Ελλάδα|26.01.2023 12:36

Φίλος Άλκη και αυτόπτης μάρτυρας: «Είμαι βέβαιος ότι συμμετείχαν και άλλοι το τραγικό βράδυ- Ήρθαν σαν δολοφόνοι για να σκοτώσουν»

Τίμος Φακαλής

«Είμαι βέβαιος ότι συμμετείχαν και άλλοι το τραγικό βράδυ εκτός από τους 12. Πέρασαν, μας είδαν, ενημέρωσαν όποιους ενημέρωσαν και μετά από λίγα λεπτά ήρθαν. Ήταν ψυχροί, σαν δολοφόνοι. Ήρθαν να κάνουν αυτό που έκαναν αθόρυβα και έφυγαν. Δεν βγήκε λέξη από κανέναν. Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα και μαχαίρια. Ήρθαν για να σκοτώσουν» κατέθεσε στο δικαστήριο ο κολλητός φίλος του Άλκη  και αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου Άγγελος Βογιατζόγλου.

Ο νεαρός φίλος του θύματος, ο οποίος δέχθηκε κι αυτός επίθεση από τους κατηγορούμενους, περιέγραψε καρέ-καρέ το χρονικό της επίθεσης. Η παρέα συναντήθηκε στο πάρκο του  Άρη περίπου στις 20:00 το απόγευμα. «Πήγαμε στην Χαριλάου, μετά από τον σύνδεσμο του Άρη να πιούμε έναν καφέ για λιγότερο από μισή ώρα, και μετά πήγαμε ξανά στο πάρκο, κι εκεί κάτσαμε αρκετά. Μιλούσαμε για τα παιχνίδια στους υπολογιστές. Ο Άλκης ήταν αγχωμένος για το μάθημα που έδινε την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια πήγαμε στα σκαλιά και καθίσαμε, δηλαδή στο σημείο της δολοφονίας γιατί εκεί έκοβε ο αέρας και είχε κρύο. Πήραμε ενεργειακό ποτό, και ήρθαν αυτοί οι δώδεκα και έγινε ότι έγινε. Καθόμασταν στα σκαλιά. Πρώτα αντιλήφθηκα να έρχονται τέσσερα άτομα από την οδό Πλαστήρα, και ένας από αυτούς μας ρώτησε «τι ομάδα είστε;. Ο συγκεκριμένος, φορούσε half face, δηλαδή μέχρι την μύτη. Ήταν ψηλός, γεροδεμένος και ξανθός. Είναι το μοναδικό άτομο που μπορώ να πω, ότι τον αναγνωρίζω, έως ένα ποσοστό. Ήταν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, fullface, φαινόντουσαν μόνο τα μάτια τους.

«Ήταν σίγουρα οργανωμένο»

Όλοι ήταν μαυροφορεμένοι για να μην φαίνονται μέσα στο σκοτάδι. Ήταν σίγουρα οργανωμένο. Είδα ότι ένας κρατούσε ένα ξύλινο κοντάρι, και σίγουρα και οι υπόλοιποι κρατούσαν κάτι στα χέρια τους, δεν μπορούσα να αναγνωρίσω τι είναι. Όταν μας ρώτησαν για την ομάδα, εγώ απάντησα Άρης. Δεν κατάλαβα τον λόγο που είχαν έρθει, περπατούσαν, δεν ήρθαν γρήγορα, ήταν ήρεμοι και ψυχροί. Έπειτα, αντιλήφθηκα πως ήρθαν ακόμη 5-6 άτομα από την δεξιά πλευρά, από την οδό Γαζή. Εκείνη την στιγμή το μόνο που είδα ήταν το δρεπάνι και κοκκάλωσα. Ήταν το πρώτο πράγμα που ξεχώρισα. Αυτό που έκανα εγώ αρχικά, ήταν να αμυνθώ, οπότε σήκωσα το κράνος μου.  Σήκωσα το κράνος, και χτύπησα έναν στο κεφάλι. Αυτός έκανε δύο βήματα πίσω και με κάρφωσε με το μαχαίρι. Δεν ήμασταν ένας προς έναν. Σε εμένα ήρθαν τέσσερα άτομα, κάποιοι με κρατούσαν για να με χτυπήσουν οι υπόλοιποι. Δεν ξέρω ποιος με μαχαίρωσε, είχα αρκετές μαχαιριές. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα, με χτύπησαν και με το ξύλο και με το δρεπάνι. Με κρατούσαν πίσω, άκουσα τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια, ήταν πεσμένος δίπλα από τα σκαλιά. Όταν άκουσα την φωνή του προσπαθούσα να τον βρω. Ήταν πάρα πολλά άτομα από επάνω του και τον χτυπούσαν, φώναζε συνεχώς βοήθεια. Ήταν σίγουρα πάνω από 10 άτομα από πάνω του εκείνη την στιγμή. Προσπάθησα να τον σώσω αλλά με κράτησαν στην γωνία και με χτυπούσαν»

«Προσπάθησα να μην πέσω κάτω, γιατί θεώρησα ότι θα με σκοτώσουν»

Στη συνέχεια, όπως περιγράφει ο φίλος του Άλκη, ένα από τα άτομα που χτυπούσε τον 19χρονο, κατευθύνθηκε προς τον ίδιο και τον χτύπησε με ένα ξύλο στο κεφάλι. «Σε αυτό το σημείο, προσπάθησα να μην λιποθυμήσω, γιατί πίστευα ότι αν πέσω κάτω, θα με σκοτώσουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να με χτυπάνε στο κεφάλι και μετά να φεύγουν τρέχοντας από την οδό Πλαστήρα. Εγώ προσπαθούσα να σταματήσω το αίμα, δεν πρόλαβα να τους δω».

