Ελλάδα|01.03.2019 15:14

Σκηνικό... πολέμου στο Περτούλι (pics)

Newsroom

Σε ένα κατάλευκο τοπίο στο Περτούλι Τρικάλων, με το θερμόμετρο να «αγγίζει» τη νύχτα ακόμα και διψήφιες τιμές υπό το μηδέν, στρατοπέδευσαν επί 12 μέρες οι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, και εκπαιδεύτηκαν εκεί στο πλαίσιο του σχολείου χειμερινής διαβίωσης.

Έσκαψαν λαγούμια στο χιόνι και έστησαν ιγκλού για διαμονή και επιβίωση, άναψαν φωτιά τρίβοντας ξύλα, εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές προσανατολισμού, πήραν μέρος σε πεζοπορία πολλών χιλιομέτρων σε αντίξοες συνθήκες, εκτέλεσαν βολές σε στόχους και συμμετείχαν σε ασκήσεις προσομοίωσης μάχης.

Το σχολείο χειμερινής εκπαίδευσης της ΣΜΥ έγινε από τις 11 ως και τις 22 Φεβρουαρίου, στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια» του όρους Κόζιακα, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, κοντά στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου Τρικάλων.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, «σκοπός της εκπαίδευσης, η οποία περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με έμφαση στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, ήταν η εξοικείωση στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής».

Η εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα ακαδημαϊκών σπουδών και στρατιωτικής εκπαίδευσης της Σχολής, η οποία εκτός από το χειμερινό σχολείο περιλαμβάνει και το θερινό, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αντίστοιχη χειμερινή εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων πραγματοποιείται στο ΚΕΟΑΧ του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.820 μέτρων.

στρατός