Ελλάδα|12.01.2023 16:28

ΟΣΕΔΑΕ: Οι καταγγελίες δεν αφορούν νόμιμα κέντρα αισθητικής – Καταγγέλλουμε τις πρακτικές αντιποίησης επαγγέλματος

Newsroom

Διευκρινίσεις δίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας για τις καταγγελίες για δήθεν κέντρo αισθητικής που εξαπάτησε πελάτες με ψεύτικες υπηρεσίες και διευκρινίζει πως το συγκεκριμένο δεν είναι νόμιμο.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση δίνουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αναζητήσει κάποιος ένα έγκυρο κέντρο αισθητικής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ΟΣΕΔΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία  παραπλανητικά αναφέρονται σε “Κέντρα Αισθητικής” ή “Ινστιτούτα Ομορφιάς”  και αναφέρουν στο περιεχόμενο τους επί λέξει “μορφή τσουνάμι παίρνουν καταγγελίες για γνωστό κέντρο αισθητικής: πήγε για υαλουρονικό και βρέθηκε πρησμένη και με πυρετό”, “είδε μια προσφορά σε διαφήμιση Instagram, πήρε τηλέφωνο για να ρωτήσει για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και της είπαν ότι είναι 12 συνεδρίες full body δηλαδή 6-6 επαναληπτικές 199 €”, “διαφημίζονται και προωθούνται από γνωστούς influencers”, “εγώ έκλεισα στην ….. τώρα ούτε το όνομα δεν έχουν στην google, αναφέρει μια καταγγελία”., “Πλέον ονομάζεται …… και δυστυχώς την πάτησα. Έκανα μπότοξ και υαλουρονικό και όπως αποδείχθηκε τα προϊόντα που χρησιμοποιούν δεν είναι αυθεντικά. Έπαθα ζημιά στο πρόσωπο και δυστυχώς ακόμα διαφημίζονται και προωθούνται από γνωστούς influencers” (Πηγή, Δημοσίευμα ιστοσελίδας Έθνους 4/1/2023) δηλώνει ότι :

  • Η ΟΣΕΔΑΕ είναι ο επίσημος Φορέας των Αισθητικών Κοσμητολόγων, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά υπεύθυνων για τη λειτουργία των Εργαστηρίων Αισθητικής και των Πολυδύναμων Μονάδων Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης.
  • Τα Εργαστήρια Αισθητικής ανήκουν στις εποπτευόμενες από το Υπουργείο Υγείας και την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Με βάση τη νομοθεσία, είναι τα μοναδικά μαζί με τις Πολυδύναμες Μονάδες Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης, υπεύθυνα για την παροχή υπηρεσιών αισθητικής, συγκεκριμένα: αισθητική προσώπου (βαθύς καθαρισμός, ενυδάτωση, εξισορρόπηση τύπου δέρματος), μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, αντιγήρανση, αισθητική σώματος (απίσχναση, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, μάλαξη) , προσωρινή και μόνιμη αποτρίχωση (βιοχημική, ηλεκτρική, Laser), ημιμόνιμο και απλό μακιγιάζ.
  • Η κοστολόγηση των υπηρεσιών στα Εργαστήρια Αισθητικής είναι λογική και προσιτή, και δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες συναφείς υπηρεσίες υγείας, όπως της Εργοθεραπείας και της Φυσικοθεραπείας.
  • Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αφορούν τα νομίμως λειτουργούντα Εργαστήρια Αισθητικής των μελών μας και στα οποία τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και δεοντολογίας και στα οποία ο πελάτης χαίρει άκρας εμπιστευτικής και ατομικής μεταχείρισης. Επισημαίνεται ότι στα Εργαστήρια Αισθητικής εκτελούνται Αισθητικές Πράξεις και δεν εφαρμόζονται πράξεις Ιατρικής πάρα μόνο αν υφίσταται συστέγαση εργαστηρίου αισθητικής και ιατρείου .

Η ΟΣΕΔΑΕ καταγγέλλει ρητά και απερίφραστα  όλες τις πρακτικές αντιποίησης του επαγγέλματος του Αισθητικού είτε από άτομα, που ασκούν μαύρη εργασία σε οικίες, ανειδίκευτους, βοηθούς, τεχνίτες, άλλους επαγγελματίες υγείας είτε από επιχειρηματίες που θεωρούν ότι με την προσθήκη ενός ΚΑΔ μπορούν να έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα στην επιχείρησή τους παροχές αισθητικής, χωρίς όμως να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής.

Συστήνει στους καταναλωτές να ζητούν πάντοτε να δουν την άδεια λειτουργίας του χώρου που επισκέπτονται, να ζητούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού από τον επιστημονικά υπεύθυνο αισθητικό και ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΕΙΧΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ υπογεγραμμένη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας- προσοχή, όχι του Δήμου ή της ΔΟΥ.

Προασπιζόμενη την Δημόσια Υγεία, συστήνει στους καταναλωτές σε περίπτωση διαπίστωσης παροχής υπηρεσιών αισθητικής από μη αδειοδοτημένο χώρο να καταγγέλλουν την επιχείρηση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή www.efpolis.gr, 1520@efpolis.gr αλλά και στην Ομοσπονδία μας, στο info@osedae.gr και στο 2103213921.

Αναγνωρίζοντας  τη σημαντική  συμβολή  των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην ανάδειξη θεμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας και της προάσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή, ζητούμε από τα δημοσιογραφικά πρακτορεία να μην χρησιμοποιούν τους όρους “Κέντρο Αισθητικής”  ή “Ινστιτούτο Αισθητικής”  παρά μόνο, αν αναφέρονται σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είναι αδειοδοτημένες από την αρμόδια Περιφέρεια, καθώς με την πρακτική αυτή όχι μόνο προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές αλλά και σημαντική βλάβη και δυσφήμιση στους επαγγελματίες Αισθητικούς – Κοσμητολόγους.

Για την αιτία αυτή ζητούμε να ανακληθούν άμεσα οι ανακριβείς αυτοί χαρακτηρισμοί και αναφορές στις περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά και δεν αφορούν Εργαστήριο Αισθητικής, αλλά άλλη οντότητα».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απάτηκέντρα αισθητικήςειδήσεις τώρα