Ελλάδα|09.01.2023 08:03

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία εν μέσω «τριδημίας» - Οι οδηγίες των ειδικών στους γονείς - Τι ισχύει με τις απουσίες

Newsroom

Επιστρέφουν στα θρανία σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, οι μαθητές μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω «τριδημίας». Ωστόσο, τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, χωρίς κάποιο μέτρο προστασίας, όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Καθώς πρόκειται για μία περίοδο που γρίπηκορονοϊός και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός «σαρώνουν», η ανησυχία είναι έντονη. Οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο στην περίπτωση που έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Τι ισχύει με τις απουσίες σε περίπτωση νόσησης

Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενη στις απουσίες των μαθητών, υπογράμμισε ότι «ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε μέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει γνωστό ότι δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση από κορονοϊό.

Τι συστήνουν στους γονείς οι ειδικοί

Οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» στους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο με συμπτώματα και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Μάλιστα, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, επισήμανε για τη χρήση μάσκας: «Το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε δύο ώρες».

Οι παιδίατροι, από την πλευρά τους, συστήνουν στους γονείς ψυχραιμία, όσον αφορά την έλλειψη φαρμάκων, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση.

Γεμάτες οι ΜΕΘ Παίδων

Την ίδια ώρα, γεμάτα είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρουν γιατροί.

«Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, χρόνια περιστατικά, οπότε εάν χρειαστεί να πάνε σε μία εφημερία για λίγες ώρες, έστω για ένα 24ωρο, ένα - δύο βρογχιολίτιδες, δεν υπάρχουν κρεβάτια» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου

Στην ίδια γραμμή και ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρική του ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρουσός: «Κυρίως οι μονάδες που είναι γεμάτες είναι αυτές με τα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία πάσχουν από RSV» είπε.

Οι ειδικοί, πάντως, προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη καθώς ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλά ποσοστά, με μόνο 2.600.000 να το έχουν κάνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απουσίεςάνοιγμα σχολείωνειδήσεις τώρασχολείαγρίπηΝίκη ΚεραμέωςΚορονοϊός