Ελλάδα|25.01.2023 12:34

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι να κρεμάσει ένα μπαλκόνι όπως στη Συγγρού ή ακόμα και να πέσει; Τι απαντούν πολιτικοί μηχανικοί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)
Γκρέμισμα του κρεμασμένου μπαλκονιού στη Συγγρού (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ)

Απειροελάχιστη είναι η πιθανότητα μπαλκόνι κτιρίου να κρεμάσει ή ακόμα και να πέσει εξαιτίας φυσιολογικής φθοράς, αφού ακόμα και σε οικοδομές άνω των 100-150 χρόνων πάρα πολύ σπάνια καταγράφονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Στη χειρότερη περίπτωση, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να καταγραφούν κάποιες πτώσεις σοβάδων ή να αποκολληθούν μικρά κομμάτια από ένα μπαλκόνι.

Τα παραπάνω ανέφεραν στο ethnos.gr πολιτικοί μηχανικοί – μέλη της διοίκησης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ-ΤΚΜ), με αφορμή το μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Συγγρού, το οποίοι κρέμεται εδώ και τέσσερις ημέρες.

Όπως σημείωσαν, ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να καταγραφεί στην περίπτωση που υπάρχει ένα κατασκευαστικό λάθος, μετά από μία σεισμική δόνηση, αν το μπαλκόνι είναι πρόσθετο ή αν δεν τηρήθηκαν επακριβώς οι όροι της μελέτης για την κατασκευή του.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να πέσει ή να κρεμάσει ξαφνικά από μόνο του ένα μπαλκόνι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα πρόσθετο μέρος ενός κτιρίου, δηλαδή τοποθετήθηκε εκ των υστέρων και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό ένα κατασκευαστικό λάθος. Ακόμα κι αν ένα μπαλκόνι είναι κατασκευασμένο πριν από πάνω από 100-150 χρόνια και διαβρωθούν από κάποιο λόγο τα δομικά υλικά μιας μπουντρίλιας, δηλαδή μιας μεταλλικής δοκού, το μπαλκόνι θα παρουσιάσει μία κυρτότητα, δηλαδή μία καμπύλη. Όμως, ένα τέτοιο φαινόμενο θα είναι ορατό από μακριά και θα γίνει αμέσως η απαιτούμενη επέμβαση. Σήμερα ο συντελεστής ασφαλείας σε όλες τις κατασκευές είναι πολύ μεγάλος», τονίζει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ-ΤΚΜ, Φώτης Κουβουκλιώτης.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο ή ακόμα και αδύνατο να πέσει ή να κρεμάσει ένα μπαλκόνι που κατασκευάστηκε με τους κανόνες της επιστήμης. Επίσης, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα τέτοιο φαινόμενο να οφείλεται στην παλαιότητα. Βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει στην περίπτωση που πρόκειται για μεταγενέστερη προσθήκη αλλά γενικά αποφεύγουμε να κατασκευάζουμε μπαλκόνια εκ των υστέρων. Η περίπτωση του ξενοδοχείου στη Συγγρού αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και θεωρώ ότι οφείλεται σε κάποια τοπική κακοτεχνία. Είναι σίγουρα ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβηκε στην Αθήνα», αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ, Μιχάλης Παπαστεργίου.

Σεισμική δόνηση και υγρασία

Και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί υποστηρίζουν ότι σοβαρός κίνδυνος να κρεμάσει ή ακόμα και να πέσει ένα μπαλκόνι αποτελεί μία ισχυρή δόνηση. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πρέπει στο μπαλκόνι να υπήρχε ένα πρόβλημα από πριν.

Επιβαρυντικός παράγοντας για ένα μπαλκόνι είναι η χρόνια υγρασία που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποια σημεία του, όμως, κατά τους πολιτικούς μηχανικούς, ούτε αυτή μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, εκτός από ξεφλουδίσματα σοβάδων ή πτώσεις μικρών κομματιών.

«Μια ζημιά που μπορεί να προκαλέσει κάποιος στο μπαλκόνι του, είναι να ποτίζει υπερβολικά τις γλάστρες που έχει σε αυτό, ώστε το νερό συχνά να ξεχειλίζει από αυτές. Το χώμα έχει οξέα και αλκαλικά και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές. Μπορεί να ξεφλουδιστούν πλακάκια, να πέσουν σοβάδες ή μικρά κομμάτια, αλλά δε θα πέσει ολόκληρο το μπαλκόνι. Η υγρασία, κυρίως όταν το νερό παγώσει, καταστρέφει σιγά-σιγά τους αρμούς. Στην αρχή αυτό δε φαίνεται, αλλά σιγά-σιγά το πρόβλημα μεγαλώνει και δημιουργούνται ρωγμές. Περνάει η υγρασία στα σίδερα και αρχίζει η ζημιά. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να πέσουν κάποια κομματάκια. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα μόνο οπτικά και θα πρέπει να ανησυχήσει, αν το μπαλκόνι αρχίσει να γέρνει ή να ραγίζει», λέει ο κ. Κουβουκλιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο ζήτημα της υγρασίας τονίζει ότι, αν συγκεντρωθεί νερό στην επιφάνεια μεταξύ μπαλκονιού και υπόλοιπου κτιρίου, σε μία χρόνια κατάσταση μπορεί να προσβληθεί ο οπλισμός και να σημειωθεί κάποιου είδους κατάρρευση σε βάθος χρόνου.

Δεν δημιουργούν προβλήματα μεγάλα βάρη

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ σημειώνει ακόμα ότι πολύ σπάνια δημιουργούνται προβλήματα από μεγάλα βάρη που ενδεχομένως μπορεί να τοποθετήσει κάποιος ένοικος του διαμερίσματος στο μπαλκόνι του. «Είναι υπολογισμένο κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός μπαλκονιού να μπορεί να σηκώσει 200 ή και 300 κιλά βάρος. Εφόσον η μελέτη εφαρμοστεί σωστά, δεν μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα εξαιτίας μεγάλου βάρους», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να προσέχουν στα μπαλκόνια τους οι ιδιοκτήτες, ο κ. Κουβλουκιώτης τονίζει ότι πρέπει να ελέγχουν τις υδρορροές και τους αρμούς στα πλακάκια ή στο μάρμαρο, οι γλάστρες να μην έχουν πολύ νερό και αν έχουν σκουριάσει τα σίδερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣυγγρούπρόβλημαΤεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδοςμπαλκόνιαξενοδοχείουγρασίακατασκευή