Ελλάδα|13.12.2022 10:34

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος που πυροβόλησε ο αστυνομικός

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πυροβολισμός 16χρονου: Συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης - Απολογείται ο αστυνομικός (ethnos.gr/Τίμος Φακαλής)
Πυροβολισμός 16χρονου: Συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης - Απολογείται ο αστυνομικός (ethnos.gr/Τίμος Φακαλής)
Πυροβολισμός 16χρονου: Συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης - Απολογείται ο αστυνομικός (ethnos.gr/Τίμος Φακαλής)
Πυροβολισμός 16χρονου: Συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης - Απολογείται ο αστυνομικός (ethnos.gr/Τίμος Φακαλής)
Πυροβολισμός 16χρονου: Συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο Θεσσαλονίκης - Απολογείται ο αστυνομικός (ethnos.gr/Τίμος Φακαλής)

Πέθανε ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης από τη Θεσσαλονίκη που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης γιατί έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει καύσιμα αξίας 20 ευρώ. Η κατάσταση της υγείας του ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για περίπου μια εβδομάδα, με τον ανήλικο να καταλήγει σήμερα, στις 10:10 το πρωί. 

Το ιατρικό ανακοινωθέν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αναφέρει:

«Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου». 

Ο εισαγγελέας εισηγείται την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού

Υπενθυμίζεται πως ο αστυνομικός που τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, μετά τη διαφωνία ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή. Την τελική απόφαση για την τύχη του θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο εισαγγελέας εισηγείται την προσωρινή κράτησή του

Μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και του παράνομου πυροβολισμού εξουδετέρωσης, ακινητοποίησης. Κατηγορία που αναμένεται να τροποποιηθεί σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο μετά τον θάνατο του ανήλικου Ρομά.

Θεοδωρικάκος: Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη – Η υπόθεση διερευνάται

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του ανήλικου και τόνισε πως η υπόθεση «διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες».

Αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των αστυνομικών και του κέντρου 

Υπενθυμίζεται ότι το Open είχε φέρει στη δημοσιότητα τον διάλογο μεταξύ αστυνομικών και κέντρου μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου.

Οι διάλογοι δείχνουν ότι οι αστυνομικοί δεν δίνουν σαφή εικόνα στο κέντρο για το τι έχει συμβεί ενώ κάνουν λόγο για τον εμβολισμό τους, αλλά όχι για τον πυροβολισμό από τους ίδιους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ζιάκα, στις 1:13 τα ξημερώματα, 7 λεπτά πριν ενημερωθεί το κέντρο για τους πυροβολισμούς και ενώ η καταδίωξη έχει σταματήσει αφού το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 16χρονος έχει ακινητοποιηθεί γίνεται ο παρακάτω διάλογος μεταξύ αστυνομικού και του Κέντρου:

Αστυνομικός: Δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει χτυπήσει το κεφάλι, έχει χάσει αρκετό αίμα, έχει έρθει το ΕΚΑΒ τώρα.

Εκφωνητής: Πιωμένος ή όχι;

Αστυνομικός: Δεν γνωρίζω

Εκφωνητής: Εσείς καλά είστε;

Αστυνομικός: Εμείς καλά είμαστε απλά πήγε να μας εμβολίσει και εμάς

Εκφωνητής: Το θέμα είναι εσείς

Αστυνομικός: Με το που πέρασε τις γραμμές εδώ του έφυγε έκανε αναστροφή

Εκφωνητής: ναι

Αστυνομικός: Και με το που περάσαμε πήγαμε να περάσουμε τις γραμμές πήγε να μας εμβολίσει εμάς, βγήκαμε προς τις φυλακές εμείς και αυτός έστριψε προς τον οικισμό και τράκαρε στο κτήμα.

Δείτε ολόκληρο τον διάλογο

Το σημείο που καρφώθηκε η δεύτερη σφαίρα

Υπενθυμίζεται ότι το Open έφερε στη δημοσιότητα ένα νέο στοιχείο για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου.

Το πρωί του Σαββάτου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Αντώνη Τσολνάρα, η κάμερα του Open εντόπισε το σημάδι από τη δεύτερη σφαίρα που έπεσε.


Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, έπεσαν δύο σφαίρες. Η πρώτη, όπως είπε ο 34χρονος ήταν προειδοποιητική, ψηλά στον αέρα και στη δεύτερη λόγω των αναταράξεων του οδοστρώματος, κουνήθηκε το όπλο, όπως είπε ο αστυνομικός και κατέληξε στο κεφάλι του ανηλίκου.

Το Open εντόπισε το δεύτερο σημάδι και όπως φαίνεται στις εικόνες, κατέληξε χαμηλά στην είσοδο ενός ξενοδοχείου.

Συμπεραίνεται πως η σφαίρα δεν έπεσε ψηλά στον αέρα, όπως ανέφερε στην απολογία του ο 34χρονος αστυνομικός.

Στο σημείο διακρίνονται και τα σημάδια της σήμανσης που φαίνεται και η φορά της βολίδας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκηειδήσεις τώραρομάαστυνομικός