Ελλάδα|20.01.2023 08:53

Εθνική Πινακοθήκη: Στο εδώλιο ο «artfreak» για την «κλοπή του αιώνα» - Οι κατηγορίες και τα έργα τέχνης

Newsroom

Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγείται ο λεγόμενος «artfreak», ο οποίος πριν από 9 χρόνια έκλεψε ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. Όνειρό του ήταν, όπως είπε ο ίδιος, να αποκτήσει ένα δικό του έργο τέχνης. Κι έτσι για να το πραγματοποιήσει, σχεδίασε και εκτέλεσε, μόνος του κατά τα λεγόμενά του, μία κινηματογραφική κλοπή.

Κατηγορείται για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Ο δράστης λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του είχε μιλήσει για την απόφαση, την εκτέλεση του σχεδίου του, την μεταμέλεια.

«Ό, τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει στη ζωή του κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μία μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω αυτή τη συλλογή με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων. «Τα δέκα χρόνια αυτά είχαν περάσει πάρα πολλές φορές σκέψεις να επιστραφούν τα έργα αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης και της ηλικίας των παιδιών μου δεν επέστρεφα τα έργα» είχε αναφέρει τότε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Picasso, Mondrian και Caccia στην «κλοπή του αιώνα»

Η «κλοπή του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, των έργων τέχνης αφορούσε σε ένα ζωγραφικό έργο του Pablo Picasso διαστάσεων 56 επί 40 εκ. με θέμα γυναικείο κεφάλι, έτους 1939, λάδι σε μουσαμά υπογεγραμμένο στο κέντρο δεξιά, Picasso, ένα ζωγραφικό έργο του Piet Mondrian διαστάσεων 35 επί 44 εκ. με θέμα Μύλος του 1905, λάδι σε ξύλο, υπογεγραμμένο κάτω δεξιά Piet Mondrian και ένα ζωγραφικό έργο του Guglielmo Caccia, διαστάσεων 27 επί 16, 8 εκ. με θέμα ο Άγιος Diego de Alcala, με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους σε έκσταση, αρχών του 17ου αιώνα, πέννα με αραιωμένη σέπια σε χαρτί, χωρίς υπογραφή.

Τα δύο από τα τρία κλαπέντα έργα που βρέθηκαν, με βάση σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πίνακεςΠάμπλο ΠικάσοΕθνική Πινακοθήκηειδήσεις τώρακλοπή