Ελλάδα|30.11.2022 19:20

Θεσσαλονίκη: Βγαίνουν στους δρόμους τα απορριμματοφόρα - Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Να αναστείλει τις κινητοποιήσεις στον Τομέα Καθαριότητας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα από το απόγευμα να αρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αναστείλουν την αποχή τους και από το απόγευμα άρχισαν να βγαίνουν στο δρόμο για να μαζέψουν τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που έχει συσσωρευτεί στους κάδους.

Παρά την απόφαση των υπαλλήλων καθαριότητας η αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητώντας να κηρυχθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική εκδικάστηκε κανονικά και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση.

Καθημερινά ο δήμος Θεσσαλονίκης συλλέγει 350 τόνους σκουπιδιών ενώ όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κωνσταντίνος Ιακώβου υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πόλης στοιβάζονται 700 τόνοι σκουπιδιών.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν τους χορηγήθηκαν. Ζητούν, παράλληλα, άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων και νυχτερινών και επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Για τους λόγους αυτούς θα απέχουν από την εργασία και όλες τις Κυριακές μέχρι την 15η Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι βάζουν επίσης και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας η οποία, όπως λένε, έχει ξεκινήσει με την ανάθεση πλυσίματος των κάδων από ιδιώτες.

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η διοίκηση Ζέρβα δεν πρόκειται να κάνει πίσω και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή των ΜΑΠ. «Το χω πει χιλιάδες φορές ότι στις 3 Δεκεμβρίου οι 8 ανάδοχοι που έχουν εγκριθεί από το διαγωνισμό υπογράφουν τη σύμβαση για τα ΜΑΠ» απαντά στο ethnos.gr o κ. Ιακώβου. Ερωτηθείς αν κρύβεται πίσω από τις κινοτοποιήσεις των εργαζομένων και πολιτικός δάχτυλος τονίζει ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. «Πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές διαμάχες και να δούμε την πόλη πάνω απ’ όλα και για αυτό ο δήμος κινείται νομικά για να προστατεύει την πόλη. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής στα δικαστήρια το νομικό επιτελείο του Δήμου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, τονίζοντας- μεταξύ άλλων - ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων «η πόλη έχει αφεθεί στη μοίρα της ενόψει των Χριστουγέννων», με τους κάδους «να έχουν γεμίσει οργανικά σκουπίδια». Παράλληλα, χαρακτήρισαν ως ψευδεπίγραφο το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων και αναφορικά με το αίτημα για τη χορήγηση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (όπως για παράδειγμα γάντια, παπούτσια, μάσκες κ.ά.) ανέφεραν ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί είναι «χρονοβόροι» αλλά βαίνουν προς ολοκλήρωση και «τα επόμενα 24ωρα είναι η καταληκτική προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους».

Νέα βέλη από την Νοτοπούλου 

«Είναι φανερό ότι ο κ. Ζέρβας έχει χάσει τον έλεγχο και δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του» τοίζει. Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου. «Αντί να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται αδιαφορεί και ενδιαφέρεται μόνο για επικοινωνιακές φιέστες. Αντί να ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση, επιλέγει τον αυταρχισμό, την καταστολή και προσπαθεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους τη μοναδική  δυνατότητα που έχουν για να διεκδικήσουν το δίκιο και τα δικαιώματά τους. Όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν από το αδιέξοδο που ο ίδιος οδήγησε την υπηρεσία καθαριότητας και τους εργαζόμενους, είναι αμείλικτα» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της και αναρωτιέται: «Και τελικά ποιος είναι ο τελικός σκοπός του; Μήπως η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητα, κάτι που ξεκίνησε ήδη να κάνει με την ανάθεση του πλυσίματος των κάδων; Θα δώσει απαντήσεις ο κύριος Ζέρβας, ή θα κρύβεται πίσω από  αυταρχικές και αμφιλεγόμενες επιλογές;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εργαζόμενοιειδήσεις τώρααποχήσκουπίδιαδήμος Θεσσαλονίκης