Ελλάδα|23.02.2019 14:21

Γάλλος master chef στο ethnos.gr: Το ελληνικό ελαιόλαδο δίνει νοστιμιά στο φαγητό

Τίμος Φακαλής

Ένας από τους πιο γνωστούς σεφ της Γαλλίας, μαθητής του διεθνούς φήμης σεφ Pierre Gagnaire, ο Abdel Alaoui που έχει σερβίρει τις σπεσιαλιτέ του σε δύο προέδρους της Γαλλίας, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και σε διεθνείς προσωπικότητες όπως τη Σελίν Ντιόν αλλά και τον Τζωρτζ Κλούνεϊ επισκέφθηκε την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης το «Καπάνι».

Για δύο μέρες εξερεύνησε το street food της πόλης και φόρεσε την ποδιά του και τον σκούφο του για να μαγειρέψει ελληνικά παραδοσιακά πιάτα στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής για την γαλλική δημόσια τηλεόραση. 


«Μισό λεπτό φίλε μου. Να αγοράσω λίγες αυθεντικές ελιές καλαμών για το σπίτι μου στο Παρίσι. Και θα τα πούμε όλα. Απλά να πάμε στα καφέ της παραλίας. Είναι μαγευτικά» είπε στο ethnos.gr ο Γάλλος σεφ, ο οποίος διατηρεί τρία εστιατόρια στην πόλη του φωτός, κατηφορίζοντας μετά τα γυρίσματα από το Καπάνι προς την θάλασσα. Την ξενάγησή του στα κατατόπια της γνωστής θεσσαλονικιώτικης αγοράς ανέλαβε ένας άλλος Γάλλος, ο καλλιτέχνης Tomas Clergiot, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Γάλλος σεφ τράβηξε πλάνα στο Καπάνι, συνομίλησε με τους καταστηματάρχες, δοκίμασε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, μύρισε τα μπαχαρικά και ψώνισε πρώτες ύλες. Πίσω από τους πάγκους της κουζίνας βρίσκεται τα τελευταία 22 χρόνια ενώ επισκέπτεται για τέταρτη φορά την χώρα μας. Στο μυαλό του το ελληνικό φαγητό είναι συνδυασμένο με την φέτα, το ψάρι και το ελαιόλαδο.

«Δες πόσο μεγάλες είναι οι ελιές Καλαμάτας. Είναι πεντανόστιμες. Και χρησιμοποιώ ελληνικό ελαιόλαδο πολύ συχνά στις σαλάτες που φτιάχνω. Δίνει άλλη αίσθηση, δίνει νοστιμιά στο φαγητό. Οι Παριζιάνοι τρελαίνονται πολύ και με τα σάντουιτς που φτιάχνω. Το μυστικό της συνταγής βρίσκεται στη φέτα που χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο τελευταία», σημείωσε ο Γάλλος σεφ και πρόσθεσε: «Το Καπάνι έχει φοβερή ατμόσφαιρα. Και μεγάλη ποικιλία. Η αγορά της Θεσσαλονίκης μοιάζει με αυτή της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας. Είναι κοντά στο κέντρο και δίπλα στη θάλασσα. Μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις».

Νωρίτερα ο Abdel Alaoui φιλοξενήθηκε στο σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας στα Πεύκα Θεσσαλονίκης και μαγείρεψε κρασάτο κριθαρότο με χταπόδι στο πλαίσιο εκπομπής (Bons Baisier d’ Europe) της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης, όπου παρουσιάζονται συνταγές του κόσμου. «Είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό, το οποίο μαγειρεύω για πρώτη φορά. Πολύ ελαφρύ και γρήγορο. Και η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα γκουρμέ πιάτα της αλλά και τα παραδοσιακά σπιτικά φαγητά της. Γι αυτό και την επισκέφτηκα»,  κατέληξε ο Abdel Alaoui.


Η εκπομπή θα προβληθεί στη γαλλική τηλεόραση (France 2) το απόγευμα του Σαββάτου (23.02).

δήμος ΘεσσαλονίκηςΣΕΦΓάλλοςελληνική κουζίνα