Ελλάδα|15.12.2022 16:17

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το μονοκινητήριο αεροσκάφος βυθίζεται στα ανοιχτά της Κρήτης

Newsroom

Βίντεο ντοκουμέντο με το μονοκινητήριο αεροπλάνο να βυθίζεται στα ανοιχτά της Κρήτης βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος ήταν δύο. Ένας 62χρονος από την Ινδονησία δεν τα κατάφερε, ενώ ο 32χρονος από τη Νότια Αφρική είναι καλά στην υγεία του.

Στα πλάνα που παρουσίασε το cretapost.gr φαίνεται το αεροσκάφος μετά την πτώση του. Η άτρακτος βυθίζεται στα νερά της θάλασσας, ενώ διακρίνονται κάποιες από τις προσπάθειες για διάσωση των επιβαινόντων.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 9.15 το πρωί. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με προορισμό την Αίγυπτο, ωστόσο άμεσα στάλθηκε σήμα κινδύνου στο αεροδρόμιο.

Λίγη ώρα μετά, το αεροσκάφος έχασε απότομα ύψος και καταλήγει να πέσει στη θάλασσα, στη περιοχή του Κακού Όρους στο Ηράκλειο.

Ο πύργος ελέγχου ενεργοποίησε το πρωτόκολλο και ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς. Το Λιμενικό Σώμα στέλνει τρία σκάφη ενώ στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ταχύπλοα από τον Όμιλο Φουσκωτών.

Παράλληλα δύτες της ΕΜΑΚ και του λιμενικού έπεσαν στη θάλασσα για τον εντοπισμό των δύο επιβατών ενώ αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούσε έρευνες από αέρος.

«Βοηθήστε με, πνίγομαι, δεν αντέχω άλλο»

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης Γιάννη Κουρούπη, στο Cretalive, ο οποίος μαζί με δύο πυροσβέστες βούτηξαν στη θάλασσα για να σώσουν τους δύο άνδρες που επέβαιναν στο μονοκινητήριο αεροσκάφος που έπεσε στο Κακό Όρος.

«Βοηθήστε με, πνίγομαι, δεν αντέχω άλλο» φέρεται να φώναζε ο μεγαλύτερος σε ηλικία πιλότος, πριν χαθεί από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μικρότερος σε ηλικία, ούρλιαζε καθώς έβλεπε ότι οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν.

Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης και οι δύο πυροσβέστες άρχισαν να κατεβαίνουν τα  βράχια, πετώντας τα ρούχα τους για να βουτήξουν.

Όταν κατέφθασαν στο σημείο είδαν το φτερό του μονοκινητήριου να χάνεται από την επιφάνεια της θάλασσας.  Χρειάστηκαν περίπου δέκα λεπτά με ελεύθερη κολύμβηση και εξοικονόμηση δυνάμεων για να προσεγγίσουν το σημείο.

Για τους τρεις διασώστες, ο άνεμος ήταν ευνοϊκός στο πήγαινε, όμως οι νοτιάδες και τα ρεύματα είχαν «τσακίσει» τους δύο ναυαγούς. Κολυμπούσαν και πάλευαν κόντρα στον άνεμο, με τα ρεύματα να τους "τραβάνε" πίσω. Είχαν πλέον κουραστεί.

Ο μικρότερος, ο οποίος φορούσε στολή πιλότου, ήταν πλησιέστερα στην ακτή, όμως οι δυνάμεις τον είχαν σχεδόν εγκαταλείψει. Ο φίλος του, μεγαλύτερος σε ηλικία, φορούσε μαύρα ρούχα. Ήταν πιο μέσα και διακρινόταν το κεφάλι του. Κάποια στιγμή όμως εξαφανίστηκε. Ο αστυνομικός γύρισε και φώναξε στου ανθρώπους που έβλεπαν από την ξηρά και είχαν καλύτερη ορατότητα, να του υποδείξουν προς ποια κατεύθυνση να συνεχίσει να κολυμπάει. «Συνέχισε ευθεία» φώναζαν.

«Βοηθήστε με, μην με αφήσετε να πνιγώ» εκλιπαρούσε σε κατάσταση σοκ ο νεαρός, ο οποίος λίγο ακόμα και θα βούλιαζε και εκείνος.

«Ο φίλος μου πρέπει να πνίγηκε. Ζητούσε βοήθεια, όμως δεν μπορούσα να κάνω τίποτα» φέρεται να είπε συγκλονισμένος. Είχε υποθερμία και με τη βοήθεια ενός εκ των δύο πυροσβεστών, κατάφεραν να τον βγάλουν στην στεριά. Δυστυχώς για τον 62χρονο ήταν ήδη αργά.

Και οι δυο επιβαίνοντες στο μονοκινητήριο αεροσκάφος μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Βενιζέλειου, ο ένας εκ των δύο, ένας 62χρονος Ινδονήσιος, ήταν ήδη νεκρός όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία στήθηκε στις δέκα περίπου το πρωί.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άτομο, έναν 32χρονο Νοτιοαφρικανό, βρίσκεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διοικητή Κωνσταντίνο Τερζάκη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν.Καζαντζακης», το αεροσκάφος μόλις απογειώθηκε εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση, προκειμένου να καταλήξουν στα αιτία του δυστυχήματος.

Κρήτηειδήσεις τώρααεροσκάφοςαεροπλάνο