Ελλάδα|25.01.2023 12:18

Σχολείο Ωνάση στη Νέα Σμύρνη: «Η μόρφωση δεν είναι οικόπεδο να πουλιέται» - Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi
Νέα Σμύρνη: Διαμαρτυρία των μαθητών κατά της απειλής για έξωση/ Eurokinissi

Συγκέντρωση έξω από το σχολικό κτίριο όπου στεγάζονται το 7ο Λύκειο και το 8ο Γυμνάσιο Νέα Σμύρνης διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις απειλές για έξωση από το σχολικό κτίριο, έχοντας βρεθεί εν μέσω διαμάχης μεταξύ του Δήμου και της Εστίας Νέας Σμύρνης. «Κλείσιμο σχολείων, καταστροφή ονείρων», «Τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές τους», έγραφαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι μαθητές του 7ου Λυκείου και του 8ου Γυμνασίου της περιοχής.

Για την ιστορία του σχολείου, μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα που μετρά 70 χρόνια έγραψε και το ethnos.gr.

Χρηματοδότηση Ωνάση προς τιμή του Αλέξανδρου

Το 1952 ο Δήμος Νέας Σμύρνης παραχώρησε στην Εστία Νέας Σμύρνης (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) το οικόπεδο που σήμερα στεγάζονται τα δύο σχολεία στην πλατεία Νέας Σμύρνης, το 7ο Λύκειο και το 8ο Γυμνάσιο. Η θεμελίωση του Μεγάρου έγινε το 1955 και της Μέσης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού το 1957. Ο όρος ήταν σαφής: Αλλαγή χρήσης σε μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα, συνεπάγεται άμεση επαναφορά της ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο Δήμο. Το κτίριο, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Αριστοτέλη Ωνάση και προς τιμή του μονόακριβου γιου του ονομάστηκε «Αλέξανδρος Ωνάσης» για να στεγάσει την Επαγγελματική Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Από την 1η Απριλίου 1998 στεγάστηκαν εκεί τα 1ο, 2ο ΤΕΛ, 1ο ΤΕΣ, 3ο ΣΕΚ και ΙΕΚ Νέας Σμύρνης. Από το 1998 η «Εστία» μίσθωσε το κτίριο στη Νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας.

Το 2002 εγκαθίσταται το 8ο Γυμνάσιο 

Το 2002, εγκαθίσταται στο ενοικιαζόμενο κτίριο το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης με λυκειακές τάξεις στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πρωινής εκπαίδευσης που εδραιώθηκε τότε και λόγω μεγάλης ανάγκης σχολικής στέγης. Το 2004 ιδρύεται το 7ο Λύκειο έπειτα από πιέσεις γονέων. Τότε ο Δήμος ήθελε να εκδιώξει το 8ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις.

453.000 το χρόνο

Η Νομαρχία Αττικής πλήρωνε τα μισθώματα στην «Εστία» μέχρι και 31-03-2010. Μάλιστα τότε το ποσό ήταν 113.679,71 ευρώ για κάθε τρίμηνο ή περίπου 453.000 ευρώ το χρόνο.

Δεν πλήρωσε ποτέ ο Δήμος Νέας Σμύρνης

Το 2010 με ειδική νομοθεσία από το σχέδιο «Καλλικράτης», η Περιφέρεια Αττικής ήταν ο διάδοχος της Νομαρχίας Αττικής και σταμάτησε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις αυτές, μετακυλίοντας την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας και στους Δήμους. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης από το 2010 έως σήμερα θεωρεί πως σε ένα δικό του οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, που πλέον δεν υφίσταται (αλλαγή από επαγγελματική σε δημόσια εκπαίδευση) δεν πρέπει να πληρώσει ενοίκιο. Δεν αναγνωρίζει τη μίσθωση και δεν καταβάλει μισθώματα.

Δικαίωση της «Εστίας»

Η υπόθεση με διεκδικήσεις της Εστίας απέναντι στην Περιφέρεια και τον Δήμο οδηγήθηκε στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η Εστία πριν δικαιώθηκε σε ανώτατο βαθμό ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πλέον έχει στραφεί εναντίον του Δήμου διεκδικώντας μισθώματα από το 2010 που συνολικά αγγίζουν τα 5,8 εκατομμύρια Ευρώ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί 25/1.

