Ελλάδα|22.02.2019 14:55

«Πρωταθλητές» στη «μαύρη» εργασία τα ιδιωτικά σχολεία

Μαίρη Τσίνου

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν δηλώνεται στο MySchool, ενώ μαύρη τρύπα ανομίας αναδεικνύονται τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και οι απογευματινές δράσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για το προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και τη σύγκρισή τους με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ένας στους τρεις περίπου ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς του υποχρεωτικού προγράμματος δεν δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα MySchoolΠρόκειται κατά κύριο λόγο για νηπιαγωγούς (θα αναφερθούμε χωριστά πιο κάτω), αλλά και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (ξενόγλωσσους, μουσικούς, εικαστικούς) που δηλώνονται συνήθως ως διοικητικό προσωπικό και αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αποδοχές.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν δηλώσει στο σύστημα 5.867 εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ολοκληρώθηκε περίπου το φθινόπωρο του 2018 (επομένως σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι περισσότεροι, καθώς, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, είχαμε φέτος περίπου 10% αύξηση εγγραφών) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία είναι 8.167!

Από αυτούς τους εκπαιδευτικούς, ένα μεγάλο μέρος δηλώνεται ως διοικητικό προσωπικό και το ένα τρίτο περίπου απασχολείται χωρίς καμία σύμβαση εργασίας.

Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη, μεγάλη έρευνα του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών εκπαιδευτικών (περίπου το 40%!) υποχρεώνονται να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες, εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς φυσικά αμοιβή

εκπαιδευτικοίιδιωτική εκπαίδευσηΟΙΕΛΕαδήλωτη εργασία