Ελλάδα|25.02.2019 21:25

Καιρός: Πώς θα κινηθεί την Τρίτη (26/2) η «Ωκεανίς»

Newsroom

Βελτιώνεται ο καιρός σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση στην αρχή της ημέρας την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα έχουμε πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες. Γρήγορα όμως θα βελτιωθεί ο καιρός και σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει για το OPEN TV η μετεωρολόγος Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου, στα ανατολικά και τα νότια θα έχουμε λίγη συννεφιά, που στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι αυξημένη και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια και από το βράδυ νεφώσεις από στα βορειοανατολικά.

Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα θα κυμανθεί από -5 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 15 βαθμούς, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο από 4 έως 13 βαθμούς και στο Νότιο Αιγαίο από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία 7 μποφόρ, στο Αιγαίο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα βορειοανατολικοί 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στα νότια βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ. Εκ νέου ενίσχυση των ανέμων, από το βράδυ και από τα βόρεια.

Στην περιοχή της Αττικής αναμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές το πρωί, θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6-7 και στα ανατολικά, πρόσκαιρα 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Στη Θεσσαλονίκη ηλιοφάνεια με νεφώσεις από το βράδυ, θερμοκρασία από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου και θα επικρατεί παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες και οι άνεμοι θα πνέουν στον Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ.

Νέα μεταβολή του καιρού αναμένουμε από το βράδυ της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη, που θα αφορά την Ανατολική και Νότια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τις Σποράδες, την Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική και Κεντρική Πελοπόννησο, την Ανατολική και Κεντρική Στερεά και τη Βόρεια Κρήτη. Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες που μέσα στο Αιγαίο θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ, η διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών που δε φαίνεται να ξεπεράσουν τους 8 με 10 βαθμούς στο σύνολο της χώρας, το χιονόνερο ή η βροχή στις πεδινές περιοχές και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 με 600 μέτρα και άνω).

Βελτίωση του καιρού αναμένεται την Πέμπτη, με υποχώρηση των φαινομένων, εξασθένιση των ανέμων και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Ακραία φαινόμενα στην Κρήτη

Αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν έχουν πέσει οι θερμοκρασίες στα βόρεια ορεινά της χώρας, ενώ παράλληλα, η «Ωκεανίς» προκαλεί σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, κυρίως τη δυτική, κάτι που θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

βροχέςκαταιγίδεςκαιρόςπρόγνωση καιρούΩκεανίς