Ελλάδα|29.11.2022 18:48

Φωτιά στο Μάτι: «Εάν είχε ενεργοποιηθεί 112 θα είχαν σωθεί, κανένας σχεδιασμός» - Συγκλονιστικές οι καταθέσεις μαρτύρων

Newsroom

Η σημερινή συνεδρίαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τη φωτιά στο Μάτι ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις τριών μελών της οικογένειας Τσάμπρου, που έχασαν τον πατέρα τους αλλά και η κατάθεση της Μαργαρίτας Φύτρου, αδερφή του Γρηγόρη Φυτρου, που έχασε τη ζωή του μαζί με τα δύο του παιδιά τον Ιούλιο του 2018.

«Έχασα τον αδερφό μου μαζί με τα ανήλικα τέκνα του. Επικοινώνησα μαζί του το απόγευμα. Τον μόνο προβληματισμό που εξέφρασα ήταν καιρικές συνθήκες. Τη φωτιά την παρακολούθησα από ΜΜΕ. Έκανα αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας αμέσως με ζώσανε μαύρες σκέψεις επειδή ήξερα την περιοχή. Στη συνέχεια ακολούθησαν τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους» δήλωσε η Μαργαρίτα Φύτρου και αναφέρθηκε στη στιγμή που έμαθε για τον θάνατο της ανιψιάς της.

«Στις 3:00 τα ξημερώματα πήρα τηλέφωνο από τη σύζυγο του αδερφού μου. Μου είπε ότι η Εβίτα βρέθηκε νεκρή, πως έπεσε από κάποιο βράχο» κατέθεσε και πρόσθεσε: «Πήγα στο Μάτι, συνάντησα τη γειτόνισσα μας που σώθηκε φεύγοντας προς Ραφήνα. Πρώτη έφυγε αυτή, πίσω ήταν αδερφός μου. Η διαδρομή του αδερφού μου προς τη διάσωση ήταν θανάσιμη. Κάποιοι έμειναν στα σπίτια και κάηκαν, άλλοι έμειναν και σώθηκαν. Ο καθένας έκανε ό,τι καταλάβαινε».

«Καμία προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός»

Όπως εξήγησε η μάρτυρας, το πρωί της επόμενης ημέρας, βρέθηκαν εντός του οικοπέδου της οικογένειας Φράγκου, ο μικρός Ανδρέας και αδερφός της.

«Διακρινόταν για τη στοργικότητα του ως πατέρας και εάν είχε λάβει στοιχειώδη ενημέρωση θα είχε φύγει νωρίτερα. Το αυτοκίνητο του βρέθηκε ανέπαφο κατά τραγική ειρωνεία στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Στις κρίσιμες ώρες που ο αδελφός μου βίωνε αυτό η πολιτεία ήταν παντελώς ανύπαρκτη. Εάν είχε ενεργοποιηθεί 112 θα είχαν σωθεί όπως γίνεται σήμερα. Καμία προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός. Όλοι έπρατταν κατά δική τους κρίση. Εάν είχε δεχθεί βοήθεια θα ζούσαν. Έτσι έγινε η εκατόμβη των θυμάτων. Μετά από εννέα μήνες, έφυγε και ο πατέρας με αυτόν τον καημό. Είναι λελογισμένο και επιβεβλημένο όλοι αυτοί που δεν έσπευσαν, για λάθη και παραλείψεις πολιτείας, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν. Να δώσει το δικαστήριο μία δίκαιη τιμωρία για υπαίτιους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιάειδήσεις τώραφωτιά στο ΜάτιδίκηΜάτινεκροί