Ελλάδα|01.03.2019 15:50

Στην αγορά ενός νέου αεροσκάφους προσανατολίζεται η ΥΠΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς πραγματοποιήθηκαν και οι δύο μισθώσεις αεροσκάφους για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων το 2018 και το 2019, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η ανάγκη συντήρησης του μοναδικού αεροσκάφους που διαθέτει η ΥΠΑ, διευκρινίζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Προσθέτει επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τεχνικών προδιαγραφών για την αγορά ενός νέου αεροσκάφους.

«Για το 2018 ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ήταν στις 496.000 ευρώ. Για το 2019 ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ναι μεν έχει τον ίδιο προϋπολογισμό άλλα η χρέωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία, θα είναι ανά ώρα πτήσης έτσι ώστε το κόστος να είναι από μηδενικό έως το λιγότερο δυνατό για την ΥΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η διοίκηση της ΥΠΑ τονίζει ότι τα αεροσκάφη που διαθέτει είναι τρία. Το Cessna citation 750, το Beechcraft King Air 200 και μια Ντακότα Douglas DC3. Από αυτά, τα δύο αποτελούν μουσειακά εκθέματα ενώ το Cessna είναι ενεργό και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά απαιτούσε προγραμματισμένες συντηρήσεις και κάλυψη για πιθανές έκτακτες βλάβες που ενδέχεται να το οδηγούσαν σε προσωρινή καθήλωση, «παγώνοντας» τη διενέργεια των ελέγχων (flight check), προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη ασφάλεια του εθνικού εναέριου χώρου. Υπενθυμίζεται ότι η ΥΠΑ με τα αεροσκάφη διενεργεί τους από αέρα ελέγχους των αεροναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων.

αεροσκάφηαγοράΥπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας