Ελλάδα|30.11.2022 13:31

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία και διχογνωμία για τον κύριο σεισμό - Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα στο OPEN

Newsroom

Επιφυλακτικοί και αντίθετοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις στην Εύβοια. Κάποιοι εκτιμούν ότι είναι μεν καλό που σημειώνονται μετασεισμοί κάτι που θα φέρει εξασθένηση, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει πραγματοποιηθεί ο κύριος σεισμός στην Εύβοια.

Πολλοί θεωρούν ότι το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς ενώ αλλά όλοι παραμένουν σε επιφυλακή.

Την ίδια ώρα, έντεκα μηχανικοί της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών μεταβαίνουν σήμερα στις περιοχές της νότιας Εύβοιας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις.

Θα πραγματοποιήσουν μαζί με τοπικά συνεργεία, ελέγχους σε κτίρια έπειτα και από ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια των σπιτιών τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Λέκκας: Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 5,6 Ρίχτερ η περιοχή

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN το μεσημέρι της Τετάρτης,  ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εκτίμησε πως δεν μπορεί η συγκεκριμένη περιοχή να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από 5,6 Ρίχτερ. 

Όπως λέει: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Έχουμε μια ακολουθία μ με παραπλήσια κορυφαία μεγέθη. Είχαμε μια πληθώρα μικρότερων σεισμών που εκτονώνουν την ενέργεια η οποία έχει συσσωρευτεί. Η οροφή αυτής της περιοχής σε άποψη σεισμών είναι πιστεύω όχι μεγαλύτερη από 5,5 Ρίχτερ. Μπορεί να κάνει δηλαδή 5,3, 5,4 ή 5,5 Ρίχτερ». Στο θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που έχουν αποτυπωθεί και τα οποία μας δείχνουν ότι δεν έχουν μεγάλη δυναμικότητα με την άποψη πως μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό». 

«Δεν έχει τη δυνατότητα η περιοχή να δώσει 5,6 Ρίχτερ» εκτιμά.

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως με αυτούς τους βαθμούς Ρίχτερ δεν μπορούν και να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα, ενώ καθησύχασε τους πολίτες που φοβούνται για την ασφάλειά τους λέγοντας πως είναι θωρακισμένοι.

Παπαζάχος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια) ήταν ο κύριος» τόνισε στον ΣΚΑΪ από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

«Ένας σεισμός της τάξης του 5,5 – 6 μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Οι χαμηλές σεισμικότητας περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Παπαζάχος.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα κατά 70%, μπορεί να είναι ο κύριος, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους; Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 έναν 4,8… Το μήνυμα είναι ότι η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, είτε έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είτε όχι και κτήρια με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να κατοικηθούν» ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος, οι κάτοικοι, πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούν για το χειρότερο, δηλαδή ότι η ακολουθία θα είναι κατ’ ελάχιστον εκτεταμένη σε χρόνο, άρα όχι συναθροίσεις, και τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, γιατί και με μικρό σεισμό υπάρχει κίνδυνος πανικού και τραυματισμών. 

Γκανάς: Δεν έχουμε ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο κύριος σεισμός γιατί τα μεγέθη 4,8 με 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, είναι ισοδύναμα. Οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί» δήλωσε με τη σειρά τουη στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφορικά με τον σεισμό στους Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί» ανέφερε ο σεισμολόγος ο οποίος μιλώντας για τους δυο σεισμούς που έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια δεν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε μεγέθυνση του εστιακού χώρου, γιατί μιλάμε για ένα αστικό χώρο συγκεκριμένο με ένα μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και ένα εύρος περίπου στα άλλα 10 χιλιόμετρα στην περιοχή και να εξετάσουμε το πλήθος των μετασεισμών», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Μιλώντας για το φόβο που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της περιοχής από τη συνεχή σεισμική ακολουθία τόνισε ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι νέες κατασκευές.

«Το έχουν τα παλαιά σπίτια προ του 1959 και όσα είναι πέτρινα. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν» δήλωσε ο κ. Γκανάς ο οποίος ερωτηθείς για τους μετασεισμούς ανέφερε ότι έχουν φτάσει τους εκατόν είκοσι, γεγονός που θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη.

Αναφορικά με τις δηλώσεις επιστημόνων για το αν ο σεισμός της Τρίτης (29/11) είναι ο κύριος ή όχι ανέφερε ότι είναι εκτιμήσεις και όχι προγνώσεις.

«Η κάθε εκτίμηση έχει και μια σημαντική αβεβαιότητα. Εμείς παρακολουθούμε όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες με τα δίκτυά μας δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς.

Παπαδόπουλος: «Δεν ξέρουμε αν τα πέντε Ρίχτερ ήταν ο κύριος»

«Δεν έχουμε τα στοιχεία να πούμε εάν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Εύβοια», ανέφερε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε σεισμική διέγερση από τις 25 Οκτωβρίου και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει.

