Ελλάδα|20.10.2022 10:52

Συγκίνηση στο Πήλιο: Επί 3 ημέρες σκύλος έμενε δίπλα στο αφεντικό του που είχε φύγει από τη ζωή

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επί τρεις ημέρες βουβό, χωρίς φαγητό και νερό, δίπλα στο άψυχο σώμα του αφεντικού του, του 60χρονου «Ευτύχη» ή «Ευτύχα», όπως τον φώναζαν οι συγχωριανοί του στον παραθαλάσσιο Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου, έμενε ο κυνηγετικός σκύλος του θανόντα.

Αν και πρόκειται για ζωηρό σκύλο, ο οποίος γαύγιζε συχνά, όπως ορίζει, άλλωστε, η φύση του, επί τρεις ημέρες δεν έβγαλε τον παραμικρό ήχο από το μικρό δωματιάκι του παλιού ξενοδοχείου του Πλατανιά, όπου έμενε με το αφεντικό του. Ίσως να παρέμενε ήσυχος για να μην τον ξυπνήσει, ίσως να αισθανόταν ότι κάτι κακό συμβαίνει στον 60χρονο...

Δε γάβγισε, ούτε όταν οι αστυνομικοί -που είχαν κληθεί από κατοίκους του χωριού- άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν στο δωμάτιο, ούτε καν όταν μεταφερόταν στον ειδικό σάκο η σορός του 60χρονου «Ευτύχα», του εργάτη με καταγωγή από το Πακιστάν που κανείς δεν φώναζε με το πραγματικό του όνομα.

Ο σκύλος βρίσκεται πλέον έξω από το μικρό δωμάτιο και δέχεται τροφή και φροντίδα από περίοικους. Η ανάγκη του για φαγητό καλύπτεται. Ο πόνος του από την απουσία του αφεντικού του προφανώς δεν σβήνεται.

Τον είχε μαζί του από κουτάβι

Ο 60χρονος «Ευτύχας», ο οποίος ζούσε τα τελευταία δώδεκα χρόνια στον Πλατανιά και έκανε κάποια μεροκάματα στις ελιές ή στην καθαριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, είχε μαζί του το σκυλάκι του από κουταβάκι και οι δυο τους ήταν δεμένοι πάρα πολύ.

«Το πατρικό μου σπίτι, στο χωριό, βρίσκεται σε απόσταση 30-40 μέτρων από το δωμάτιο που έμενε ο ‘’Ευτύχας’’, σε ένα παλιό ξενοδοχείο που πλέον δε λειτουργούσε. Του το είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, έναντι κάποιας συμβολικής αμοιβής, για να κοιμάται. Το σκυλάκι είναι ζωηρό, γάβγιζε συχνά και το άκουγε ο πατέρας μου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν το είχε ακούσει καθόλου. Πίστεψε ότι θα είχαν πάει κάπου μαζί με τον ‘’Ευτύχα’’», λέει στο ethnos.gr ο Σταμάτης Παπαδήμος, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Νοτίου Πηλίου.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον 60χρονο ως συνεσταλμένο, άκακο, ήσυχο και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα στο χωριό. «Ήταν τόσο συνεσταλμένος, που όταν του μιλούσες, έσκυβε το βλέμμα του. Ήταν πάντοτε μαζί ο ‘’Ευτύχας’’ και ο σκύλος. Κάποιες φορές μιλούσε στο κινητό του, προφανώς με συμπατριώτες του, άλλες έπινε καμιά μπυρίτσα παραπάνω, αλλά ποτέ δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα στο χωριό. Όταν έπινε λίγο παραπάνω, πήγαινε κατευθείαν στο δωμάτιό του. Τον αγαπούσαμε όλοι και θα λείψει πολύ σε όλο το χωριό ο ‘’Ευτύχας’’», λέει ο κ. Παπαδήμος.

Ανησύχησαν οι συγχωριανοί

Επί τρεις ημέρες ο 60χρονος δεν είχε εμφανιστεί στο χωριό, κάτι που δε συνήθιζε να κάνει και ένας νεαρός φίλος του πήγε στο δωμάτιο, για να δει τι συμβαίνει. Όταν είδε την πόρτα κλειδωμένη, πήρε τον «Ευτύχα» στο κινητό. Το άκουσε να χτυπάει εντός του δωματίου και αμέσως κάλεσε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και στη συνέχεια την αστυνομία. Όταν μπήκαν στο δωμάτιο οι αστυνομικοί, βρήκαν τον 60χρονο πεσμένο στο πάτωμα και το σκύλο να στέκεται πολύ ήρεμος δίπλα του.

Η σορός μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας και αναμένεται να βγει το πόρισμα για τα αίτια του θανάτου του 60χρονου. Εφόσον δεν υπάρχουν συγγενείς του στην Ελλάδα, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου θα αναλάβει τα έξοδα του ενταφιασμού του. Θα θαφτεί στο νεκροταφείο του χωριού που τόσο αγάπησε και έμεινε επί δώδεκα χρόνια, από τα συνολικά 18 που βρισκόταν στην Ελλάδα.

«Έχω συνεννοηθεί με τον αδελφό μου να ταΐζει τον σκύλο και παράλληλα κάνω ενέργειες, μήπως τον υιοθετήσει και τον φροντίζει κάποιος από το χωριό. Σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε το σκύλο στην τύχη του. Βρίσκεται συνέχεια έξω από το δωμάτιο και περιμένει να γυρίσει το αφεντικό του…», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παπαδήμος.

ΠήλιοχωριόΠακιστανόςσκύλος