Ελλάδα|29.12.2022 13:44

Σεισμός τώρα: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από το χτύπημα του εγκέλαδου στην Εύβοια

Newsroom

Υπό το φόβο ζουν οι κάτοικοι των Ψαχνών Ευβοίας μετά τον χτεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, αλλά και την μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε με πάνω από 70 μικρότερους σεισμούς να ταρακουνούν την περιοχή.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και δυσκολεύεται να αποφανθεί εάν ήταν ο κύριος σεισμός, ένα νέο βίντεο από το σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο που παρουσιάζει το EviaZoom.gr, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν πλάνα από μαγαζιά και σπίτια τη στιγμή του σεισμού.

Ακόμα «χορεύουν» στα Ψαχνά

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ "χτενίζουν" την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί.

 Άγνωστο εάν ήταν ο κύριος – Θα επηρεάσει και την Αττική η σεισμική ακολουθία;

Για το νέο σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά της Εύβοιας την Τετάρτη αναστατώνοντας του κατοίκους, μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Open, ενώ απάντησε και στο ερώτημα για το εάν τα ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν και την Αττική.

Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Χουλιάρας: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουν περάσει 15 ώρες έχουμε καταγράψει 70 σεισμούς μικρότερου μεγέθους με τον μεγαλύτερο να είναι 3,5 Ρίχτερ οπότε μελετούμε αυτές τις δεκάδες μικρότερες δονήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μια φθίνουσα πορεία αλλά είναι δύσκολο με αυτούς του λίγους σεισμούς. Πρέπει να μαζέψουμε και άλλα δεδομένα».

Σημείωσε πως: «είδατε πριν έναν μήνα και την άλλη εστία που επίσης παρακολουθούμε που είναι στα Στύρα, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτή, εντελώς διαφορετικό ρήγμα και ακόμα συνεχίζεται και η μετασεισμική ακολουθία και από κείνα τα πέντε Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «το ρήγμα αυτό ήταν γνωστό στα Ψαχνά είχαμε μια ακολουθία το 2003. Είχαμε έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ λίγο μεγαλύτερο από τον χτεσινό και είχαμε μια μεγάλη ακολουθία που κράτησε αρκετούς μήνες, με μικρότερους σεισμούς και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, είπε πως σήμερα, Πέμπτη θα γίνουν οι έλεγχοι στα κτίρια.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάτι γενικότερο με τους σεισμούς καθώς καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αισθητές δονήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χουλιάρας απάντησε:

«Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν τίποτα κοινό. Είναι καθημερινές. Κάθε μέρα έχουμε 30 με 40. Καμία από αυτές δεν είναι μεγάλες. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχαμε ήταν πριν από ένα χρόνο στο Αρκαλοχώρι ακόμα συνεχίζει εκεί η ακολουθία. Επίσης είχαμε και την ακολουθία στον Τύρναβο».

Για το εάν τα δύο ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν ρήγματα στην Αττική, ο κ. Χουλιάρας εκτιμά:

«Οι σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα σε αποστάσεις όπως είναι στην Αττική. Είναι μικρό μεγέθους και χρειαζόμαστε σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ για να έχουμε κάποια διέγερση. Αυτοί στην Εύβοια είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Την Αττική επηρεάζουν σεισμοί που είναι από 4 Ρίχτερ αλλά τα κτίρια δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους δονήσεις».  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός τώραΨαχνάειδήσεις τώρασεισμόςΕύβοια