Ελλάδα|11.01.2023 11:54

Σεισμός στη Λέσβο: Ελέγχονται για την καταλληλότητά τους κατοικίες και σχολεία - Τοποθετούνται νέοι σεισμογράφοι

Newsroom

Αυτοψία σε κατοικίες και δημόσια κτήρια που υπέστησαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες στο νησί πραγματοποιούν συνεργεία της ΔΑΕΦΚ και του Δήμου Λέσβου.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 109 κτίρια:

  • Από αυτές 99 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 17 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 6 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλος είναι ο 1.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινο» έχει χαρακτηριστεί το 1 από τα 3 που ελέγχθηκαν, ενώ σε άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) ένα κρίθηκε ακατάλληλο.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα stonisi.gr, ανήσυχοι παραμένουν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Στο Λεπέτυμνο οι κάτοικοι καταθέτουν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγεται υπόκωφη βοή στην περιοχή. Οι μετασεισμικές δονήσεις είναι χαμηλές σε ένταση.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεπετύμνου, Θέμης Καμμένος, περιγράφοντας πως βίωσε τον νέο σεισμό δήλωσε «στο Νησί»: «Γύρω στις 9.30 – 10.00 το πρωί ενώ βρισκόμασταν στο κοινοτικό κατάστημα με τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ, ξαφνικά ξεκίνησε ένας νέος σεισμός με έντονη βοή και δόνηση. Ταυτόχρονα ακούγονταν οι καταπτώσεις των βράχων στον ορεινό όγκο. Οι κάτοικοι του χωριού τρόμαξαν και βγήκαν όλοι στην πλατεία. Περισσότερο τρόμαξαν τα παιδιά που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα διαδικτυακά».

Ο πρόεδρος του Λεπετύμνου τονίζει την ανάγκη οι οδηγοί που κινούνται στον δρόμο Λεπετύμνου – Μολύβου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν συνεχείς καταπτώσεις μικρών βράχων. Με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα.

Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι σχολικές μονάδες του Μανταμάδου 

«Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι σχολικές μονάδες του Μανταμάδου από την σεισμική ακολουθία των τελευταίων τεσσάρων ημερών» δήλωσε «στο Νησί», ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, μετά τους ελέγχους που έκανε το κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου. Ο νέος σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τζελαϊδής δεν δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα

Τοποθετούνται δυο νέοι σεισμογράφοι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νησί μεταβαίνει ο πρόεδρος του δικτύου σεισμογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκειμένου να επιβλέψει την εγκατάσταση δύο επιπλέον σεισμογράφων που θα παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που συνεχίζεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςσεισμός Λέσβοςειδήσεις τώρα