Ελλάδα|01.12.2022 10:16

Κακοκαιρία Άριελ: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στην Αθηνών - Κορίνθου - Καταστροφές σε Θεσσαλονίκη και Σκόπελο

Newsroom

Η κακοκαιρία Άριελ δεν έχει ακόμα φύγει, αλλά έχει ήδη αφήσει στο πέρασμα της σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Από την Αττική έως τη Θεσσαλονίκη και την Σκόπελο, οι ζημιές από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπεσαν το τελευταίο 24ωρο είναι φανερές. Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος είναι μόνο μερικά από αυτά.


Κατολίσθηση βράχου στην Εθνική Αθηνών- Κορίνθου - Ουρές στην παλαιά

Μπλοκαρισμένοι είναι οι οδηγοί που κινούνται εδώ και ώρες στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά από την εκτροπή κυκλοφορίας, καθώς κλειστή από το πρωί είναι η νέα εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα μετά από κατολίσθηση βράχων στο ύψος των Μεγάρων. Η κατολίσθηση σημειώθηκε περίπου στο σημείο της «Κακιάς Σκάλας» και ο δρόμος έχει κλείσει από τον κόμβο της Κινέτας έως τον κόμβο των Μεγάρων, δηλαδή για 15 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φάνη Καραμπατσάκη του OPEN που βρίσκεται στο σημείο, η Τροχαία σημειώνει πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συνεχιστεί η κίνηση των οχημάτων. Ακόμα δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για το πότε θα ανοίξει ο δρόμος, γιατί θα πρέπει να γίνει και πραγματογνωμοσύνη. Οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αν μπορεί να προκληθεί και δεύτερη κατολίσθηση στο σημείο και μόνο αν θεωρήσουν ότι υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια θα δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξει εκ νέου μία από τις δύο κύριες εισόδους της Αθήνας.

Από τα διόδια της Κορίνθου ξεκινά η ουρά των αυτοκινήτων και εκτείνεται για χιλιόμετρα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN ο οποίος υπολόγισε πως τουλάχιστον 2 ώρες περισσότερο θα χρειαστεί κάποιος από την Κόρινθο για να φτάσει Αθήνα. Πρόσθεσε επίσης πως το πρόβλημα είναι μεγάλο στην παλαιά Εθνική γιατί οι λωρίδες γίνονται μία στο σημείο που η τροχαία κάνει την εκτροπή κυκλοφορίας.

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος και υδροδότησης

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και πτώσεις δέντρων προκάλεσε η κακοκαιρία  σε περιοχές του νομού ΘεσσαλονίκηςXωρίς ρεύμα είναι περιοχές των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στον Δήμο Θερμαϊκού, λόγω της διακοπής ρεύματος, σημειώθηκαν και προβλήματα υδροδότησης. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη είναι οι δυνατές ριπές ανέμου και η βροχόπτωση.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δένδρων στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε σε πέντε περιπτώσεις για κοπές. Σε μία περίπτωση, στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός.

Και κάδοι απορριμμάτων έχουν μετακινηθεί από τον αέρα, με τους οδηγούς και πεζούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στους δρόμους.

Και σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη αναμένουμε ιδιαίτερα άστατο καιρό, με βροχές κατά τόπους ισχυρές μέχρι το βράδυ.

Σκόπελος: Καταστράφηκε το αγροτικό δίκτυο, δεν λειτουργεί το ελικοδρόμιο

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και η Σκόπελος από την κακοκαιρία, όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Περίσσης στην εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος». Όπως λέει ο δήμαρχος: «Προχτές ήταν μια κακή νύχτα και χτες μια κακή ημέρα. Σήμερα έχουν κοπάσει σχετικά τα φαινόμενα. Πριν από δύο μέρες είχαμε καταιγίδα έντονη και πολλή βροχόπτωση.

Χτες είχαμε ισχυρή βροχόπτωση που κατέστρεψε όλο το οδικό δίκτυο. Δεν υπάρχει πλέον αγροτικό δίκτυο, δηλαδή σημεία που είχαν χώμα και πέτρα».

Ο κ. Περίσσης σημειώνει πως και σήμερα, Πέμπτη, παραμένουν κλειστά τα σχολεία καθώς και εκεί υπήρχαν προβλήματα.

«Κάνουμε αποκαταστάσεις όπου μπορούμε και στον περιφερειακό δρόμο της Σκοπέλου είχαμε κάποια προβλήματα με ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι».Ένα φαινόμενο θετικό είχαμε φέτος, τονίζε και σημειώνει πως «συνήθως με τέτοια φαινόμενα με πάρα πολύ αέρα και βροχή είχαμε κάποια μεγάλα πεύκα που πέφτανε σταθερά και είχαμε διακοπές ρεύματος. Έγινε ολικός καθαρισμός από τη ΔΕΗ όλου του δικτύου. Έτσι δεν είχαμε διακοπή»,  Τέλος, ανακοινώνει πως αύριο, Παρασκευή θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.

Χωρίς ελικοδρόμιο το νησί

Tην ίδια στιγμή το νησί δεν έχει ελικοδρόμιο καθώς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. «Η λειτουργία του ελικοδρομίου είναι πολύ σημαντική για το νησί, ειδικά για τους χειμερινούς μήνες» τόνισε στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Άγγελος Ξηντάρης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σκοπέλου. Από τη βροχή καταστράφηκε ο κλωβός με το σύστημα φωτισμού με τηλεχειρισμό αλλά και ο εξωτερικός επιδαπέδιος φωτισμός. «Είναι ένα παλιό σύστημα και τώρα για να το αντικαταστήσουμε απαιτείται ποσό 130.000 ευρώ τουλάχιστον» τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η βροχή που πέφτει για 80 ώρες

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κακοκαιρίαειδήσεις τώραζημιέςβροχές