Ελλάδα|25.02.2019 11:34

Καιρός: Η Ωκεανίδα χτύπησε ανελέητα την Κρήτη - Το νησί μετρά καταστροφές

Newsroom

Για τρίτη μέρα η Κρήτη παραμένει «αποκομμένη» από την υπόλοιπη χώρα καθώς ισχύει το απαγορευτικό απόπλου στο Ηράκλειο. Η κακοκαιρία και οι άνεμοι προκαλούν πολλά προβλήματα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων με ανακοίνωση να καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Καταιγίδες έπληξαν ολόκληρο το νησί ενώ απαιτείται προσοχή στο οδικό δίκτυο. Και τη Δευτέρα άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ πνέουν στο Κρητικό και κρατούν για τρίτη ημέρα δεμένα τα πλοία.

50 αντλήσεις υδάτων

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κινητοποίησαν την πυροσβεστική καθώς στη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε 50 κλήσεις για άντλησεις υδάτων από σπίτια, κοπές δέντρων και έλξεις ακινητοποιημένων οχήματων και έλαβε μέρος με  7 συνεργεία και 14 άτομα πραγματοποιώντας 15 αντλήσεις υδάτων, 4 κοπές δέντρων και 4 έλξεις οχημάτων.

Μάλιστα στο ύψος του Φόδελε ακινητοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής αυτοκίνητα λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης.

Πάντως σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν και το μεσημέρι της Τρίτης αλλάζει το σκηνικό του καιρού.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου- Σελίνου και Σφακίων.Η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία ελήφθη από τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεννόηση και με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Χανιά, δεν διασφαλίζεται η απολύτως ασφαλής πρόσβαση στις σχολικές μονάδες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εμπόδια στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Χανίων ,όπου υπάρχουν καταπτώσεις χωμάτων και πετρών, ενώ πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.Από την κακοκαιρία υπήρξαν ακόμα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών. 

Πέτρες και φερτά υλικά υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από Σίσες μέχρι Πάνορμο και χρειάζεται η προσοχή των οδηγών. 

Προβλήματα σε Φόδελε και Σκεπαστή

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής διαμορφώθηκαν ουρές χιλιομέτρων από το Μπαλί ως το Φόδελε, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους καθώς φερτά υλικά έπεφταν στο οδόστρωμα και έντονη ήταν η χαλαζόπτωση.

Το πρωί της Δευτέρας η εθνικής οδός Ηρακλείου - Ρεθύμνου στο ύψος της Σκεπαστής έκλεισε σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Λιονή που μίλησε  στο ράδιο 98,4. Πολλά είναι τα εμπόδια από Σκεπαστή μέχρι Πάνορμο με τα συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας νομού Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης κ.Τζανοκωστάκη «τα νερά δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών και  τα μηχανήματα εργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Διεκόπη η κυκλοφορία στα Χανιά

-Η κυκλοφορία διεκόπη στην εθνική οδό στο ύψος των Βρυσών και Αγίων Πάντων και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική.

-Επίσης διεκόπη και στην Κίσαμο προς Καλάθαινα λόγω κατολισθήσεων

-Ο δρόμος έκλεισε και από Περιβόλια προς Θέρισσο στα Χανιά

-Κατολισθήσεις σημειώνονται και στο ύψος του Ναυστάθμου Χανίων

Κλειστή η γέφυρα 

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων: «Παρακαλούμε να αποφεύγεται η διέλευση από τις γέφυρες των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου λόγω επικινδυνότητας».

Κλειστή παραμένει η γέφυρα του Αλικιανού

Διακοπή κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά το Φουρνέ προς Λάκκους καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από διακλάδωση από Αργυρούπολη προς Ασή Γωνιά".

Πέτρες στο οδόστρωμα στις Σίσες

Mεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην εθνική οδό στο ύψος των Σισσών. Μεγάλες πέτρες έχουν κατρακυλήσει στο οδόστρωμα ,στα σημεία με τις απότομες στροφές και καταγράφονται συνεχείς υποχωρήσεις πρανών.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης: «Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 26/02/2019, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα για την βατότητα του οδικού δικτύου.  Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Όλο το προσωπικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονται επί έργω και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως στον ΒΟΑΚ. Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες «ιρλανδικές» διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».


Η ταλαιπωρία των οδηγών στο οδικό δίκτυο του νομού Ηρακλείου και όχι μόνο, ήταν δεδομένη με τον κ.Τζανοκωστάκη να απαντά στις επικρίσεις ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί που θα υπάρξει έντονη χαλαζόπτωση. Και ο κόσμος πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του καθώς υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις για τα καιρικά φαινόμενα και δεν μείωσαν μετακινήσεις αλλά ούτε είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και τα μέσα μας είναι περιορισμένα».

Bελτίωση από την Τρίτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ.Λέκκα:

Την Δευτέρα αναμένεται να επικρατήσει γενικά σε ολόκληρη την Κρήτη το βροχερό σκηνικό του καιρού με τις βροχές να είναι έντονες κατά τόπους στα βόρεια τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 6 - 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφόρ, προκαλώντας αντίστοιχα και υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο με τε την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 5 έως 7°C  και την μέγιστη στους 10 έως και τους 13°C, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις του κ. Λέκκα.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεχίσουν οι βροχές από το Βόρειο ρεύμα να επηρεάζουν ακόμη τα βόρεια τμήματα της Κρήτης αλλά από το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ύφεση του καιρού και σταδιακή βελτίωση του μέχρι τις απογευματινές ώρες σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πηγή: neakriti.gr

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

καιρόςΩκεανίςΚρήτη