Ελλάδα|26.02.2019 12:17

Κρήτη: Ο στρατός στήνει γέφυρες στα αποκομμένα χωριά - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο

Newsroom

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει άμεσα έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Κρήτης, ο στρατός θα στήσει γέφυρες για να συνδέσει με τον πολιτισμό τα αποκομμένα χωριά και ξαναφτιάχνει τους δρόμους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο, η Κρήτη μετράει για άλλη μια μέρα τις πληγές της και αγωνιά για την κατάσταση του 61χρονου κτηνοτρόφου, πατέρα πέντε παιδιών, που αγνοείται από χθες.

Οι υλικές ζημιές περνούν σε δεύτερη μοίρα όσο ακόμα υπάρχει άνθρωπος που αγνοείται, ωστόσο, τα προβλήματα είναι τεράστια και το νησί δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από τις αλλεπάλληλες καιρικές «βόμβες» που το πλήττουν. Κι όλα αυτά, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, με το νησί να είναι ανοχύρωτο...  

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Γεφύρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, συνεχείς κατολισθήσεις και καθιζήσεις, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τους οδηγούς να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, δέντρα να σπάνε από τους θυελλώδεις ανέμους προκαλώντας φθορές σε οχήματα, κόβοντας ταυτόχρονα στα δύο την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, όπως και κεντρικούς δρόμους της πόλης, άφησαν πίσω τους οι βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν στον νομό Χανίων, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα.

Και στο Ρέθυμνο όμως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν η κακοκαιρία κινήθηκε ανατολικά, κατέρρευσε γέφυρα έξω από σχολείο, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια στην περιοχή και 44 άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μακριά από τις εστίες τους.

Στο Ρέθυμνο, τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι κατέρρευσε μερικώς η γέφυρα του Σταυρωμένου, που συνδέει την παλιά με τη νέα εθνική οδό. Η συγκεκριμένη γέφυρα βρίσκεται έξω από γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής και καθημερινά περνούν από εκεί εκατοντάδες μαθητές.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου 

Σε εξέλιξη στην περιοχή του ποταμού Βατουδιάρη στον Αποκόρωνα είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου κτηνοτρόφου που, κατά τα φαινόμενα, παρασύρθηκε χθές το πρωί από χείμαρρο.

Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών ομάδα βατραχανθρώπων, αλλά και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η επιχείρηση αναζήτησης είναι καλύτερες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει ενώ έχουν κοπάσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης για τους 7 εγκλωβισμένους από κατολίσθηση στην περιοχή Χλιαρό, εκεί επιχειρεί ομάδα της ΕΜΑΚ έχοντας επαφή μαζί τους.

Εξάλλου στις 6.00 το πρωί, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στο νοσοκομείο Χανίων τρεις ασθενείς, η μετακίνηση των οποίων καθυστερούσε λόγω της κακοκαιρίας.

Εικόνες αποκάλυψης από τις γέφυρες που κατέρρευσαν

Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η αυτοψία του κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές των Χανίων. Πρώτος σταθμούς η κατεστραμμένη γέφυρα Πλατανιά Χανίων.

Στην αυτοψία μετέχουν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος έφτασε τη Δευτέρα με ελικόπτερο super puma στην Κρήτη και προήδρευσε σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Μαζί του στο κυβερνητικό κλιμάκιο είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και εννεαμελές κλιμάκιο.

Από την πλευρά της περιφέρειας Κρήτης μετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και αιρετοί των Δήμων της περιοχής.

αγνοούμενοςΑποκόρωναςΩκεανίςΚρήτη