Ελλάδα|24.01.2023 22:20

Απροσπέλαστος ο ελληνικός ουρανός: Πώς τα αναβαθμισμένα F-16 Viper δίνουν πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία – Μια… γενιά πίσω η Τουρκία

Newsroom

Το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper παρέλαβε την Τρίτη η Πολεμική Αεροπορία που με την προσθήκη των νέων μαχητικών ανεβάζει το επίπεδό της και αποκτά μεγαλύτερο προβάδισμα στους αιθέρες έναντι της Τουρκίας που μπορεί να υπερτερεί σε αριθμούς αεροσκαφών, ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα αξιοποίησής τους λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα.

«Απογειώνεται» το ελληνικό «ιπτάμενο» οπλοστάσιο

Στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) περιλαμβάνονται η αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών F-16 στον τύπο Viper, που θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη τα πιο προηγμένα αυτού του είδους παγκοσμίως, η κατασκευή του πρώτου drone ελληνικού σχεδιασμού, του UAV «Αρχύτας», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η δημιουργία ενός δεύτερου drone, του «Γρύπα», σε συνεργασία με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, και η εξαγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130 που παράγονται για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin.

Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open ο πρόεδρος της Lockheed Martin εξήγησε ότι η Ελλάδα θα έχει για πρώτη υπεροπλία στον αέρα.

Πάνοπλο το F-16 Viper

Το αναβαθμισμένο F-16 Viper, που παραδόθηκε στην ΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής, περιλαμβάνει νέες δυνατότητες που το καθιστούν το πιο ικανό στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και αυτό γιατί διαθέτει: Ραντάρ APG-83 AESA, νέο Computer Modular Mission (MMC-7000AH), ADT, IDM, νέες οθόνες κεντρικού βάθρου, νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5, διασύνδεση SNIPER, SASSM και PaveWay II καθώς και δυνατότητα Link-16.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Lockheed Martin

Ο Greg M. Ulmer, Executive Vice President of Aeronautics της Lockheed Martin, τόνισε στην τελετή παράδοσης των έργων ασφάλειας προμηθειών και πληροφοριών και του νέου αεροσκάφους στην Τανάγρα: «Είναι τιμή μας να βλέπουμε τα επιτυχή αποτελέσματα της συνεργασίας μας με την ΕΑΒ, την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Για τις δυνατότητες των F-16 viper, επισήμανε ότι «θα είναι τα πιο εξελιγμένα F-16 στην Ευρώπη» ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα σύγχρονα ραντάρ, τα εξελιγμένα όπλα που φέρουν και τα νέα κόκπιτ των αεροσκαφών.

Ο Ντένης Πλέσσας, Regional Vice President Global Pursuits της Lockheed Martin, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εγκαινιάζονται σήμερα, μια σειρά έργων υποδομής που προσφέρουν νέες δυνατότητες στην ΕΑΒ».

«Πρόθεση της Lockheed Martin», ξεκαθάρισε, «είναι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να συνοδεύεται από αντίστοιχο αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στα 12 διαφορετικά προγράμματα, που «ενισχύουν τις δυνατότητες της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας», ενώ προσφέρουν σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, ανταποδοτικές δραστηριότητες έργου, υποδομών και νέων τεχνολογιών.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στο προσωπικό της ΕΑΒ, τονίζοντας ότι διαθέτει «υψηλές προδιαγραφές, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αντιπτέραρχος (Μ) εα, Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως «η ΕΑΒ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της αμυντικής βιομηχανίας, με ιστορία 48 και πλέον ετών, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή της».

«Με τα προγράμματα που υλοποιούνται ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ΕΑΒ, η οποία δηλώνει παρούσα στη διεθνή αγορά, στηριζόμενη στο τρίπτυχο Παραγωγή - Εκπαίδευση - Καινοτομία» πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-16μαχητικά αεροσκάφηΠολεμική Αεροπορίααεροσκάφηειδήσεις τώρα