Ελλάδα|12.01.2023 13:00

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Σε εξέλιξη οι εργασίες στους βασιλικούς τάφους - Στο Τατόι από το πρωί η οικογένειά του

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για την ιδιωτική κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ που πέθανε την Τρίτη το βράδυ. Ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας θα ταφεί δίπλα στους προγόνους του, στο Τατόι μετά από συμφωνία και με την κυβέρνηση αλλά ως ιδιώτης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Οι εργασίες στο Τατόι έχουν ξεκινήσει  ενώ λίγο πριν τις 11 το πρωί ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ μαζί με την σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία, η αδερφή του Βασίλισσα Σοφία και ο μικρός του γιος Φίλιππος κατέφτασαν στο κτήμα για να επιθεωρήσουν από κοντά τις εργασίες αλλά και τα διαδικαστικά της ταφής. Από νωρίς το πρωί σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες και φορτηγά φτάνουν στο κτήμα προκειμένου οι εργασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Από χθες στο κτήμα, που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, γίνονται εργασίες καλλωπισμού, οι οποίες ξεκίνησαν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρωταρχικός στόχος είναι να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί των δέντρων από τον περίβολο της εκκλησίας και να καθαριστεί ο χώρος εν όψει της ταφής και της έλευσης μελών βασιλικών οικογενειών απ' όλη την Ευρώπη, καθώς τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή.

«Αστακός η Αθήνα» - Ποιο επίσημοι θα έρθουν

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας στην Αθήνα τη Δευτέρα με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα φτάσουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με το Open, οι διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας έχουν ξεκινήσει, καθώς η Ελλάδα περιμένει απαντήσεις από τις πρεσβείες για τα ονόματα τα οποία θα έρθουν στη χώρα, ενώ οι αρχές ενδιαφέρονται και για τον χρόνο παραμονής τους στη χώρα. Ωστόσο, όσο οι απαντήσεις καθυστερούν, η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει να φτιάχνει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο.

Μέχρι στιγμής έχει ακουστεί ότι τον βρετανικό βασιλικό οίκο θα εκπροσωπήσει είτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είτε η πριγκίπισσα Άννα. Στην Αθήνα  βρίσκεται ήδη η βασίλισσα Σοφία και αναμένεται η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Φίλιππος της Ισπανίας και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, τη Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κηδείαειδήσεις τώρατέως βασιλιάς ΚωνσταντίνοςΤατόι