Ο ίδιος περιέγραψε τη στιγμή που ο Άλκης εκλιπαρούσε για βοήθεια, πεσμένος στο έδαφος και έχοντας δεχθεί δεκάδες χτυπήματα από μαχαίρια, ξύλα, τα γκλοπ και το δρεπάνι.

«Με κρατούσαν από πίσω, άκουσα τον Άλκη να φωνάζει "βοήθεια". Ήταν πεσμένος αριστερά στα σκαλοπάτια. Εγώ ήμουν όρθιος στα σκαλιά, με είχαν κολλήσει στον τοίχο και με χτυπούσαν. Κάποια στιγμή τους έσπρωξα, έφυγα από αυτούς και πήγα να δω τον Άλκη. Τον είδα κάτω και από πάνω του πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε. Φώναζε για βοήθεια. Ήταν σίγουρα πάνω από δέκα εκείνη τη στιγμή επάνω του. Τον χτυπούσαν με ξύλα, δε μπόρεσα να δω κάτι παραπάνω, προσπαθούσα να καλυφθώ. Πήγα να πέσω επάνω του μπας και προλάβω να σώσω κάτι, αλλά με κράτησαν στη γωνία, πάτησα στη χελώνα της ΔΕΗ, με σταθεροποιήσαν και με χτυπούσαν εκεί πάνω. Δεν κατάφερα να πέσω κάτω. Στη συνέχεια, ένας από αυτούς που χτυπούσε τον Άλκη, γύρισε και με χτύπησε με το ξύλο στο κεφάλι. Προσπάθησα να μη λιποθυμήσω, ήξερα ότι αν πέσω κάτω θα με σκοτώσουν. Κατάφερα να μείνω ξύπνιος και να μη πέσω. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα φεύγουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να με χτυπούν στο κεφάλι και μετά να φεύγουν. Σήκωσα ένα δευτερόλεπτο το βλέμμα και είδα να φεύγουν κάποιοι τρέχοντας. Είδα τους περισσότερους να φεύγουν από την Πλαστήρα», είπε.

Ο μάρτυρας ανέφερε ξανά ότι ο Άλκης ούρλιαζε για βοήθεια και έλεγε «δε μπορώ, σταματήστε, πονάω», ωστόσο εκείνοι συνέχισαν χωρίς να δείχνουν κανένα έλεος.  Μόλις τα άτομα ολοκλήρωσαν την οργναωωμένη. επίιθεση και αποχώρησαν, εκείνος, αν και είχε δεχθεί πολλές μαχαιριές και χτυπήματα, έτρεξε αμέσως στον Άλκη.

«Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον Άλκη. Είχαμε μείνει οι δύο μας, οι υπόλοιποι πρόλαβαν να φύγουν. Τον σήκωσα, έκανε δύο - τρία βήματα και κάτσαμε στο παρτέρι. Προσπαθούσα να του δώσω βοήθεια, όσο μπορούσα, αλλά άδικα. Πήρα τηλέφωνο τον πατέρα μου να του πω τι έγινε, μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία, δεν πρόλαβα να τους καλέσω εγώ», κατέθεσε.

«Ηταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, έτρεχε πολύ αίμα, δε μπορούσε να περπατήσει και σε δύο δευτερόλεπτα κατέρρευσε. Έτρεχε πάρα πολύ αίμα παντού, όταν σηκώθηκε υπήρχε κάτω πάρα πολύ αίμα. Πήγαν για να σκοτώσουν», σημείωσε σε άλλο σημείο.

Όπως είπε δεν περίμενε να συμβεί κάτι τόσο ακραίο. «Απλά βγήκαμε για έναν καφέ». Αρνήθηκε ότι είναι οργανωμένος οπαδός του ΑΡΗ αλλά απλός φίλαθλος των κιτρίνων.

