Ελλάδα|30.11.2022 10:17

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά», λέει ο γιατρός που έκανε τη μεταμόσχευση καρδιάς της Έμμας - 9 ώρες διήρκησε η επέμβαση

Newsroom

Ο καρδιοχειρουργός του Ωνασείου Νεκτάριος Κογεράκης μαζί με τον Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη πραγματοποίησαν την μεταμόσχευση της καρδιάς της άτυχης Έμμας στη 40χρονη μητέρα η οποία βρισκόταν σε λίστα αναμονής. Η επέμβαση διήρκησε 9 ώρες και ήταν επιτυχημένη.

«Όλες οι μεταμοσχεύσεις έχουν κάποιες κρίσιμες πρώτες ώρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά», αναφέρει ο κ. Κογεράκης στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Όπως σημειώνει ο καρδιοχειρούργος, «η 40χρονη ήταν σε τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια και υποστηριζόταν από δύο τεχνητές καρδιές που είχαν φυτευτεί τον Σεπτέμβριο. Η διαδρομή της καρδιακής ανεπάρκειας δεν είναι λίγη. Συνήθως είναι μακρόχρονη και το τελευταίο στάδιό της συνήθως είναι η μεταμόσχευση».

Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς σε λίστα αναμονής καθώς δεν υπάρχουν δότες για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση εάν η δωρεά οργάνων καθησυχάζει τους συγγενείς των δωρητών, ο κ. Κογεράκης απαντά: «Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Θεωρώ πως ο πόνος της απώλειας δεν σβήνει. Πιθανώς να υπάρχει μια ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη δωρεάν, την υπέρτατη αυτή πράξη παίρνουν ζωή κάποιοι συνάνθρωποί μας και το μεγάλο ευχαριστώ από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και το νοσοκομείο πρέπει να το λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν μια τέτοια υπέρβαση».

Τέλος, σημειώνει πως «συνήθως κάνουμε 10 με 15 μεταμοσχεύσεις καρδιάς το χρόνο».

Η Έμμα έδωσε ελπίδες για ζωή σε πέντε ανθρώπους. 

Το ήπαρ της μεταμοσχεύτηκε σε 64χρονο άνδρα από τα Γρεβενά ενώ το νεφρό της δόθηκε σε μια γυναίκα. Και οι δύο επεμβάσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, και οι κερατοειδής θα δοθούν επίσης σε λήπτη. Έχουν ήδη μεταφερθεί από το ΑΧΕΠΑ στο Παπαγεωργίου για να προχωρήσει και αυτή η μεταμόσχευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ωνάσειοειδήσεις τώραμεταμόσχευσημεταμόσχευση καρδιάςΘεσσαλονίκη