Ελλάδα|28.11.2022 16:29

Κτηματολόγιο: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής σε μια κρίσιμη καμπή για τον φορέα - Τι εξετάζεται για τα πρόστιμα

Μαρία Λιλιοπούλου

Με προσωρινή διοίκηση θα φτάσει το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στο βασικό ορόσημο της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας χωρίς πρόστιμα που έχει τεθεί για το τέλος της χρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας του κτηματολογίου, ο έως σήμερα Γενικός Διευθυντής, Στέφανος Κοτσώλης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Μέχρι τον ορισμό προσωρινού αντικαταστάτη, σύμφωνα με τον νόμο, τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή ασκεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητής, Δημήτρης Σταθάκης.

Η θέση του Γενικού Διευθυντή θα επαναπροκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4735/2020 και του 4512/2018.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κ. Κοτσώλης, ο οποίος μετακινείται στο Δ.Σ. της Lamda Development ως μη εκτελεστικό μέλος, δεν μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα και η διαδικασία θα διαρκέσει κατ΄ελάχιστον αρκετούς μήνες.

Κι αυτό σε μία χρονιά που θεωρείται ιδιαίτερα κομβική για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, καθώς έως το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να την έχουν δηλώσει εάν δε θέλουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Βεβαίως, δεδομένου ότι πρόκειται για μία εκλογική χρονιά, πηγές κοντά στην υπόθεση επισημαίνουν ότι το πιθανότερο είναι τα πρόστιμα να μείνουν στον ...πάγο για ακόμα ένα χρόνο και τελικά τα κλιμακωτά πρόστιμα που έχουν προαναγγελθεί για τους αμελείς ιδιοκτήτες να ξεκινήσουν να επιβάλλονται τελικώς από τον Ιανουάριο του 2024, αντί για τον Ιανουάριο του 2023 που έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο επίσημη παράταση δεν έχει δοθεί ακόμα οπότε η αγωνία παραμένει.

Βέβαιο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο σχετικός μηχανισμός του φορέα ώστε να καταλογίζονται πρόστιμα 300 έως και 2.000 ευρώ ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης, δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Αναφορικά, πάντως, με τη διοίκηση του φορέα, πηγές του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου και έχει μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα, επισημαίνουν στο «ethnos.gr» ότι η αποχώρηση του κ. Κοτσώλη οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο επαγγελματικό του βήμα, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα του κτηματολογίου έχουν δρομολογηθεί.

Έντονα τα προβλήματα στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, πάντως, ανοιχτή παραμένει η «πληγή» της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, η οποία εξακολουθεί να γεννά αντιδράσεις τόσο από ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και από επαγγελματίες (δικηγόρους και συμβολαιογράφους), αλλά ακόμα και από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης με πρόσφατη την κίνηση βουλευτών της Ανατολικής Αττικής με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τα προβλήματα στο Κτηματολογικό Γραφείο του Κορωπίου.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες για την παροχή ενός κτηματολογικού διαγράμματος από συγκεκριμένα γραφεία, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να περιμένουν έναν έως και δύο μήνες.

Στα έντονα προβλήματα υποστελέχωσης έχει αναφερθεί επανειλημμένως και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο. Ενδεικτικά το Σωματείο ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι «στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής (με έδρα το Κορωπί) υπάρχει προγραμματική συμφωνία για την απασχόληση 10 δικηγόρων. Ο κάθε ένας εξ αυτών θα πρέπει να παραδίδει 20 πράξεις ανά 3 ημέρες. Αντί αυτού, σήμερα, έχουν παρουσιαστεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας 5 δικηγόροι, οι οποίοι δεν έχουν παραδώσει ούτε μία πράξη. Έχουν δηλώσει δε ότι δεν θα επανέλθει κανένας από αυτούς, λόγω της μεγάλης δυσκολίας των συμβολαίων».

Την ίδια στιγμή – όπως καταγγέλλουν - προκειμένου να λειτουργήσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών έχει ξεκινήσει «αποψίλωση» τόσο του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής, όσο και άλλων Γραφείων της Αττικής, από έμπειρο προσωπικό το οποίο καλείται να μετακινηθεί εκεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικό Κτηματολόγιοπρόστιμακτηματογράφησηειδήσεις τώρα