Ελλάδα|04.02.2023 20:24

Η πολιτική Ερντογάν και οι κίνδυνοι για Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο - Αναλύουν Σάββας Καλεντερίδης και Δημήτρης Τσαϊλάς

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από αυτήν για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο παρουσιάστηκαν από το γεωστρατηγικό αναλυτή και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη και τον υποναύαρχο εν αποστρατεία Δημήτρη Τσαϊλά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του Δήμου.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η απειλή από την Τουρκία είναι υπαρκτή και θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προχωρεί σε συνεχή διαβήματα για την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας. Σημείωσαν, παράλληλα, ότι στόχος για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας, ώστε μέσω αυτής να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας εμπόλεμης σύγκρουσης, από την οποία ηττημένες θα βγουν και οι δύο πλευρές.

«Δεν ήταν δυνατό να μην απασχολήσει το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή που ο Ερντογάν ξεδιάντροπα μας βρίζει, μας απειλεί και μας λέει συνέχεια ότι οι Τούρκοι έπνιξαν τους Έλληνες στο Αιγαίο», τόνισε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης. Σε αυτήν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο μνήμη των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Phantom έξω από την Ανδραβίδα.

Στην εκδήλωση ο Σάββας Καλεντερίδης έκανε αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης ζει ιστορικές στιγμές, μια και συγκρούονται απευθείας ή δια αντιπροσώπων οι μεγάλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι μετά τη σύρραξη θα ζούμε σε έναν άλλο κόσμο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία καθώς και στον κοινό βηματισμό των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα. Όπως υποστήριξε, σε περίπτωση που ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ, αν τις κερδίσει, δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει, αφού η συσπειρωμένη αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία.

Κίνδυνοι για την Κύπρο

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την Κύπρο, ο Σάββας Καλεντερίδης τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η Τουρκία θέλει αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί και στη συνέχεια να εξεταστεί το θέμα της ομοσπονδίας. Είπε ότι η Τουρκία διεκδικεί και την Πράσινη Γραμμή που αποτελεί το 3%-4% του ελεύθερου κυπριακού κράτους, ενώ για την Αμμόχωστο, μία πόλη κατά 99% ελληνική πριν την εισβολή, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες έχτισαν σε γη που ανήκε σε ίδρυμα σουλτάνων.

Το μεταναστευτικό αποτελεί μεγάλη απειλή για την Κύπρο κατά τον Σάββα Καλεντερίδη, αφού η Τουρκία στέλνει μεθοδευμένα μουσουλμάνους στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος να γίνουν οι Έλληνες μειονότητα και στο ελεύθερο τμήμα κι έτσι να ελεγχθεί από την Τουρκία ολόκληρο το νησί.

Αιγαίο και δόγμα «Γαλάζιας Πατρίδας»

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι η Τουρκία διεκδικεί σχεδόν το μισό Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα αλλά «κάθονται» πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, με αποτέλεσμα να ισχύουν μόνο τα έξι μίλια. Αυτό ακριβώς αποτελεί το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας.

«Η Τουρκία δε θέλει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Θέλει να εμπεδώσει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Να περάσει de facto τη θέση της και να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Θράκη: Λανθασμένη η πολιτική απομόνωσης των μουσουλμάνων

Κατά τον γεωστρατηγικό αναλυτή και εκδότη, συστηματικά η Τουρκία επιχειρεί τον εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο άσκησης της πολιτικής της στην περιοχή το προξενείο της στην Κομοτηνή αλλά και τα διαχρονικά λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων.

«Το ζήτημα της Θράκης είναι σοβαρό. Η Τουρκία στη Θράκη δημιουργεί ισχυρό μηχανισμό. Ακόμα και βουλευτές έχουν σχέσεις με το προξενείο, προκειμένου να εκλεγούν», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι λάθος η από την ελληνική πλευρά πολιτική απομόνωσης των μουσουλμάνων στη Θράκη, διότι με αυτόν τον τρόπο γίνονται έρμαια του προξενείου Κομοτηνής. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την απειλή για τη Θράκη, ακολουθώντας ουσιαστικά πολιτική ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων, έχοντας οι τελευταίοι τη δυνατότητα να δουλέψουν σε αστυνομία, πυροσβεστική, τράπεζες και Δημόσιο ακόμα και εκτός της περιοχής της Θράκης.

«Τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου εφαρμόσαμε πολιτική αποτροπής και η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Η πολιτική του κατευνασμού, που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 1974, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, ενώ η πολιτική αποτροπής θα κρατήσει τον πόλεμο μακριά μας», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Τσαϊλάς: Χαμένοι και οι δύο από έναν πόλεμο

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσαϊλάς, υπογράμμισε ότι μπορεί να γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι, με βάση όλα τα σενάρια, ότι δεν έχουν πιθανότητες να μπουν σε ελληνικό νησί, όμως, στο ενδεχόμενο μιας εμπόλεμης σύγκρουσης «πολεμικά πλοία και αεροσκάφη θα βρεθούν στον πάτο της θάλασσας και θα υπάρξει οικονομική αποσταθεροποίηση. Άρα και οι δύο πλευρές θα είναι χαμένες. Γι’ αυτό, πριν φτάσουμε στη νίκη, πρέπει να κάνουμε αποτροπή. Για να επιτευχθεί αυτή, απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις. Να σου παρέχει η Πολιτεία την ικανότητα αποτροπής με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να υπάρχει η πολιτική βούληση, ώστε να γίνει χρήση αυτής της ικανότητας αποτροπής και να πειστεί ο εχθρός ότι έχεις τη βούληση να κάνει χρήση αυτής της ικανότητας. Δε λέω να υποχωρήσουμε, αν γίνει πόλεμος. Λέω να αποτρέψουμε τον πόλεμο», τόνισε ο κ. Τσαϊλάς.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι το Αιγαίο γεωγραφικά είναι για τους Τούρκους ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, σε αντίθεση με την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η γειτονική χώρα έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Γι’ αυτό υπάρχει και προβληματισμός για τη δημιουργία ελληνικής βάσης στην Κύπρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΣίμος ΔανιηλίδηςΘράκηΑιγαίοπόλεμοςΚύπρος