Ελλάδα|31.01.2023 20:24

Κλοπή Πικάσο από την Πινακοθήκη: Τα αναπάντητα ερωτήματα και οι «σκιές», 11 χρόνια μετά – Ποιος κατέδωσε τον ελαιοχρωματιστή

Newsroom

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την κλοπή τριών έργων των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο από τον 50χρονο ελαιοχρωματιστή Γιώργο Σαρμαντζόπουλο. Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά το περαστικό, οι σκιές στην υπόθεση είναι πολλές.

Σύμφωνα με το MEGA, ο Σαρμαντζόπουλος τελικά δεν προκύπτει από πουθενά ότι ήταν συλλέκτης έργων τέχνης όπως ισχυρίστηκε. Ενώ, ήδη από την επομένη της κλοπής, ήταν ο βασικός ύποπτος! Ωστόσο ,από την παρακολούθησή του δεν στοιχειοθετήθηκε οτιδήποτε σχετικό και μετά αναχώρησε για το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία και με έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, από τις 10 Ιανουαρίου 2012 ξεκίνησε να παρακολουθείται το τηλέφωνό του 50χρονου.

Η γυναίκα που τον «έκαψε»

Επίσης σύμφωνα με το MEGA, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας φέρεται να είναι μια γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία ήταν σύντροφός του. Συγκεκριμένα, φαίνεται να ανέφερε πως ήταν μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η γυναίκα παρότι είχε κληθεί δεν κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Ο κάθε πολίτης μπορούσε να κάνει την κλοπή»

Ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την κλοπή από την Εθνική πινακοθήκη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή στην έφεση, αφού παρέμεινε 14 μήνες στη φυλακή κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος φορώντας «βραχιολάκι» που δεν θα του επιτρέπει να απομακρύνεται από τον τόπο κατοικίας του σε ακτίνα μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα στην περιοχή Μαρκοπούλου.

Από τα έργα που εξαφανίστηκαν εκείνη τη νύχτα, το «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, με τη χειρόγραφη αφιέρωσή του στον ελληνικό λαό στο πίσω μέρος του πίνακα και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιτ Μοντριάν είχαν βρεθεί σε μια ρεματιά, στο Πόρτο Ράφτη, προστατευμένοι σε μεγάλους χαρτοφύλακες, ωστόσο το ένα δεν βρέθηκε ποτέ, το σχέδιο του Μονκάλβο.

Ο Γιώργος Σαρμαντζόπουλος είπε στο δικαστήριο ότι κατά την προσπάθεια να διαφύγει, κόπηκε και σκούπισε με το ματωμένο χέρι του και στη συνέχεια πέταξε το σχέδιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΠάμπλο ΠικάσοΕθνική Πινακοθήκηκλοπή