Ελλάδα|27.02.2019 15:51

Στρατονίκη Χαλκιδικής: Το χωριό που ζει με τον τρόμο των ρωγμών στα σπίτια

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με τον τρόμο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Στρατονίκης του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, αφού βλέπουν στα σπίτια τους να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, προβλήματα στατικότητας πλέον παρουσιάζει το σύνολο των ακινήτων στη Στρατονίκη. Στα περισσότερα από τα μισά ακίνητα το πρόβλημα είναι μεγάλο, ενώ κάποια έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα για κατοίκηση.

«Αυτοψίες που έκαναν επιθεωρητές μεταλλείων, μέλη της επιτροπής αδειοδότησης των μεταλλείων στη Χαλκιδική, αλλά και επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών, καθώς και της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών Βορείου Ελλάδος έδειξαν ότι το πρόβλημα εντείνεται και διευρύνεται. Είναι πλέον ορατό και δια γυμνού οφθαλμού. Είναι ορατές οι ρωγμές στα σπίτια, οι αποκολλήσεις προσθηκών και οι μετακινήσεις και οι κλίσεις σε περιβόλους. Επίσης, οι δρόμοι και οι πλατείες σε άλλα σημεία ανασηκώνονται και σε άλλα βουλιάζουν, ενώ αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε και το πέτρινο σχολείο του οικισμού, ένα κτίριο του 1900. Κανένας δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαθητών και πήγαμε τα παιδιά σε άλλο κτίριο.

Παράλληλα, μέσα σε λίγες μέρες είχαμε 92 βλάβες στους αγωγούς ύδρευσης, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από τις υπόγειες εκρήξεις», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Ζουμπάς.

Υπόγειες εξορύξεις

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, δηλαδή στο υπέδαφος και στα υπόγεια νερά, ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι υπόγειες εξορύξεις μεταλλευμάτων από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που πλέον γίνονται κάτω από τα σπίτια της Στρατονίκης.

«Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στο υπέδαφος, άλλοι στα υπόγεια νερά και άλλοι ότι το εντείνουν οι υπόγειες εξορύξεις. Αυτή είναι και η δική μου γνώμη. Στα γειτονικά Στάγειρα, που έχουν το ίδιο υπέδαφος και τα ίδια υπόγεια νερά, αλλά δε γίνονται εξορύξεις, δεν παρουσιάζονται ρωγμές στα σπίτια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης έπρεπε να επέμβει, αλλά σφυρίζει κλέφτικα. Οι κάτοικοι ανησυχούν και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν. Η μεταλλευτική εταιρεία έκανε συμβάσεις με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μετσόβειο Πανεπιστήμιο, αλλά προφανώς τις έκανε με καθηγητές της… αρεσκείας τους», είπε ο κ. Ζουμπάς. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι ο δήμος ζήτησε από την «Ελληνικός Χρυσός» να του δώσει τα σχέδια, ώστε να δει πως κινούνται οι στοές κάτω από τον οικισμό, ενώ με χθεσινή του απόφαση θα υπογράψει σύμβαση με το ΙΓΜΕ, ώστε να ερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΧαλκιδικήρωγμέςΕλληνικός Χρυσός