Ελλάδα|28.11.2022 22:34

Διαδικτυακό «παζάρι» πλαστών εγγράφων: Κυκλώματα πωλούν διπλώματα και διαβατήρια - Αγγίζει τα 3.000 ευρώ η «ταρίφα»

Newsroom

Την κινητοποίηση της Αστυνομίας έχουν προκαλέσει κυκλώματα πλαστογράφων που δρουν και στην Ελλάδα. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων δεν μένουν απλά στην πώληση των πλαστών εγγράφων, αλλά μάλιστα διαφημίζουν την «δουλειά» τους μέσω Διαδικτύου προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και να δεχθούν ακόμα και ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι πολύ καλά οργανωμένοι πλαστογράφοι αποτυπώνουν σε βίντεο πώς με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τυπώνουν με λέιζερ τα στοιχεία του υποψήφιου αγοραστή.

Επιπλέον, τα κυκλώματα, που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Τουρκία, έχουν στήσει ολόκληρα εργαστήρια και τάζουν με το αζημίωτο εύκολη απόκτηση κάθε είδους ταξιδιωτικών εγγράφων.

«Έχουμε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις αρκετές γιατί τα κυκλώματα αυτά είναι διεθνή, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Υπάρχουν, λοιπόν, μετανάστες που έρχονται με πλαστά έγγραφα τα οποία τους διοχετεύουν τα κυκλώματα των διακινητών που δρουν στην Τουρκία. Από εκεί προσπαθούν να μπουν, μάλλον, στην Ελλάδα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο τιμοκατάλογος

Ο τιμοκατάλογος διαφέρει ανάλογα με τον έμπορο. Για ένα γαλλικό διαβατήριο κάποιος θα χρειαστεί να καταβάλει ακόμα και 2.000 ευρώ. Περίπου το ίδιο κοστίζει και ένα ψεύτικο γερμανικό διαβατήριο. Να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές που η «ταρίφα» για την αγορά ενός πλαστού εγγράφου μπορεί να αγγίξει και τα 3.000 ευρώ.

Οι αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εξαρθρώσει τα συγκεκριμένα κυκλώματα. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, συνέλαβε στην Ομόνοια έναν άνδρα, πακιστανικής καταγωγής, που εξέδιδε και χορηγούσε μαζικά πλαστά έγγραφα σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες του εξωτερικού.

«Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι, τα θύματα είναι διατεθειμένα να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για να μπορέσουν να διατηρήσουν την παραμονή και την εργασία τους σε μία ευρωπαϊκή χώρα», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Αστυνομίαδιπλώματα οδήγησηςπλαστά έγγραφαειδήσεις τώραδιαβατήριο