Ελλάδα|03.11.2018 10:11

Γιατί εξαφανίζονται οι μαγευτικές παραλίες της Χαλκιδικής

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σημαντικό πρόβλημα διάβρωσης αντιμετωπίζουν οι ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον η θάλασσα να δημιουργήσει προβλήματα σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και σε άλλες περιουσίες ιδιωτών.

Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, η Περιφέρεια προχωρά στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Διάβρωσης Ακτών, ώστε να μελετηθεί η εξέλιξη του προβλήματος, με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης αλλά και όπου είναι δυνατό, αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα διάβρωσης στις ακτές της Χαλκιδικής και κυρίως στο πρώτο πόδι, τη χερσόνησο της Κασσάνδρας, η οποία αποτελεί την τουριστικότερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και υπάρχουνσε αυτήν δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες κοντά στις ακτές. Προβλήματα διάβρωσης εντοπίζονται και στις ακτές της Σιθωνίας, αλλά είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με την Κασσάνδρα.

Σημαντικά διαβρωμένες ακτές εντοπίζονται και στην περιοχή του Σταυρού, στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ πολύ έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Καλοχωρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εκεί ένα μεγάλο μέρος της ακτής έχει υποστεί καθίζηση και για να μην πλημμυρίσουν σε ένα τεράστιο εύρος -σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα εκτιμάται ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης- οι πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εδώ και χρόνια πραγματοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, τα τελευταία δεν έχουν γίνει σε όλο το εύρος της ακτής, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πλημμυρών να είναι άμεσος σε ορισμένα σημεία.

Πολύ μικρότερα είναι τα προβλήματα στις ακτές της Πιερίας και σχεδόν ανύπαρκτα στις παραλίες της ανατολικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης και στο μικρό θαλάσσιο τμήμα του νομού Σερρών.

Υπαίτια η κλιματική αλλαγή

Μπορεί η διάβρωση των ακτών να αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, ωστόσο, κατά τον κ. Γιουτίκα, ο οποίος επικαλείται εκτιμήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων, η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία, που τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αποκτάει εντονότερες διαστάσεις και παρουσιάζει ταχύτερη εξέλιξη.

«Η κλιματική αλλαγή επέφερε συχνότερες κακοκαιρίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εξαιτίας της έχουν αλλάξει τα υποθαλάσσια ρεύματα. Η ακτογραμμή υποφέρει, αφού πλέον το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Το ότι μπαίνει η θάλασσα στη στεριά, σε κάποια σημεία μπορεί να δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα, αφού υπάρχουν ξενοδοχεία και άλλες περιουσίες ιδιωτών», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Γιουτίκας.

Το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για τη διάβρωση των ακτών μετά από πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής ανάδοχου εργολάβου και ο κ. Γιουτίκας εκτιμάει ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019.

Όπως είπε ακόμα , θα συγκεντρωθούν δορυφορικές φωτογραφίες των ακτών από τα τελευταία δέκα χρόνια, ώστε να διαπιστωθούν η εξέλιξη της διάβρωσης και τα σημεία που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Το υλικό θα δοθεί στη συνέχεια στους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, κατά τον κ. Γιουτίκα, για την προστασία των ακτών, με σκοπό να εκπονηθούν μελέτες και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Οι δήμοι θα έχουν κάθε έξι μήνες ή κάθε ένα χρόνο καινούργιες δορυφορικές φωτογραφίες, ώστε να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα ή να κάνουν παρεμβάσεις, όπου είναι δυνατό, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

παραλίεςΚεντρική Μακεδονία