Ελλάδα|18.11.2022 14:50

Κιβωτός του Κόσμου: Παιδιά και στελέχη της ΜΚΟ θα ρίξουν φως στην υπόθεση - Σοκαριστικές νέες καταγγελίες

Newsroom

Οι καταγγελίες παιδιών για περιστατικά που φέρεται να συνέβησαν μέσα στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση των Αρχών, οι οποίες προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Την ώρα που ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος αρνείται όσα καταγγέλλονται και ταυτόχρονα αφήνει υπόνοιες ότι ορισμένα παιδιά έχουν προβεί σε ψεύτικες καταγγελίες θέλοντας να «εκδικηθούν» την οργάνωση επειδή δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους, οι Αρχές σημειώνουν ότι αν και δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα επίσημη καταγγελία, πλέον ανοίγει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων προκειμένου να αντληθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι θα κληθούν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ και στα γραφεία Προστασίας Ανηλίκων τα παιδιά που καταγγέλλουν την κακοποίηση τους, άνθρωποι από την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά όπως μετέδωσε το OPEN στις Αρχές θα μιλήσουν και παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή διαμένουν σε δομές της «Κιβωτού». Σύμφωνα με τον ANT1, ήδη έχει καταθέσει ένας νεαρός.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου, άπαντες που ζουν κοντά στην δομή του οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα εκείνοι που προσέφεραν εθελοντικά για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις καταγγελίες που έχουν πλέον πάρει τη μορφή ντόμινο.

Νέες καταγγελίες στο φως

Την Τρίτη ήρθαν στο φως νέες καταγγελίες παιδιών που περιγράφουν εφιαλτικές καταστάσεις που βίωσαν μέσα στις δομές του οργανισμού. Πρόκειται για έναν 27χρονο  που καταγγέλλει σκληρές τιμωρίες απομόνωσης και εκμετάλλευσης αλλά και χρήση βίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον άφησαν να πάει στο Λύκειο για να κάνει διάφορες μικροδουλειές μέσα στη δομή. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι τον είχαν στείλει σε σπίτι με υποτιθέμενους «παιδαγωγούς» οι οποίοι ήταν υδραυλικοί στο επάγγελμα και για τρεις ημέρες τους επέτρεπαν να βγουν από το σπίτι μόνο για να δουλέψουν σε χωράφια.

Μία 20χρονη σήμερα κοπέλα καταγγέλλει κακές συμπεριφορές σε δομή της Ηπείρου και πολυήμερες τιμωρίες κατά τη διάρκεια των οποίων τους επέτρεπαν να βγουν από τα δωμάτια μόνο για να καθαρίσουν τις εκεί εγκαταστάσεις.

Παράλληλα άτομο που μίλησε στους δημοσιογράφους ακριβώς έξω από τη δομή, δήλωσε ότι με τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για την ΜΚΟ. «Ξέρω παιδιά που ζούσαν εδώ πιο παλιά και μου έχουν μιλήσει για κακοποιήσεις από εργαζόμενους αλλά και για τον ίδιο τον πάτερ. Χαστούκια σε παιδιά φωνές και τέτοια». 

Πλέον οι δικαστικές Αρχές έχουν την υποχρέωση να δώσουν στα παιδιά αυτά τα απαραίτητα εχέγγυα για να μπορέσουν να καταθέσουν στην Αστυνομία όσα βίωσαν μέσα στις δομές, ώστε να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα τα στόματα των ατόμων από τον Οργανισμό παραμένουν κλειστά και ο μόνο που έχει μέχρι στιγμής μιλήσει είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, ο οποίος μίλησε στον Alpha αλλά έδωσε αμφιλεγόμενες απαντήσεις.

Τι είπε ο Πάτερ Αντώνιος για τις καταγγελίες

«Είμαι θλιμμένος με όλα αυτά που ακούω γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα για την υπόθεση και δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος στην εκπομπή «Super Κατερίνα» και πρόσθεσε:

«Εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Κάποια προέρχονται από παραβατικές οικογένειες και κάποιο είναι μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους. Δεν ήξεραν από όρια. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παραστρατούν και η Κιβωτός του κόσμου με το εξειδικευμένο της προσωπικό προσπαθεί πρωτίστως να θεραπεύσει το τραύμα», ανέφερε και στη συνέχεια έδωσε διευκρινήσεις για το τι εννοεί:  «Το τραύμα της ψυχής τους δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς», δήλωσε.

