Ελλάδα|22.02.2019 20:31

Γρίπη (Η1Ν1): «Καμπανάκι» κινδύνου από τους γιατρούς λόγω κακοκαιρίας

Newsroom

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή λόγω του παγετού και της κακοκαιρίας εφιστούν οι γιατροί για τον ιό της γρίπης που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους, με τελευταίο θύμα έναν 76χρονο από την Κρήτη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα 19 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την γρίπη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV,  ότι πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Οι γιατροί από την πλευρά τους κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για περισσότερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν οι πολίτες, λόγω και της κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών.

Μικρή αποδείχθηκε η παρτίδα των 50.000 δόσεων για τα φαρµακεία

Την ίδια ώρα, οι µικρές ποσότητες των αντιγριπικών εµβολίων, που εκτάκτως εισήγαγε το υπουργείο Υγείας στη χώρα µας τις τελευταίες ηµέρες, έχουν κάνει ήδη φτερά λόγω και της ανησυχίας του κόσµου, αφού ελάχιστα εµβόλια είναι πλέον διαθέσιµα στα ιδιωτικά φαρµακεία.

Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερµοκρασίες που επικρατούσαν τις τελευταίες ηµέρες στη χώρα µας δεν ευνοούσαν τη µετάδοση του ιού της γρίπης Η1Ν1, κατεγράφησαν µέσα σε µία εβδοµάδα 18 νέοι θάνατοι. Σύµφωνα µε την τελευταία επιδηµιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιµώξεων και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι 18 θάνατοι από επιβεβαιωµένη γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστηµα µίας εβδοµάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον θλιβερό κατάλογο της φετινής περιόδου εποχικής γρίπης.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα υπήρξαν 274 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτούς τους ανθρώπους, εµβολιασµένοι ήταν µόλις οι 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε οµάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εµβολιασµός από το φθινόπωρο.

γρίπηγρίπη H1N1κακοκαιρίαγιατροί