Ελλάδα|08.01.2023 22:31

Σχολεία: Ανησυχία για το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων στο πρώτο κουδούνι του 2023 - Αλλαγή στο σύστημα απουσιών και συστάσεις ειδικών

Newsroom

Το πρώτο κουδούνι για το 2023 χτυπάει αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στα θρανία, χωρίς προληπτικά μέτρα, εν μέσω της μεγάλης έξαρσης ασθενειών εξαιτίας της συνύπαρξης κορoνοϊού, γρίπης και ιώσεων. Παρόλα αυτά, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο, και μάλιστα χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Ανοίγουν αύριο κανονικά, όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ούτε με το Υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών για επιστροφή της μάσκας» είπε στην τηλεόραση του OPEN.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Θα καταχωρούνται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε «εργάσιμων» ημερών οι οποίες οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης για διάστημα από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Έρχεται έξαρση - Συναγερμός από τους ειδικούς 

Ωστόσο, την ανησυχία τους εκφράζουν ξεκάθαρα πλέον οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων εξαιτίας της πολύ μεγάλης έξαρσης γρίπης και ιώσεων και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά πίεση. «Τα σχολεία συμμετέχουν ένα 20-25% στην αύξηση της νοσηρότητας και αυτό θα γίνει και τώρα. Από εκεί και πέρα έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, βόλτες, παιδότοπους, δεν σταματάνε αυτά» ανέφερε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στον ANT1.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. «Το πικ θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο δέχονται καθημερινά 400 επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα για να εξεταστούν, με την πλειοψηφία να αντιμετωπίζει λοιμώξεις στο αναπνευστικό.

Γεμάτες οι ΜΕΘ Παίδων

Γεμάτα είναι τα Παιδιατρικά νοσοκομεία αυτές τις ημέρες, όπως επισημαίνουν οι γιατροί. Στην Αθήνα για παράδειγμα  υπάρχουν 8 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ non covid, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης είναι όλα κατειλημμένα και στο Ρίο από τις 5 κλίνες, η μία είναι διαθέσιμη.

«Αυτή τη στιγμή στν ΜΕΘ νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, χρόνια περιστατικά, οπότε εάν χρειαστεί να πάνε σε μία εφημερία για λίγες ώρες, έστω για ένα 24ωρο, ένα - δύο βρογχιολίτιδες, δεν υπάρχουν κρεβάτια» ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου.

Στην ίδια γραμμή και ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρική του ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρουσός. «Κυρίως οι μονάδες που είναι γεμάτες είναι αυτές με τα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία πάσχουν από RSV» είπε.

Συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις

Καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Όλες αυτές οι ιώσεις κυκλοφορούσαν και πριν την πανδημία. Όλα τα παιδάκια μέχρι 2 χρονών κολλάνε τον ιό RSV. Εάν δούμε τι είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια, θα δούμε ότι τα παιδιά ήταν κάτω από περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Όλα αυτά τα παιδιά, αλλά και όσα γεννιούνται από εδώ και πέρα, όλα κολλάνε τον ιό RSV. Έχουμε ένα μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει έκθεση σε ιούς που δεν είχε την περίοδο της πανδημίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στο MEGA.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ενώ η γρίπη είναι σε έξαρση δήλωσε πως «για την συνολική υγεία των παιδιών πρέπει να πάνε στο σχολείο. Οι συνέπειες στο κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύ σημαντικές».

Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο τόνισε πως θα πρέπει να φοράνε μάσκα, διότι μπορεί πλέον να μην είναι υποχρεωτική, ωστόσο συνεχίζει να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Ανάμεσα στις συμβουλές που έδωσε για μία ασφαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες ήταν το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουν τα παιδιά να βήχουν στο χέρι, αλλά και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Αλλά και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, στο ίδιο ύφος για την επιστροφή στα σχολεία και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς τόνισε για τη χρήση μάσκας: «Το να τη φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Στα ύψη η θετικότητα του κορονοϊού

Εντωμεταξύ μάχη για τη ζωή δίνει ένα 11χρονο κορίτσι, με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και κινητικά προβλήματα, που νοσηλεύεται με  κορονοϊό, διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Αγλαία Κυριακού. Διεκομίσθη χθες από το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν ότι η πανδημία δε μας έχει εγκαταλείψει. Η θετικότητα στα τεστ του ΕΟΔΥ έφτασε το 18,4%, όπως αποτυπώθηκε στους ελέγχους του Σαββάτου. «Ο  κορονοϊός υπάρχει σε όλες τις περιοχές, έχει αυξομειώσεις, δείχνει την μεγάλη διασπορά που υπάρχει» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.

Οι Παιδίατροι από τη μεριά τους συστήνουν στους γονείς ψυχραιμία, όσο αφορά την έλλειψη φαρμάκων, όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση.

Οι ειδικοί πάντως προτρέπουν στους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη καθώς ο εμβολιασμός να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, με 2.600.000 να το έχουν κάνει μόνο.  «Να προσέλθουν όσοι έχουν ανάγκη και οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και βέβαια τα παιδιά με τη σύσταση του παιδιάτρου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή που πιέζουν όλες αυτές οι ιώσεις» τόνισε το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας στο OPEN.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ιώσειςΚορονοϊόςειδήσεις τώραγρίπη