Αποκλείεται να έχει συμβεί και να μην το έχουμε πάρει είδηση

Για το 17χρονο αγόρι παιδί που καταγγέλλει ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Κολωνού είπε ότι «δεν ξέρω για ποιο παιδί μιλάτε, δεν γνωρίζουμε το όνομα και το επίθετό του. Έχουμε ζητήσει στοιχεία αλλά δεν τα έχουμε ακόμα λάβει. Σίγουρα σκέπομαι με βάση τα περιστατικά».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι «αποκλείεται να έχουν συμβεί όλα αυτά τα περιστατικά και εμείς να μην τα έχουμε πάρει είδηση. «Η κιβωτός είναι η ζωή μου», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμιση.

Για το αν έχει ξεκινήσει η ίδια η Κιβωτός κάποια εσωτερική έρευνα για να βρει ποιος βρίσκεται ίσως πίσω από την καταγγελία. «Συζητήσαμε μεταξύ μας και είμαστε όλοι σε έκπληξη», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος.

Παράλληλα ο ιδρυτής του ιδρύματος πρόσθεσε ότι «δεν κάνω εγώ εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στις δομές. Όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί στην ουσία μένουμε μέσα στο έργο. Εννοείται ότι αν έχει γίνει κάτι από αυτά θα πρέπει να αλλάξουν όλα».

Τι είπε για την δομή του Κολωνού και του Βόλου

«Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι περίπου 30 άτομα. Τους μαζέψαμε χθες και μιλήσαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί αλλά δεν έχει συμβεί κάτι».

Εν συνεχεία όμως μίλησε για την υπόθεση του Βόλου, όπου εργαζόμενος είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό παιδιών και τον απέλυσαν και δήλωσε για τον φερόμενο ως δράστη ότι απομακρύνθηκε άμεσα. «Μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Έχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον εργαζόμενο που έκανε την καταγγελία και στη συνέχεια απολύθηκε: Έγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι αυτό και απομακρύνθηκε».

«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε».

Συγκλονίζει η κατάθεση του 17χρονου

Την ίδια στιγμή ήρθε στο φως και η κατάθεση του 17χρονου παιδιού: «Από τα έξι του χρόνια φιλοξενήθηκε σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας μαζί με τη μητέρα του  η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Όπως υποστηρίζει τον άνδρα που καταγγέλλει τον γνώρισε στην Γ' Γυμνασίου, όταν πήγαινε στον κέντρο στον Κολωνό και έπαιζαν μπάσκετ.

Κάποια στιγμή μετά το Πάσχα του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα για να τον βοηθήσει να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον μου, ενώ του υποσχέθηκε και παροχή βοήθειας και στη μητέρα του.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ο άνδρας έφυγε από την Αθήνα, όπου ζούσε μόνιμα και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα, όπου ζούσε και το παιδί. Σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο 17χρονις καταγγέλλει ότι του έκανε  ασελγείς πράξεις τον παρενόχλησε σεξουαλικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο άνδρας από την «Κιβωτό» του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο. Προσθέτει ότι τον ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο για να εργαστεί ενώ τον εκβίαζε για να μην μιλήσει σε κανέναν για τα όσα βίωνε. Σύμφωνα με το παιδί, ο άνδρας απειλούσε πως είχε τη δύναμη να σταματήσει το επίδομα που έπαιρνε η μητέρα του  και να κάνει τον αδερφό του να απολυθεί.

Παράλληλα τονίζει ότι όταν έφερε αντίσταση, ο άνδρας τον έστελνε να κάνει υποτιμιτικές δουλειές, ενώ όσο περνούσε ο καιρός, έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να βρίσκεται μαζί του.

Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η καταγγελία ότι ο άνδρας τον κρατούσε μέσα στο δωμάτιό του σαν υπηρέτη και του επέβαλε  να μένει αξύριστος και ακούρευτος και να του βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες. Προσθέτει επίσης ότι ο άνδρας τον χρημάτιζε για να είναι εξαρτημένος από εκείνον.

Δόμνα Μιχαηλίδου

«Μας έχει σοκάρει» ήταν το πρώτο σχόλιο της υφυπουργού  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά ασέλγειας σε βάρος παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μιλώντας στο Open, η υφυπουργός επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Πρέπει να είναι σε ανάδοχες οικογένειες όταν δεν μπορούν να είναι με την ευρύτερη βιολογική τους οικογένεια. Η ανάγκη είναι να πιέσουμε την αποϊδρυματοποίηση. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας.

Πατέρας Αντώνιοςειδήσεις τώρακακοποίησηαστυνομίαπαιδιάκαταγγελίεςκιβωτός του κόσμου