Ελλάδα|26.11.2022 22:11

Κακοποιήσεις παιδιών: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα κάνει εφόδους σε έξι δομές στην Αττική

Newsroom

Τσουνάμι καταγγελιών λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες για περιστατικά κακοποίησης παιδιών και μάλιστα μέσα σε μονάδες φροντίδας και προστασίας σε όλη την Ελλάδα. Μετά τις σοκαριστικές Καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ήρθε και η υπόθεση της δομής που φρόντιζε παιδιά ΑμέΑ στη Θεσσαλονίκη, οι υπεύθυνοι της οποία φέρονται να απέκρυψαν δύο θανάτους παιδιών. Για αυτούς τους λόγους η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους μονάδων παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής.

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωσή της η ΕΑΔ αναφέρει τα εξής: «Με έναυσμα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε προνοιακές δομές Φιλοξενίας ανηλίκων και κατόπιν σχεδιασμού βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, η ΕΑΔ πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε έξι (6) μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής. Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων».

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δομή ΑμεΑ 

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν σε δομή φροντίδας ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη όπου υπεύθυνοι απέκρυψαν βασανισμούς αλλά ακόμα και θανάτους τροφίμων. Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά τον θάνατο του νεαρού τρόφιμου, στους γονείς του οποίου οι υπεύθυνοι είπαν πως άλλος φιλοξενούμενος τον είχε χτυπήσει με παντόφλα στο κεφάλι αλλά εκείνοι κατήγγειλαν ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από εργαζόμενο στη δομή. Μάλιστα όπως είπε στο OPEN ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος «από τη διοίκηση διαβεβαίωσαν τους γονείς ότι ο Πάρης είναι μία χαρά και θα βγει από το νοσοκομείο», ενώ λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

Οι γονείς του αδικοχαμένου παιδιού να ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα αυτής της ζοφερής κατάστασης. Η έρευνα της Εθνικής Αρχής διαφάνειας μέσα στη δομή εντόπισε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τρόπο λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ φαίνεται ότι ζητήθηκε δεύτερος έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και εκεί αποκαλύφθηκε και δεύτερος θάνατος τρόφιμου στη δομή. Το εν λόγω συμβάν δεν αναφέρθηκε στο πρώτο κλιμάκιο ελέγχου παρόλο που ο φιλοξενούμςνος κατέληξε 5 ημέρε πριν από την επίσκεψη του κλιμακίου, όπως αναφέρει το OPEN.

Την ίδια στιγμή γονείς παιδιών με ανάγκες καατγγέλλουν ότι υπήρχε κλιμα εκφοβισμού των υπαλλήλων και συγκάλυψης από την διοίκηση για να μην πάρει το ζήτημα διαστάσεις. 

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου νεαρού τρόφιμου 

Οι θάνατοι προσδιορίζονται χρονικά στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 ενώ για τον δεύτερο τρόφιμο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε χτυπήματα τα οποία απέφεραν και τον θάνατό του. Τον αδικοχαμένο νεαρό φέρεται να χτύπησε εργαζόμενος της δομής ο οποίος ήταν σε κατάσταση μέθης και σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξε απόκρυψη των δύο θανάτων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων στη συγκεκριμένη δομή. Μεταξύ άλλων ο κανονισμός προέβλεπε ότι τρόφιμοι που ξεπερνούν τα 25 έτη δεν θα έπρεπε να μένουν στη δομή, ωστόσο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 81 άτομα εκ των οποίων μόλις εννέα είναι ανήλικοι. Επιπλέον, η δομή δεν είχε πιστοποίηση για πυρασφάλεια. Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στα χέρια της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Φάνηκαν πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι υπάλληλοι έκαναν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, ήταν ένα κουρασμένο προσωπικό. Εμείς διαρκώς στέλναμε έγγραφα στη διοίκηση για να επισημάνουμε τα προβλήματα, με κοινοποίηση και στην υφυπουργό. Ζητούσαμε προσωπικό φροντίδας. Μας είπαν ότι έγιναν κάποιες προσλήψεις, οι οποίες δεν μας ικανοποίησαν διότι εμείς θέλαμε προσωπικό φροντίδας. Προσωπικό να φροντίζει τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών της δομής.

Η θητεία 5 μελών της διοίκησης στη δομή ΑμεΑ είχε ανανεωθεί λίγες ημέρες πριν από τις παραιτήσεις

Αποκαλυπτικό είναι το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου για την δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη που ελέγχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ύστερα  από καταγγελίες για θανάτους παιδιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», λίγα 24ωρα πριν ανακοινωθεί το πόρισμα που αποκαλύπτει εγκληματικά προβλήματα  στη λειτουργία του και ζητηθούν οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ.,  το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  ανανεώσει για ακόμα τρία χρόνια τη θητεία τουλάχιστον πέντε από αυτούς! 

