Ελλάδα|09.11.2022 11:30

Απεργία: Μεγάλη η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας - Εργαζόμενοι και φοιτητές διαμαρτύρονται για την ακρίβεια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)
Απεργία για την ακρίβεια στο κέντρο της Αθήνας (gallery από Twitter)

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία κατά της ακρίβειας που «ροκανίζει» τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι η πορεία ξεκίνησε με πλήθος κόσμου να συμμετέχει, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην οποία δίνουν ηχηρό «παρών», η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ η ΠΟΕ ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στις 10:30 ξεκίνησε η ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ενώ ακολουθούν, ως είθισται οι πορείες. Μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησαν να κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας όπως η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, καθώς είχε συγκεντρωθεί ήδη αρκετός κόσμος.

Σημειώνεται ότι και τα ΜΜΜ πραγματοποιούν απεργία σήμερα καθώς η στάση εργασίας σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, κηρύχθηκε παράνομη χθες με τα σωματεία να προχωρούν και εκείνα σε 24ωρη απεργία.

Σημαντική είναι και η κινητοποίηση των μαθητών, που και εκείνοι βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και διαμαρτύρονται για το κύμα ακρίβειας.

Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε και εκείνη απεργία των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης και το ethnos.gr συμμετέχει σε αυτήν, μεταδίδει όμως ειδήσεις που αφορούν την απεργιακή κινητοποίηση. Απεργιακές κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Από τα χαράματα εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους σε όλη την Ελλάδα δίνουν την μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Όλοι στην Απεργία. Όλοι στις διαδηλώσεις».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν θα γίνει συνένοχος

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», δήλωσε από την πορεία ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κυτσούμπας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νικος Ανδρουλάκης στην πορεία

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Στην πορεία συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με μέλη και βουλευτές του κόμματος, ενώ νωρίτερα η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοραή.

Φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη: Πρώτη φορά μετά από χρόνια μας αναγκάζουν να μην καλύψουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook σημειώνει ότι «πρώτη φορά μετά από χρόνια το διασωματειακό και η ΠΟΕΣΥ μας αναγκάζει να ΜΗΝ καλύψουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις».

«Ειλικρινά συνάδελφοι, απορώ με ποιο σκεπτικό πήρατε ή συναινέσατε σε μια τέτοια απόφαση,να ΜΗΝ δείξουμε αύριο τις απεργιακές συγκεντρώσεις σαν να μην έγιναν! Κάναμε μεγάλο αγώνα να καλύπτουμε σε μέρες απεργίας ΜΟΝΟΝ τις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ συγκεντρώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΕΣ ακριβώς γιατί είμαστε τα μάτια του κόσμου εκεί έξω και τώρα με τα ίδια μας τα χέρια ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ τα μάτια μας και θα κάνουμε σαν να μην έγιναν»!, υπογραμμίζει.

 

 

«Παραλύουν» οι συγκοινωνίες - Πώς θα γίνει η περιορισμένη κίνηση των MMM

Όπως αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ δε θα εκτελέσουν καθόλου δρομολόγια το μετρό στις Γραμμές 2 και 3, καθώς επίσης και τα λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, ύστερα και από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων που έκριναν παράνομες και καταχρηστικές τις στάσεις εργασίας που είχαν αρχικά προκηρύξει.

Ορισμένες ώρες της ημέρας θα λειτουργήσουν μόνο η Γραμμή 1, δηλαδή το δίκτυο του ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και το τραμ στην Αθήνα.Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως αργά το βράδυ της Τρίτης τα ΜΜΜ θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

  • Γραμμή 1: Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
  • Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.
  • Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00

Οδικά Μέσα

  • Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
  • Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

Σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, που εξυπηρετούν τα δρομολόγια στις 60 γραμμές τις οποίες έχει παραχωρήσει ο ΟΑΣΑ σε αυτά.

Τα υπόλοιπα Μέσα

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε τη συμμετοχή της με 24ωρη απεργια στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Χειρόφρενο τραβούν και τα ταξί στην Αθήνα καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) είχε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία αφού η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Με αλλαγές και ακυρώσεις θα εκτελεστεί και το πτητικό πρόγραμμα της Τετάρτης καθώς παρά το γεγονός ότι η 6ωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας κρίθηκε από τη δικαιοσύνη παράνομη και καταχρηστική, δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει εκ νέου αλλαγή του προγράμματος. Κατά συνέπεια ισχύει η ενημέρωση που είχε κάνει εξαρχής η AEGEAN αναφορικά με τις πτήσεις που επηρεάζονται, σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται 50 πτήσεις και τροποποιούνται άλλες 42.

Με προσωπικό ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Το Συνδικάτο είχε ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα κυκλοφορήσουν 50 λεωφορεία που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα λειτουργήσουν τα οχήματα που εξυπηρετούν τα ΑμΕΑ και η λεωφορειακή γραμμή από και προς το αεροδρόμιο.

Χωρίς δακτύλιο η Αθήνα την Τετάρτη

Δεν ισχύει ο Δακτύλιος της Αθήνας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας που θα καθηλώσει τα ΜΜΜ. Σε έκτακτη ενημέρωσή της η Τροχαία αναφέρει:

«Λόγω των εξαγγελθεισών, για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ). Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων».

ΜΜΜειδήσεις τώραΚΚΕεργαζόμενοιακρίβειααπεργίαφοιτητές