Δικαστήριο για 5,8 εκ. Ευρώ

Εχοντας δικαιωθεί απόλυτα στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος η «Εστία» κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του Δήμου διεκδικώντας συνολικά 5,8 εκ Ευρώ. Συγκεκριμένα για την είσπραξη των μισθωμάτων 12 ετών κατατέθηκαν κατά του Δήμου Ν. Σμύρνης τρεις αγωγές (1η για τα έτη 2011-2017 για το ποσό των 3.339.705 €, 2η για τα έτη 2018-2020 για το ποσό των 1.478.879,60 € και 3η για τα έτη 2021-2022 για το ποσό τω 985.919,76 €). Όλες οι αγωγές μετά την αμετάκλητη επίλυση του θέματος της ιδιοκτησίας θα συνεκδικασθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.

Ανακοινώθηκε η έξωση στα σχολεία

Το Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Εστίας Ιωάννης Παπαδάτος (είναι άξιο αναφοράς πως τα παιδιά του φοιτούν στο 8ο Γυμνάσιο), καλεί συλλόγους γονέων, διδασκόντων και την διοίκηση του 7ου και 8ου και ανακοινώνει την πρόθεσή του για έξωση των σχολείων από το κτίριο λόγω χρεών μισθωμάτων από τον Δήμο. Τους αναλύει την τραγική οικονομική κατάσταση του ΝΠΙΔ «Eστία» καθώς δεν εισπράττει ενοίκια και αναγκάζεται να πληρώνει εκατοντάδες ευρώ σε ΕΝΦΙΑ, εφορία κλπ.

Βολές κατά του Δήμου Νέας Σμύρνης

Ο Ιωάννης Παπαδάτος δια της υπεύθυνης επικοινωνίας Δήμητρας Βλάχου ανέφερε στο ethnos.gr: «Δυστυχώς ο Δήμος Ν. Σμύρνης, παρά το γεγονός ότι ελλείπει πλέον ο λόγος που πρόβαλε τόσα έτη για να μη πληρώνει μισθώματα, συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική του και όχι μόνο δεν προτείνει την συναινετική επίλυση της δικαστικής διαμάχης, παρά το ότι γνωρίζει ότι με βεβαιότητα τελικά θα επιδικασθεί σε βάρος του το οφειλόμενο ποσό για τα μισθώματα 12 ετών (ποσό που πλέον ανέρχεται σε 5.804.504,36 € και μάλιστα εντόκως)».

«Θα συζητούμε πρόταση για λύση αλλά δεν συζητάει ο Δήμος»

Σε ερώτηση εάν η διοίκηση της Εστίας θα συζητούσε μία συναινετική λύση απάντησε: «Πρόθεση μας είναι η προσφορά προς την κοινωνία. Φυσικά και θα συζητούσαμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά μέχρι στιγμής ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν έχει αυτή την πρόθεση».

«Δεν διεκδικούν κονδύλια»

Επιπλέον η διοίκηση της «Εστίας» ψέγει τη Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι δεν διεκδικεί πόρους που δικαιούται να λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών: «Όταν κληθεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης να καταβάλει το ποσό αυτό, η Δημοτική Αρχή δεν θα είναι η σημερινή, καθώς η θητεία της λήγει τον Οκτώβριο του 2023. Η αδιαφορία του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι τόσο μεγάλη που δεν ενδιαφέρεται καν να αναζητήσει κάποιους πόρους από ποσά που δικαιούται να λάβει είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε από άλλα κονδύλια της Κεντρικής Διοίκησης, παρά το ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από ήδη εγγεγραμμένες στον Κεντρικό προϋπολογισμό έτους 2022 πιστώσεις και αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και ως εκ τούτου δικαιούται να τα λάβει, ώστε με την απόδοσή τους σε εμάς να περιορίσει την οφειλή του».

«Ποτέ δεν είχαμε σχέση μίσθωσης» υποστηρίζει ο Δήμος

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης παρά τις διαδοχικές νομικές ήττες, εδώ και 12 χρόνια εμένει στην αρχική του θέση με ολέθρια μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της σημερινής Δημοτικής Αρχής Πολύδωρας Συρίγος μιλάει στο ethnos.gr για την πάγια θέση του Δήμου τόσο επί δημαρχίας Γιώργου Κουτελάκη, όσο και επί του νυν δημάρχου Νίκου Τζουλάκη: «Ο Δήμος υποστήριζε και υποστηρίζει πως ουδέποτε υπήρξε μισθωτική σχέση μεταξύ Δήμου και Εστίας και πως η λειτουργία των σχολείων είναι υποχρέωση βάσει Συντάγματος της Ελληνικής Πολιτείας, γεγονός που δεν έχει εκπληρωθεί, αφού ο Δήμος δεν εχει εισπράξει ουτε 1 ευρώ από το 2011 για ενοίκια σχολείων από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Με βάση τα παραπάνω οι οποιες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες διακδικήσεις της «Εστίας» πρέπει να καλυφθουν από τα συναρμόδια υπουργεία ή τον αρχικό μισθωτή Περιφέρεια Αττικής».

