Ελλάδα|28.02.2019 18:36

Μήνυμα Μπουτάρη σε ΥΠΠΟ: Μην μπλοκάρετε την επένδυση στα «Ηλύσια»

Τίμος Φακαλής

Θέση υπέρ της λειτουργίας σούπερ μάρκετ εντός του   διατηρητέου μνημείου όπου στεγάζονταν ο πρώην κινηματογράφος «Ηλύσια» στη Θεσσαλονίκη πήρε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιάννης Μπουτάρης καλώντας το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το οποίο θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, κρίνοντας εν πολλοίς την τύχη της επένδυσης, να μην την μπλοκάρει. 

«Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν ο πρώην κινηματογράφος “Ηλύσια” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και ως προς την χρήση του (είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο). Ας αναλογιστούμε, όμως, αφήνοντας επιτέλους τις υπερβολές, ότι η χρήση του κτιρίου ήταν εμπορική ως σήμερα (κινηματογράφος, κατάστημα  ηλεκτρονικών  παιχνιδιών, κατάστημα ένδυσης). Εξάλλου, ο παλαιόθεν χαρακτηρισμος του ως διατηρητέου ούτως ή άλλως διασφαλίζει τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του. Ας μην μπλοκάρουμε μια επένδυση που έχει δρομολογηθεί από καιρό και η οποία θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Μπουτάρης.

Το κτήριο παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018. Μετά το κλείσιμο του κινηματογράφου το 1994, το κτίριο υποβαθμίστηκε αισθητικά κατά τις αλλαγές χρήσης. Ειδικά κατά την τελευταία του χρήση ως κατάστημα ρούχων, ο χώρος δεν εκλαμβανόταν πλέον ως πρώην «χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης», ενώ πολλά από τα «αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του Μεσοπολέμου» δεν διατηρήθηκαν.

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρεται για την εμπορική χρήση του προκαλώντας αντιδράσεις. Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του Σύριζα Τριαντάφυλλος Μηταφίδης προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά-την οποία υπογράφουν 36 βουλευτές- ζητά να μάθει  αν υπάρχει η πρόθεση ουσιαστικής προστασίας – πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού αυτού μνημείου, και αν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα

δήμος ΘεσσαλονίκηςΓιάννης ΜπουτάρηςΗλύσια