Ελλάδα|19.01.2023 10:41

Πανελλήνιες 2023: Τι είπε η Κεραμέως για την ημερομηνία των εξετάσεων και τις εκλογές

Newsroom

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου μίλησε εκτενώς σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Διευκρινίσεις έδωσε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις πανελλαδικές, η υπουργός δήλωσε: «Φέτος για πρώτη χρονιά δημοσιοποιήσαμε από την προηγούμενη χρονιά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και το κάναμε από σεβασμό στους υποψηφίους, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, να υπάρχει επιτέλους από την Ελληνική πολιτεία ένας προγραμματισμός».

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «το πρόγραμμα των ειδικών εξετάσεων ξεκινάει την 1η Ιουνίου».

Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων η κα Κεραμέως δήλωσε: «Ακούσατε τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει μιλήσει για εκλογές Απρίλιο ή Μάιο. Δεν απαγορεύεται φαντάζομαι να κανείς εκλογές και πανελλαδικές, αλλά κανείς δεν θέλει να διαταράξει την ομαλή πορεία των εξετάσεων».

Σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε ότι με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες οι τελειόφοιτοι του Λυκείου μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως αυτοί οι μαθητές δεν θα αποφοιτήσουν.

«Τι μας νοιάζει να παίρνουμε ψήφους; Να λέμε να μπουν όλοι στο πανεπιστήμιο ελεύθερα, χωρίς να μας νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν; Μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν διέξοδο, να έχουν προοπτική; Εμάς μας νοιάζει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον νοιάζει γιατί λέει ο κόσμος να μπαίνει με 1 στα 20 στο Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

«8.150 νέες φοιτητικές εστίες» - Τι είπε για πανεπιστημιακή αστυνομία

Μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες, με αφορμή και τα όσα σημειώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ανέφερε ότι «δρομολογούμε 8.150 νέες φοιτητικές εστίες, βάλαμε τέλος σε καταλήψεις (...). Έχουμε δρόμο (...). Έχουν λυθεί τα προβλήματα του παρελθόντος και το ακαδημαϊκό περιβάλλον αναβαθμίζεται».

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «οι ομάδες δρουν κυρίως αποτρεπτικά». Σε ερώτηση εάν θα αποσυρθούν σε περίπτωση που υπάρξει ομαλότητα απάντησε ότι «ναι, το μέτρο δεν είναι οριζόντιο. Το μέτρο είναι για όσο και όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια τέτοια ζητήματα. Μιλάμε μόνο για τρία».

Μάλιστα, υποστήριξε πως «δεν έχει δει μεγάλη αντίδραση» για το μέτρο αυτό.

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών και στο υψηλό κόστος για τους φοιτητές λέγοντας πως «υπάρχει η δυνατότητα για υποτροφίες».

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά, πρώτη φορά μετά το 1982, όλων των εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, Διευθυντών, Προϊσταμένων σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου που παρέχουν διδακτικό έργο.

«Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να καταφέρουμε το αυτονόητο: να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί μας, σε μία καθαρά βελτιωτική διαδικασία, που θα αποφέρει μόνο οφέλη στους ίδιους, στα παιδιά μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Όπως τόνισε, πρόκειται για την υλοποίηση «μίας κομβικής μεταρρύθμισης», που «πολεμήθηκε μανιωδώς για 40 χρόνια από λίγους και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους».

«Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2023πανελλήνιες εξετάσειςπανελλαδικές εξετάσειςειδήσεις τώραπανελλήνιεςΝίκη Κεραμέωςπανεπιστημιακή αστυνομία