Αντιδήμαρχος Συρίγος: «Θα βρεθεί λύση»

Όσο για την προσωπική του τοποθέτηση ο Πολύδωρας Συρίγος δείχνει αισιόδοξος πως στο τέλος θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα: «Κανένα σχολείο δεν θα κλείσει, δε θα συγχωνευθεί και δε θα μεταφερθεί. Με κάθε θυσία θα βρεθει λύση που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των δύο σχολικών μονάδων. Είναι αδιανόητο να παίζουμε με τις ζωές μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Εκβιασμοί για έξωση δεν είναι ανεκτοί. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων και θα τις εφαρμόσουμε στο έπακρο. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαμάχη αυτή διότι ουσιαστικά κοινός σκοπός και των δύο πλευρών είναι να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Θα οδηγηθούμε έτσι και αλλιώς σε λύση. Η Δημόσια Παιδεία δεν μπορεί να είναι πεδίο αντιπαραθέσεων, αλλά σύνθεσης απόψεων. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση των συμφερόντων της σχολικής κοινότητας».

Κατηγορώ προς όλους οι γονείς: «Μας εκβιάζουν»

Εν μέσω των σκληρών και χρόνιων αντιπαραθέσεων βρίσκονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τους. Τα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Κωνσταντίνου Τσουκαλά είπε «γροθιά στο στομάχι». Είπε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr: «Ελπίζουμε να είναι κατανοητό ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο και την Εστία, ως μοχλός πίεσης στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση, για αμιγώς κερδοσκοπικούς λόγους αφού το εν λόγω ακίνητο εδράζεται επί της Κεντρικής Πλατείας της Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, στα οποία και αφορά η εκμίσθωση, δεν εκπροσωπούνται με οποιονδήποτε τρόπο».

Οι ευθύνες θεσμών και Πολιτείας

Και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς συνέχισε: «Το Υπουργείο Παιδείας το αντιμετωπίζει ως κτιριακό ζήτημα που δεν το αφορά, η Περιφέρεια απλώς παρατηρεί, ο Δήμος Νέας Σμύρνης (και η Εστία Νέας Σμύρνης) κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Όλοι οι Δημόσιοι φορείς, είτε άμεσα είτε κε των υστέρων, είναι κοινωνοί αυτής της συνθήκης για μια εικοσαετία, εστιάζοντας στο κτιριακό ζήτημα του σχολείου και αγνοώντας συστηματικά ή και χρησιμοποιώντας το έμψυχο υλικό του, τα παιδιά. Κανείς μα κανείς δεν έχει θίξει το ηθικό σε αντιδιαστολή με το νόμιμο, κανείς δε συνειδητοποιεί την βαρύτητα που φέρουν αυτοί οι θεσμοί, Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, (Πολιτιστικό Ίδρυμα), στην εκπαιδευτική διαδικασία την οποία θα έπρεπε να προασπίζονται αντί, όπως νομίζουμε, να καταχρούνται».

Ομηρίες, καραντίνες και εκβιασμοί με φόντο τα παιδιά...

Τελικά τα παιδιά πληρώνουν τις μεγαλύτερες συνέπειες και εξηγεί: «Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος όλων αυτών στα ίδια τα παιδιά τα οποία βιώνουν συστηματική διασπαστική διαδικασία που εκτρέπει τον μαθησιακό τους στόχο, ρόνια ανασφάλεια που διαρρηγνύει τον κοινωνικό τους σκοπό, κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που με τόσο κόπο, σήμερα, προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν μετά τις καραντίνες, εγκατάλειψη από τους φορείς που τους καθιστούν έρμαια των εκάστοτε τοπικών χειρισμών, αίσθηση ομηρίας, απογοήτευση για τους γονείς και τους καθηγητές τους που αδυνατούν να τους υπερασπιστούν, αισθήματα αγωνίας, άγχους και επιφυλακτικότητας. Ευελπιστούμε ότι ο Συνήγορος του Παιδιού θα μπορέσει να γίνει ο διαμεσολαβητής που θα ενσκήψει στο όλο θέμα με προτεραιότητα την πάσης φύσης υγεία των παιδιών, έστω προς την κατεύθυνση των Δημόσιων Φορέων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Σμύρνηέξωσησχολείοειδήσεις τώρα