«Δεν θυμάμαι ποτέ ο Άλκης να επιτέθηκε σε κάποιον» - Τι κατέθεσε η αδερφή του στη δίκη - Παρών και ο Καρυπίδης

Νωρίτερα η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση της αδερφής του Άλκη, Μαρίας Καμπανού. Η Μαρία Καμπανού, φοιτήτρια σήμερα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μίλησε για τον χαρακτήρα του αδερφού της, περιγράφοντας τον στο δικαστήριο ως έναν ήρεμο άνθρωπο. «Ο Άλκης ήταν ένα ήσυχο παιδί. Αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις ψύχραιμα. Ήταν από μία οικογένεια που του είχε δώσει αγάπη. Έδειχνε πάντα σεβασμό στους άλλους. Δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο σπίτι, στο σχολείο και σε παρέες. Στην Επανομή κυρίως περάσαμε το γυμνάσιο – λύκειο, τα δύο τελευταία χρόνια, Γ’ λυκείου ήμασταν στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο περιστατικό που να έχει επιτεθεί σε κάποιον ο Άλκης ή να έχει βρίσει ή να έχει σηκώσει χέρι. Γενικά ήταν πολύ ήρεμος, διαχειριζόταν όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία».

Ο Άλκης ήταν ένα ήσυχο παιδί, δεν μπλεκόταν σε καβγάδες, ήταν πάντα γλυκός μαζί μου. Σε όλες τις καταστάσεις ψύχραιμος, έδειχνε πάντα σεβασμό προς τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του κολλητού του Άλκη Άγγελου Βογιατζόγλου. 

Στο Δικαστήριο το παρών δίνει και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Αρης, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ στην αίθουσα έχει τοποθετηθεί ειδικός προτζέκτορας για την εξέταση των μαρτύρων. Σημειώνεται ότι οι κύριοι Κούγιας, Καρυπίδης και ο πατέρας του Άλκη είχαν σύντομη συνομιλία μέσα στη δικαστική αίθουσα λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια

«Αυτοί που θα ήθελαν να αμφισβητήσουν την προσωπικότητα του Άλκη δεν έχουν καταφέρει να αρθρώσουν ούτε μια λέξη».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας του Αλκή Καμπανού, Αλέξης Κούγιας κατά την αποχώρησή του από το Δικαστικό Μέγαρο.

«Μόνο και μόνο από τις ερωτήσεις των συναδέλφων της υπερασπίσεως αντιλαμβάνεται κανείς την αμηχανία και την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων» τόνισε ουκ ολίγες φορές ο κ. Κούγιας.

«Ο κολλητός φίλος του Άλκη, ερωτήθηκε από τον κ. Λύτρα εάν είδε τον 10ο κατηγορούμενο, είτε τον Άλκη είτε τον ίδιο. Το παιδί είπε πως από το σοκ το οποίο υπέστη δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί. Συγχρόνως όμως το δρεπάνι είχε πάνω του στοιχεία DNA και από το αίμα του Άλκη αλλά και από το αίμα του 21χρονου. Δεν έρεε το αίμα σε κανένα ρυάκι και πήγαν να ξεπλύνουν το δρεπάνι. Υπάρχει ένδοια επιχειρημάτων» συμπλήρωσε ο Δικηγόρος της οικογένειας του Αλκη Καμπανού.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Κούγιας «τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανθρωποκτονία του Άλκη και στις άλλες δυο απόπειρες, δεν ήταν όπλα που χρησιμοποιήθηκαν συγκυριακά. Αυτά τα έπαιρναν για να κάνουν τις διάφορες επιχειρήσεις και έχουν κάνει και άλλες πριν, οι οποίες δεν είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η ένωση προσόπων και υπάρχει και εξοπλισμός για να χρησιμοποιείται σε αυτές τις επιχειρήσεις, τότε είναι η έννοια της εγκληματικής οργανώσεως. Κάποιος είναι επικεφαλής. Έχει προκύψει ότι ο πρώτος που συνελήφθη είχε και τα κλειδιά συγκεκριμένου χώρου. Τα όπλα αυτά, είναι μεν όπλα σαν τα αλλά, διατίθενται όμως μόνο για κακουργηματικές πραξεις» ανέλυσε ο κ. Κούγιας.

«Τα παιδιά ήταν εκεί περίπου 40 λεπτά. Είχαν τον χρόνο (σ.σ. εδώ μιλά για τους δράστες) να οργανώσουν και να εκτελέσουν την επίθεση. Έχουμε 30 χτυπήματα στον Άλκη. 17 στον Άγγελο. 10 στο άλλο παιδί. Και το άλλο παιδί γλύτωσε πηδώντας μάντρες και τρέχοντας για να γλυτωσει. Καταλαβαίνετε ποσό οργανωμένοι ήταν. Το γεγονός επίσης ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν ακούστηκε καμία φωνή, όλα έγιναν σιωπηρά, μέσα στο σκοτάδι, -ότι αποδείχθηκε ότι είχαν απενεργοποιήσει τα κινητά τους τηλέφωνα και όπως απεδέχθη τα παιδιά δεν είδαν ποτε τους τα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην τα δουν και προετοιμαστούν. Προηγουμένως, οι 12, μοιράστηκαν σε ομάδες και απέκλεισαν τις δυο οδούς διαφυγής, δεν μπορούσε κανείς να φύγει από το σημείο αυτό» περιέγραψε ολοκληρώνοντας στις δηλώσεις του ο Αλέξης Κούγιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δικαστήριοΆλκης Καμπανόςειδήσεις τώραδολοφονίαΘεσσαλονίκη