Ελλάδα|17.10.2022 22:50

Εργατικά δυστυχήματα: Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά η ΟΣΕΤΕΕ

Newsroom

Επιστολή, με την οποία ζητά κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με αντικείμενο τη ραγδαία κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων σε δραστηριότητες φορέων που εποπτεύονται από το συγκεκριμένο υπουργείο, απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων στα τεχνικά έργα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και στον εξορυκτικό κλάδο. Για το λόγο αυτό η ΟΣΕΤΕΕ εκτιμά ότι η άμεση συνεργασία μπορεί και πρέπει να συμβάλει στον περιορισμό των θανάτων στην εργασία σε αυτούς τους τομείς. Η Ομοσπονδία στη συνάντηση έχει σκοπό να καταθέσει τις εκτιμήσεις της για τις αιτίες που δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες πριν η ΟΣΕΤΕΕ είχε εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή της με τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα σε ανειδίκευτους και μη αδειοδοτημένους εργάτες να χειρίζονται κλαρκ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνους, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη».

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι την ώρα που κλιμακώνονται τα εργατικά δυστυχήματα στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση νομοθετεί δημιουργώντας ακόμα πιο επικίνδυνες συνθήκες σε κλάδους που τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι πλέον πολύ συχνά, όπως είναι και ο Τεχνικός Κλάδος», τόνιζε.

Υπενθύμιζε μάλιστα ότι το περασμένο καλοκαίρι με το άρθρο 88 του νόμου 4964/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εργασιών.

«Φαίνεται ότι κάποιοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας, συνεχίζουν να υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής για χάρη «εξυπηρετήσεων» που έχουν δεσμευτεί σε μεγάλες εταιρείες και εργοδότες» επεσήμαινε στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας πως συντάσσεται με την ΓΣΕΕ η οποία προειδοποιεί ότι «τέτοιου είδους παιχνίδια με τις ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων σύντομα θα οδηγήσουν στην αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών. Δεν είναι δυνατόν στις ειδικότητες με τα πιο πολλά εργατικά δυστυχήματα, την ώρα που οικογένειες θρηνούν νεκρούς λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων εργοδοτών, κάποιοι να διαμορφώνουν πλαίσιο -με πρόσχημα την ανάπτυξη- που απαλλάσσει «φίλους» και «γνωστούς» από τις ελάχιστες και στοιχειώδεις ευθύνες τους».

Να σημειωθεί ότι όπως έχει ήδη γράψει το «ethnos.gr», έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα 51 εργαζόμενοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των νεκρών εν ώρα εργασίας για ολόκληρο το 2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εργατικό ατύχημαΚώστας Σκρέκαςεργατικό δυστύχημαειδήσεις τώρααναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας