Ελλάδα|25.01.2023 17:35

Πώς εξαπατούσαν επιχειρηματίες ο «Μάξιμος Σαράφης» και οι συνεργοί του: Η ιστοσελίδα της εταιρείας – βιτρίνα που είχαν στήσει

Ευλαμπία Ρέβη

«Το δάνειο θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον χρηματοοικονομικό επιχειρηματικό σας στόχο και με δωρεάν χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες να υποστηρίξετε τους πελάτες σας να διαχειριστούν την επιχείρησή τους και τις ταμειακές τους ροές. Κανένα ποσό δεν είναι πολύ μικρό για να πετύχετε τον στόχο σας», αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα της εταιρείας-βιτρίνα που φέρεται να είχε στήσει ο «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis.

Ο ίδιος συνελήφθη μαζί με άλλους δύο, κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο που αναζητούνται και άλλοι δύο τα στοιχεία των οποίων είναι ακόμη άγνωστα για τις Αρχές

Οι κατηγορούμενοι παρουσίαζαν την συγκεκριμένη «μπίζνα» ως «μία δυναμική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχει εκτεταμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο επιτυχημένων επιχειρήσεων και συνεργασιών».

«Είμαστε μία από τις κορυφαίες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων», τόνιζαν στην επίσημη σελίδα τους, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια στους ανυποψίαστους πελάτες τους, που είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η αποστολή μας είναι να δούμε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται. Γι' αυτό προσφέρουμε δάνεια που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτερες. Προσφέρουμε επίσης δωρεάν επαγγελματικές συμβουλές στους πελάτες μας για το πώς να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, διαθέτουμε μια ομάδα επαγγελματιών στον επιχειρηματικό τομέα, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις σας αναπτύσσονται καλύτερα και μεγαλώνουν», επεσήμαναν, μεταξύ άλλων. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οργάνωσης έταζαν ότι μπορούν να δώσουν δάνεια ύψους ακόμη και των 15 εκατ. ευρώ από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για να λάβει κανείς αυτό το ποσό έπρεπε να δώσει ακόμα και ποσό ύψους 100.000 ευρώ στον φερόμενο ως αρχηγό, δηλαδή τον «Μάξιμο Σαράφη», γύρω στα 18.500 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου και γύρω στα 55.000 ευρώ για τη φορολόγηση του ποσού.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, με βάση την ΕΛ.Α.Σ., συναντούσε τα υποψήφια θύματά του σε υπερπολυτελές γραφείο στη οδό Πανεπιστημίου, και τους έπειθε με τα λόγια του, αλλά και δήθεν έγγραφα που παρουσίαζε ότι είναι ο σωτήρας τους.

Σε έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί και στον συγκεκριμένο χώρο κατάσχεσαν το ποσό των 500 ευρώ, πέντε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτή και tablet, καθώς και διάφορες σφραγίδες και έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Ο ίδιος φέρεται να παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη χώρα μας, ενώ «ψάρευε» θύματα μέσα από κοινωνικό και επαγγελματικό του κύκλο. Ανάμεσα τους και ιδιοκτήτης πεντάστερου και υπερπολυτελούς ξενοδοχείου της Αθήνας που πείστηκε και έδωσε στην οργάνωση υπέρογκο χρηματικό ποσό. 

Οι έρευνες της Αστυνομίας δεν ξεκίνησαν, με βάση αστυνομικές πηγές, κατόπιν καταγγελιών και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αστυνομικοί είναι εκείνοι που ενημέρωσαν τα θύματα! Όπως προέκυψε ακόμα και όταν είχαν αμφιβολίες υπήρχε οργανωμένο σχέδιο ως προς το πώς να τους καθησυχάσουν. Τον ρόλο αυτό φέρεται να έπαιζε ένας Ινδός που έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, καθώς και μία γυναίκα από την Κύπρο.  

Για να «δαγκώνουν» ακόμα περισσότερο τα θύματά τους, παρουσίαζαν δήθεν πρόβλημα με την εκταμίευση του δανείου από εταιρεία με έδρα την Γερμανία και ζητούσαν το ποσό των 55.000 ευρώ, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα! 

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν κέρδος περίπου 800.000 ευρώ, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά στα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, πλαστογραφίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάξιμος ΣαράφηςΕλληνική ΑστυνομίααστυνομίασύλληψηNovartisεπιχειρηματίας