Ελλάδα|20.12.2022 13:48

Δαμάσι: Δύο χρόνια μετά τον σεισμό δεκάδες κάτοικοι παραμένουν σε κοντέινερς

Newsroom

Ξεχασμένες από την Πολιτεία παραμένουν δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους στις περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων, που επλήγησαν από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021. Πολλοί κάτοικοι των περιοχών που χτύπησε ο Εγκέλαδος ετοιμάζονται να περάσουν και δεύτερο χειμώνα στους παγωμένους οικίσκους σε πρόχειρους συνοικισμούς μέσα στις λάσπες και χωρίς τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές.

Αυτό διαπίστωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά που επισκεφτηκε τις πληγείσες περιοχές στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας για τέταρτη φορά από την επομένη του σεισμού.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα και η εικόνα στα χωριά με τα –ακόμα και σήμερα- πληγωμένα κτίσματα, σπίτια και καταστήματα, είναι αποκαρδιωτική.

«Οι πολίτες είναι εξαντλημένοι αλλά και οργισμένοι με τις υποσχέσεις που έλαβαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο έχει λάβει μέτρα – ασπιρίνες που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες εκ νέου ανέγερσης ή επιδιόρθωσης των κατοικιών, αλλά καθυστερεί και τις σχετικές διαδικασίες, σε μια εξέλιξη που αν δεν οφείλεται στη διοικητική ανεπάρκεια υποκρύπτει πολιτικές/προεκλογικές σκοπιμότητες».

Ίδια είναι η κατάσταση και στα χωριά των Τρικάλων, Ζάρκο και Πηνειάδα, όπου οι πολίτες αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με την απόγνωση και την απογοήτευση να κυριαρχούν, τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποδέχθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και πολίτες, οι οποίοι, αφού ευχαρίστησαν για την επίσκεψη, ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών καθώς υφίστανται πλέον «θέματα επιβίωσης», και την περαιτέρω πίεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Δύο χρόνια περίπου μετά τον καταστροφικό σεισμό και παρά τα ψέματα των κυβερνητικών, δεκάδες πολίτες παραμένουν στους οικίσκους. Δύο χρόνια περίπου μετά ο εμπαιγμός ότι μπορεί να ανακατασκευάσεις μια κατοικία με 800 ευρώ ανά τετρ. μ., αντί να καταλαγιάζει και να οδηγεί σε αναπροσαρμογή του ποσού της αποζημίωσης, παραμένει. Δύο χρόνια περίπου μετά, οι τράπεζες δεν έχουν δημιουργήσει, μαζί με την Πολιτεία, τα κατάλληλα τραπεζικά προϊόντα που θα είναι συμβατά με τις αποφασισμένες ενισχύσεις και οι κάτοικοι λαμβάνουν απαντήσεις όπως ότι “δεν υπάρχει ενημέρωση”. Φοβάμαι ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο το οποίο πηγάζει από διοικητική ανεπάρκεια. Φοβάμαι ότι εδώ πρόκειται για τα αποτελέσματα της κουτοπονηριάς και της αθλιότητας “πολιτευτάδων”, οι οποίοι ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν προεκλογικά την κατάσταση που οι ίδιοι διαμόρφωσαν με την απραξία τους. Είναι απάνθρωπο, εν έτει 2022, να συναντάμε τόσο ανθρώπινο πόνο. Στη σπατάλη των δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την πανδημία, δεν βρέθηκαν λίγα παραπάνω χρήματα για αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι βουλευτές Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, ο βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, οι πρώην βουλευτές Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης και στελέχη του κόμματος στις δύο περιοχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόπληκτοισεισμόςΤΡΑΙΝΟΣΕΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΔαμάσιπρόστιμοHellenic TrainΝίκος Παππάς