Το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου είναι αποκαλυπτικό για την ανανέωση της θητείας του Δ.Σ. της δομής, παρόλο που  οι καταγγελίες ήταν γνωστές τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021, ακριβώς δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα!

Χτες το υπουργείο ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της δομής. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της δομής σήμερα η διοίκηση αποτελείται από τους εξής: 

Βασιλική Νάκου

Πρόεδρος

Γεώργιος Κωνσταντινίδης  

Α΄ Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Αβραμίδης

Β΄ Αντιπρόεδρος

Ελένη Γαβριηλάκη

Μέλος

Γεράσιμος Στεφανάτος

Μέλος

Χρήστος Κεσόγλου

Μέλος

Νικόλαος Γεωργιάδης

Μέλος-Εκπρόσωπος Εργαζομένων

Αναστασία Παπαδοπούλου

Γραμματέας Δ.Σ.

Λίγες μέρες νωρίτερα όμως, στις 18 Νοεμβρίου, όπως αποδεικνύει το ΦΕΚ που φέρνει στο φως το makthes.gr, η θητεία πέντε από αυτούς ανανεώθηκε. 

ΦΕΚ1

Κάποια από τα μέλη της διοίκησης επέμεναν από χτες πως δεν υπάρχει θέμα παραιτήσεων με κύκλους του υπουργείου Εργασίας πάντως να δηλώνουν κατηγορηματικά πως οι παραιτήσεις ζητήθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πόρισμα για τις συνθήκες στο ίδρυμα «Αγ. Δημήτριος» της δομής, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αυτούς. 

Τι έδειξε ο έλεγχος στη δομή

Σοβαρά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτεπάγγελτο έλεγχο κλιμακίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εμπειρογνωμόνων σε μονάδα φροντίδας παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό περιθαλπόμενου. Ο έλεγχος, αποκάλυψε σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής

Αναλυτικά οι διαπιστώσεις του κλιμακίου κατά το επιτόπιο έλεγχο:

  1. Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα με συνέπεια τη δυσπραγία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.
  2. Στην ελεγχόμενη δομή προβλέπεται η εισαγωγή ανηλίκων με πολλαπλές αναπηρίες και η παραμονή τους έως το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, φιλοξενούνται 81 περιθαλπόμενοι, εκ των οποίων μόλις οι εννέα είναι ανήλικοι.
  3. Διαβιούν ανήλικοι με ενήλικες χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους.
  4. Στην εν λόγω δομή εισάγονται, με αποφάσεις Εισαγγελικών Αρχών, και άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλεται η παροχή ειδικών προγραμμάτων ειδικών θεραπειών, Λογοθεραπείας και Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, τα οποία απουσιάζουν.
  5. Οι περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας περιθαλπομένων είναι ελάχιστες.
  6. Οι κύριες ανεπάρκειες της δομής εντοπίζονται στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων και στην απουσία συστηματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Υφίστανται πάγιες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε προσωπικό φροντίδας, που σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα της κατάστασης των περιθαλπομένων, δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και καθιστούν δυσχερή την εξατομικευμένη προσέγγιση/φροντίδα των περιθαλπομένων. Στο ήδη υπάρχον προσωπικό παρατηρήθηκε επαγγελματική εξουθένωση.
  7. Ενίοτε, το επικουρικό Νοσηλευτικό προσωπικό/φροντίδας παρέχει τις υπηρεσίες του σε διπλοβάρδιες με συνεχόμενη εργασία 16 ωρών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας
  8. Οι περιστασιακά απασχολούμενοι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους/εργοδότες για τους οποίους προσλαμβάνονται αλλά υποκαθιστούν το προσωπικό φροντίδας.
  9. Τον Νοέμβριο του 2021 συνέβη περιστατικό με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό περιθαλπομένου, ο οποίος απεβίωσε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
  10. Τον Δεκέμβριο 2021, συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην ελεγχόμενη δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε. Εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.
  11. Η ιατρική φροντίδα παρέχεται με σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ορισμένου χρόνου. Σε ιδιωτικά συμφωνητικά του Φορέα με τρείς ιδιώτες ιατρούς δεν προσδιορίστηκαν οι ώρες απασχόλησής τους και δεν τηρήθηκαν οι όροι του ιδιωτικού συμφωνητικού ,καθώς δύο (2) εξ αυτών αμείφθηκαν καθ΄ υπέρβαση του καθορισθέντος ποσού. Δεν τηρείται Βιβλίο παρουσιών των ιατρών ώστε να επιβεβαιώνονται οι επισκέψεις τους στον ελεγχόμενο φορέα.
  12. Διαπιστώθηκε η λειτουργία «Ήσυχου Δωματίου» (χώρος μειωμένων ερεθισμάτων/ απομόνωσης), η οποία όμως δεν προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα.
  13. Η δομή δεν διαθέτει Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.
κακοποίησηπαιδιάκιβωτός του κόσμουειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη