Ελλάδα|09.12.2022 14:23

Πρόστιμα «φωτιά» για τους αυθαίρετους ορόφους του ξενοδοχείου Coco Mat στου Μακρυγιάννη - Σε ποια περίπτωση οι κατασκευές θα χαρακτηριστούν κατεδαφιστέες

Μαρία Λιλιοπούλου

Τσουχτερά πρόστιμα τόσο για την ανέγερση όσο και για τη διατήρηση των τριών τελευταίων ορόφων, αλλά και του δώματος του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη καταλόγισε η Πολεοδομία Αθηνών, η οποία χαρακτήρισε και επισήμως αυθαίρετες τις συγκεκριμένες επεμβάσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο εκδήλωσης – συζήτησης για την Πλάκα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχει ήδη γίνει η αυτοψία και έχει συνταχθεί η σχετική έκθεση και το πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ και διατήρησης σε 2,3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος που δεν κατεδαφίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές: «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι νομοτελειακά οδηγούμαστε σε κατεδάφιση», επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

Τι εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση τα πρόστιμα δεν είναι οριστικά καθώς παραμένει η δυνατότητα προσφυγής των ενδιαφερόμενων στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και κατόπιν αυτής της διαδικασίας τα πρόστιμα θα οριστικοποιηθούν και θα πάνε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το περιθώριο για το δικαίωμα προσφυγής από την πλευρά του ιδιοκτήτη είναι ένας μήνας και σε περίπτωση που αυτό παρέλθει άπρακτο, τα πρόστιμα θα οριστικοποιηθούν και οι κατασκευές θα χαρακτηριστούν κατεδαφιστέες.

«Κανείς από μας εδώ δεν έχει τίποτα με τα ξενοδοχεία ούτε δε θέλουμε ξενοδοχεία μέσα στην πόλη. Τα θέλουμε. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να υπάρχουν κανόνες, τους οποίους θα σεβόμαστε όλοι. Μπορεί όμως τους κανόνες να τους παραβαίνουμε και να τους παραβιάζουμε. Εκεί θα πρέπει η Πολιτεία να εξαντλεί την αυστηρότητά της», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αυτοψίας της Υπηρεσίας Δόμησης έκρινε αυθαίρετους τον 8ο όροφο εμβαδού 347 τ.μ., τον 9ο όροφο εμβαδού 392 τ.μ., τον 10ο όροφο εμβαδού 360 τ.μ., το δώμα και ένα τμήμα 145 τ.μ. του 7ου ορόφου.

Η κινητοποίηση του δήμου ακολούθησε την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ανέφερε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι το μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη που δεν είχε συμμορφωθεί εδώ και 2,5 χρόνια με την απόφαση της Ολομέλειας η οποία ακύρωνε την οικοδομική άδεια, ενώ δεν είχε εκδώσει «τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφισή τους» και αντ΄αυτού είχε προχωρήσει μόνο στην ανάκληση της πράξης αναθεώρησης.

Το κτίριο είχε ανεγερθεί με ύψος 33 μέτρων, αντί για τα 27 που αποτελούν τον κανόνα για την περιοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δήμος Αθηναίωνξενοδοχείοπολεοδομίαειδήσεις τώρααυθαίρετα