Ελλάδα|25.02.2019 18:36

Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον Ατανάσοφ που δήλωσε... αγρότης και δεν θυμάται τίποτα

Βασίλης Παπαναστασούλης

Ισόβια δεσμά και ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον διαβόητο Βούλγαρο Ογκνιάν Ατανάσοφ, για δύο διαφορετικές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών με αδικήματα που τελέστηκαν στην χώρα μας πριν περίπου 20 χρόνια! Ο 56χρονος έμπορος ηρωίνης και κοκαΐνης ο οποίος, το Νοέμβριο 1998, απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, τον περασμένο Ιανουάριο παραδόθηκε από τις βουλγαρικές αρχές σε Έλληνες αστυνομικούς  καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν 7 εντάλματα σύλληψης. 

Ο κατηγορούμενος ήδη έχει καταδικαστεί με  πολυετείς καθείρξεις για τις τρεις από τις πέντε υποθέσεις που προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν επί ελληνικού εδάφους ενώ στις δύο από τις επτά δικογραφίες τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί λόγω παρελεύσεως της 20ετίας. Οι υπόλοιπες  δύο δίκες του έχουν προσδιοριστεί για αύριο.   Ο 56χρονος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως κατέθεσε σήμερα και η Βουλγάρα νευρολόγος – ψυχίατρος η οποία, ως μέλος πολυμελούς επιτροπής,  τον εξέτασε όταν βρισκόταν στις φυλακές της Σόφιας και διέγνωσε ότι πάσχει από πολλές παθήσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος δεν είπε λέξη για την εμπλοκή του στις υποθέσεις ναρκωτικών για τις οποίες δικάζεται. “Δεν έχω να πω τίποτα . Δεν θυμάμαι, λέω αλήθεια. Έχω αρρωστήσει” ήταν οι λιγοστές φράσεις που εκστόμισε στη βουλγαρική γλώσσα και έγιναν κατανοητές στο δικαστήριο, με τη συνδρομή διερμηνέα. Γνώριζε όμως την ημερομηνία γέννησης του, ανέφερε ως τόπο διαμονής  το βουλγάρικο Πετρίτσι, μίλησε για την κόρη του και την δεύτερη σύζυγο του ενώ απάντησε  ότι πριν αρρωστήσει εργαζόταν: “Εγώ καλλιεργούσα γη” είπε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε γνωστό ότι η δεύτερη σύζυγος του διαθέτει εταιρεία που εκμεταλλεύεται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αμπέλια. “Έχουν καλές αποδοχές. Απασχολούν εργατικό προσωπικό που καλλιεργεί αμπέλια και παράγουν σταφύλια , όπως επίσης και λαχανικά. Έχουν και δένδρα που χρησιμοποιούνται για ξυλεία” επισήμανε ο Βούλγαρος δικηγόρος που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο και έχει παραβρεθεί και στις τρεις δίκες του πελάτη του, στη Θεσσαλονίκη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια δεσμά και χρηματική ποινή  100.000 ευρώ στον κατηγορούμενο για την πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε σήμερα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  ο Ογκνιάν Ατανάσοφ ήταν “πηγή” των ναρκωτικών που διακινούσαν τέσσερις Έλληνες συγκατηγορούμενοι του.   Από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 1998, μέσω του Έλληνα συνεργάτη του Α.Τ , πούλησε 10 φορές σε μια άλλη συγκατηγορούμενη τους ποσότητες κοκαΐνης βάρους 100 γραμμαρίων κάθε φορά αντί τιμήματος 1,6 εκατ. δραχμών για κάθε πώληση. Στη συνέχεια πούλησε άλλες πέντε φορές από 100 γραμμάρια κοκαΐνης αντί 1.560.000 δραχμών που του κατέβαλε η ίδια κατηγορουμένη για κάθε αγορά. 

Ο ίδιος ο Ατανάσοφ φέρεται ότι εισήγαγε τις παραπάνω ποσότητες από ανεξακρίβωτο σημείο της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Ένας  άλλος συγκατηγορούμενος  που συνελήφθη στις 19 Ιανουαρίου 1999, στην περιοχή της Λαχαναγοράς  φέρεται ότι είχε κρυμμένες ποσότητες 440 γραμμαρίων ηρωίνης και 1.658 γραμμαρίων κοκαΐνης, σε αποθήκη  του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ως συνεργάτες του κατονομάζονται ο Α.Τ ο οποίος έχει καταδικαστεί με δις ισόβια για εμπόριο ναρκωτικών, γυναίκα η οποία έκανε διακίνηση ναρκωτικών και δύο Βούλγαροι με τα ονόματα «Μίτκο» και «Ιβάν» που δεν έχουν συλληφθεί.

Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε τον 56χρονο Βούλγαρο και  με ποινή κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για την παρακάτω  υπόθεση:   Ο Ατανάσοφ , στις 8 Δεκεμβρίου 1999, μετά την απόδραση του από τις ελληνικές φυλακές πούλησε σ' έναν από τους 8 συγκατηγορουμένους του 54 γραμμάρια κοκαίνης έναντι 1.000.000 δραχμών , στέλνοντας άλλον Έλληνα συγκατηγορούμενο – μεσολαβητή του να παραδώσει την συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία , στην αερογέφυρα Σταυρούπολης .

Εισέπραξε για λογαριασμό του Ατανάσοφ 300.000 δραχμές έναντι του συμφωνηθέντος ποσού. Το υπόλοιπο ποσό των 700.000 δραχμών θα το εξοφλούσε στη συνέχεια 
Την επόμενη ημέρα απέστειλε τον ίδιο συγκατηγορούμενο του να πουλήσει 515 γραμμάρια κοκαίνης , αντί 5.000.000 δραχμών σ' άλλον συγκατηγορούμενο τους και έλαβε 1,5 εκατ δραχμές έναντι του συμφωνηθέντος ποσού. Από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1999 ο Ατανάσοφ κατηγορείται ότι έδωσε στον Έλληνα μεσολαβητή 6 μικροδέματα ηρωίνης με βάρος 54 γραμμαρίων το κάθε ένα . 

δικαστηριαναρκωτικάΘεσσαλονίκηΑτανάσοφ