Ελλάδα|31.10.2022 14:10

Κρήτη: «Υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία για κατολίσθηση» σύμφωνα με κάτοικο - Τι λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων

Newsroom

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης από την τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θέση Αγία Φωτιά, όταν βράχος που αποκολλήθηκε καταπλάκωσε συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και προκάλεσε τον θάνατο μιας 45χρονης από την Τσεχία, που έκανε τις διακοπές της στην περιοχή, με τον σύζυγο και το ανήλικο παιδί τους.

Για το αν θα έπρεπε να ήταν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε εκείνο το σημείο αλλά και την επικινδυνότητα του ρωτήθηκε ο πρόεδρος ξενοδόχων Ιεράπετρας, Γιώργος Βαρδάκης. 

«Μιλάμε για ένα κτίριο που βρίσκεται εκεί 40 περίπου χρόνια, έχει κτιστεί από τι ξέρουμε με όλες τις άδειες είναι νόμιμο, έχει πάρει άδειες για τη λειτουργία του, ναι είναι δυνατόν να υπάρχει εκεί» δήλωσε και πρόσθεσε «ο κύριος Λέκκας σεβαστός, αλλά έκανε μια διάγνωση από την τηλεόραση. Εδώ χρειάζεται ολόκληρη γεωτεχνική έρευνα, μπορεί η πρώτη εικόνα να δείχνει πράγματα αλλά εδώ χρειάζεται ψάξιμο. Τον μηχανισμό ο οποίος οδήγησε ώστε να φύγει ο βράχος και να φύγει προς τα κάτω πρέπει να το δούμε, χρειάζεται ειδική μελέτη».

Ο ίδιος τόνισε πως ποτέ δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για κατολίσθηση σε αυτό το σημείο «η κατολίσθηση είχε γίνει στην περιοχή, αλλά όχι σε αυτό το κομμάτι. Η Αγία Φωτιά είναι ένας υπέροχος κόλπος με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι που συνδέεται με δυο κρανία, το ανατολικό και το δυτικό. Η κατολίσθηση έγινε στο ανατολικό, ενώ παλιότερα είχε γίνει στο δυτικό όπου έχουν ληφθεί και κάποια μέτρα».

Μαρία Σακαδάκη - κάτοικος περιοχής: «Ποτέ δεν είχε γίνει κάτι σε αυτό το σημείο»

«Δεν υπήρχε ποτέ αγωνία, ποτέ δεν είχε γίνει σε αυτό το σημείο το οτιδήποτε για να μας ανησυχήσει. Η κοιλάδα της Αγίας Φωτιάς είναι πολύ όμορφη, καταλήγει σε μια πάρα πολύ ωραία παραλία. Ανατολικά και δυτικά έχει τα πρανή που το ανάγλυφο είναι βραχώδη. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί που το ανάγλυφο είναι βραχώδη, είναι όλης της νότιας Κρήτης, παντού υπάρχουν βράχια, ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Το θέμα που έχει δημιουργηθεί την τελευταία 20ετια είναι σε ένα άλλο κομμάτι αρκετά επικίνδυνο αλλά καμία σχέση με εκεί που ήταν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» τόνισε η κάτοικος της περιοχής, Μαρία Σακαδάκη.

Υπογράμμισε πως: «Για αυτό ξαφνιαστήκαμε όλοι. Γιατί είχαμε ξανά έντονες βροχοπτώσεις ακόμη και είχαμε δυστύχημα με μια κάτοικο που είχε πνιγεί στα Θέρμα, αλλά ούτε τότε είχαμε σε αυτό το σημείο κατολίσθηση σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα της Αγίας Φωτιάς»

«Υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία»

Τέλος, η κυρία Σακάδακη ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία στην Κρήτη «υπάρχει στη δυτική πλευρά της κοιλάδας της Αγίας Φωτιάς, υπάρχει η κοιλάδα της Κακιάς Σκάλας».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κατολίσθηση βράχωνειδήσεις τώραΚρήτηξενοδοχείο