Ελλάδα|02.02.2023 10:16

Πτώση Phantom: Αυτή την ώρα το ύστατο «χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα - Στην εκκλησία πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)
(INTIME)

Αυτή την ώρα τελείται η εξόδιος ακολουθία στον υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας τη Δευτέρα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στο τελευταίο αντίο είναι παρόντες η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδερφοι, η πολιτικήπολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Η εξόδιος ακολουθία για τον αδικοχαμένο 29χρονο πιλότο τελείται στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Περιμετρικά του ναού έχουν τοποθετηθεί στεφάνια από λευκά λουλούδια, στολισμένα με μπλε και λευκές κορδέλες, τα χρώματα της σημαίας, που τίμησε με τη ζωή του. Επίσης, από νωρίς το πρωί οι πολίτες αφήνουν το δικό τους μήνυμα και τα συλλυπητήρια στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Η σορός του 29χρονου έφτασε στην εκκλησία καλυμμένη με την ελληνική σημαία ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι φώναξαν «Αθάνατος».

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του γηροκομείου Τρίπολης.

Αύριο Παρασκευή, στο Νευροκόπι θα τελεστεί και η κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, του 31χρονου κυβερνήτη του μαχητικού που κατέπεσε. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο Νευροκόπι θα μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του σμηναγού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τιμητική προαγωγή στον βαθμό του αντιπτεράρχου

Την ίδια ώρα, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε την προαγωγή του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του αντιπτεράρχου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υπέγραψε αργά το απόγευμα την σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Φωτογραφία ντοκουμέντο από τον «χάρτη έκτακτης ανάγκης» των πιλότων

Σημειώνεται πως ανάμεσα στα ευρήματα από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους που βρέθηκαν είναι και ο χάρτης που φέρουν οι πιλότοι στη στολή τους και τον οποίο χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις αναγκαστικής προσγείωσης.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που εξασφάλισε το Patrisnews, από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, φαίνεται ο χάρτης πάνω στον οποίο αποτυπώνεται η διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι πιλότοι, σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαζόταν να προσγειωθούν σε διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό που απογειώθηκαν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Phantom, δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας, θα έπρεπε να ακολουθήσουν την διαδρομή που τους υποδεικνύει ο χάρτης για να προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PhantomΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΤρίπολη