Ελλάδα|20.01.2023 11:00

Ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες: Πώς Rafale και Viper «εξοντώνουν» τα τουρκικά μαχητικά - Πόσα αεροσκάφη διαθέτουν Αθήνα και Άγκυρα

Newsroom

Στο προσκήνιο βρίσκονται για άλλη μία φορά τα εξοπλιστικά Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για πώληση μαχητικών F-16 στην Άγκυρα. Από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Δύσης έχοντας ανανεώσει το ιπτάμενο οπλοστάσιό της.

Πάνοπλη στον αέρα η Ελλάδα

Για πρώτη φορά έχει αλλάξει ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος στους αιθέρες υπέρ της Ελλάδας, καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει υπεροπλία έχοντας στο οπλοστάσιό της ήδη έξι F-16 VIPER και 10 μαχητικά Rafale που φέρουν τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor που μπορούν να εξοντώσουν στόχο που βρίσκεται ακόμα και εκτός του FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της και τα 18 Rafale, ενώ παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει δύο F-16 VIPER κάθε μήνα.

Όπως μετέδωσε το Open, μέχρι το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στο οπλοστάσιό της 24 Rafale, 83 αεροσκάφη F-16 VIPER, 30 Mirage 2000-5, καθώς και 38 αναβαθμισμένα F-16 BLOCK 50. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πλέον η Ελλάδα κυριαρχεί πάνω από το Αιγαίο με έναν ιδιαίτερα ισχυρό και σύγχρονο αεροπορικό στόλο.

Οι δυνάμεις της Τουρκίας

Στον αντίποδα και η Τουρκία έχει έναν αρκετά πλούσιο αεροπορικό στόλο που αποτελείται από 232 F-16. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρόβλημα της γείτονος είναι οι χαμηλές διαθεσιμότητες που πέφτουν κάτω από το 60% σε ότι αφορά τα ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Η Άγκυρα έχει στις δυνάμεις της και 15 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 Phantom, ενώ τη διαφορά στον αέρα κάνουν τα δικής της παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τύπου Μπαϊρακτάρ που έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σημειώνεται πάντως ότι σε περίπτωση που εγκριθούν τα προγράμματα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικό της, σημαίνει ότι θα λάβει τα καινούρια F-16 έπειτα από τρία χρόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΠολεμική ΑεροπορίαF-16Αιγαίο