Ελλάδα|26.01.2023 19:06

Σεισμός στη Ρόδο: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά τα 5,9 Ρίχτερ – Γιατί δε σημειώθηκαν ζημιές στο νησί

Newsroom

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε χθες τη Ρόδο. «Ευτυχώς η εστία βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, σε απόσταση περίπου 55 χλμ. γι’ αυτό και δεν παρατηρήθηκε ούτε μία ρωγμή» δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής του εργαστηρίου Γεωφυσικής, υποστήριξε ότι «αυτοί οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι»

Συνηθισμένοι για το ελληνικό τόξο

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε «Η μετασεισμική ακολουθία έχει δώσει μερικούς σεισμούς, όχι μεγαλύτερους από 3,5 της κλίμακας Ρίχτερ και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ισχυρότερους μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να προσεγγίσουν και το 5,5». 'Οπως πρόσθεσε, «εφόσον δεν μπόρεσε να βλάψει αυτός ο σεισμός, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να βλάψουν και οι μετασεισμοί».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε ότι «αυτοί οι σεισμοί εντός εισαγωγικών, είναι συνηθισμένοι για το ελληνικό τόξο». Ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε ότι επειδή αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε σημαντική απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές, περνάνε σχετικά αδιάφορα.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι οριζόντιας μετατόπισης, με κατεύθυνση προς την Τουρκία και συνήθως κάνουν προς τα εκεί κάποιες βλάβες» εξήγησε ο ειδικός.

«Υπάρχουν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή, συνήθως όμως σε λίγο μεγαλύτερα βάθη» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

«Συνήθως τέτοιοι σεισμοί δεν είναι πολύ μεγάλοι, οπότε θεωρώ ότι το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού έχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος καθησυχάζοντας τον κόσμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡόδοςΓεράσιμος ΠαπαδόπουλοςσεισμόςΚώστας Παπαζάχοςσεισμός τώρα