«Είχαμε χτες το πρωί 4,7 με κάποιοι βιασύνη ορισμένοι συνάδερφοι είπαν πως ήταν ο κύριος σεισμός. Πιστεύω ήταν μια βιαστική και επιπόλαια εκτίμηση. Ήταν λάθος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος».

Ο σεισμολόγος συνέχισε λέγοντας πως: «Το βράδυ έγινε ακόμα ισχυρότερος σεισμός και το ερώτημα εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι παραμένει ακόμα ανοιχτό. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δεν έχουμε όλα τα στοιχεία τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που θα μας ήταν επαρκή για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα και να πούμε "ναι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός". Πολύ περισσότερο τα λέω αυτά διότι δεν τύχει ιδιαίτερης προσοχής πως η περιοχή αυτή βρίσκεται σε διέγερση όχι από χτες αλλά από τις 25 Οκτωβρίου. Είναι σε συνεχή διέγερση έστω και με μικρά μεγέθη. Ακόμα και τα μικρά μεγέθη είναι πολύ διαφωτιστικά. Μας έδειχναν πως βρισκόμασταν σε μια προσεισμική διέγερση η οποία κορυφώθηκε χτες με 4,7, έδωσε σε ορισμένους την πλασματική εντύπωση πως ήταν ο κύριος ενώ ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αυτός ένας προσεισμός όπως ήδη αποδεικνύεται καθώς πήγαμε στα 5 Ρίχτερ». 

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «υπάρχουν μεθοδολογίες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να δούμε ποια ήταν ακριβώς τα χαρακτηριστικά από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι χτες το πρωί όλων των σεισμών που μεσολάβησαν και είναι δεκάδες. Όλοι οι μετασεισμοί και πριν και μετά τα 5 Ρίχτερ πρέπει να εξεταστούν».

Σύμφωνα με τον ειδικό, όλες οι δονήσεις ήταν εστιασμένες στο ίδιο σημείο, ενώ η περιοχή αυτή δεν έχει καταγεγραμμένο ιστορικό, και έτσι οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν τι μέγεθος μπορεί να δώσει.

Τσελέντης: «Τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο»

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ο κ. Παπαδόπουλου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ανέφερε πως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο», επομένως δεν αναμένεται πιο ισχυρή σεισμική δόνηση. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσελέντης στην εκπομπή του OPEN «Ανοιχτή Επικοινωνία» το πρωί της Τετάρτης, οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 80 στην περιοχή των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων .

«Ο βραδινός σεισμός ήταν κατά 2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερος. Εγώ πιστεύω ότι ήταν δίδυμοι σεισμοί, ενώ γράψαμε τη νύχτα περισσότερες από 80 μετασεισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού όσο πάει και μικραίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Τσελέντης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα δεν έχει ιδιαίτερα απασχολήσει επομένως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο».

Για το ρήγμα σημείωσε ότι «δεν το ξέραμε. Η περιοχή έχει χαμηλή σεισμικότητα. Αυτό το οποίο έγινε χθες μα άφησε λίγο έκπληκτους αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά».

Ο ίδιος υπογράμμισε «ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μαζέψει σεισμική ενέργεια, όπως το κεντρικό Ιόνιο αλλά αυτή η περιοχή δεν με προβληματίζει γιατί ξέρω ότι τα σπίτια στην Κεφαλλονιά είναι γερά χτισμένα και αντέχουν. Στην περιοχή του Ανατολικού κορινθιακού σίγουρα κάποια στιγμή θα μας δώσει κάτι. Μπορεί σε 5 χρόνια μπορεί σε 6 ή σε 7. Έχουμε ζώσει με όργανα την περιοχή και πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν σεισμό αν είναι να γίνει εκεί πέρα».

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της Εύβοιας 

Οι κάτοικοι της Εύβοιας πέρασαν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα διότι αν και περίμεναν ότι ο πρωινός σεισμός της Τρίτης θα ήταν ο κύριος, ήρθε μία ακόμα πιο έντονη σεισμική δόνηση το βράδυ για να τους βγάλει ξανά από τα σπίτια τους.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN Γιώργος Κρατημένος που βρίσκεται στους Τσακέους Ευβοίας, χωρίο στο οποίο καταγράφεται το επίκεντρο των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Με το φως του ήλιου θα εξετάσουν τις περιουσίες τους για τυχόν ζημιές, αν και ήδη υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν μικρής έκτασης καταστροφές κυρίως σε τοίχους σπιτιών, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή μεγάλες καταστροφές.

Πάντως, ο φόβος των ντόπιων είναι μεγάλος καθώς πρόκειται για περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, οπότε οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές καθώς από το πρωί υπάρχει ψιλόβροχο ενώ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕύβοιασεισμόςΡίχτερσεισμολόγοι