Ελλάδα|02.02.2023 22:36

Πτώση Phantom: Παρουσία Μητσοτάκη το ύστατο χαίρε στον Τσιτλακίδη – Βαθμός Αντιπτέραρχου για τους αδικοχαμένους αξιωματικούς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi
Παπαδόπουλος Βασίλης / Eurokinissi

Βαρύ το πένθος για τον τραγικό χαμό των δυο πιλότων του F-4 Phantom που έπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που η πολιτεία, με απόφαση του ΣΑΓΕ και πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποδίδει τιμητικά και στους δύο το βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Θρήνος στην κηδεία του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αποχαιρέτησαν με οδύνη τον συγκυβερνήτη, Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Πλήθος κόσμου κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και φωνάζοντας αθάνατος συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τον άτυχο υποσμηναγό. Την ίδια ώρα άγημα της πολεμικής αεροπορίας τίμησε τον πεσόντα αεροπόρο πυροβολώντας τρεις φορές στον αέρα.

Τα λόγια των γονιών του, μπροστά στο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, συγκλονίζουν.

 «Ήσουν και θα είσαι το παιδί μου» - Ο συγκινητικός επικήδειος των γονιών

Πρώτος το λόγο κατά τη διάρκεια της κηδείας πήρε ο πατέρας. «Σαν νέος άνθρωπος, ο Μάριος είχε καταφέρει να επιτύχει κάτι πολύ δύσκολο. Κάτι που δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς: να εκμηδενίσει το εγώ του, το είχε σβήσει από τον λεξιλόγιό του, υπήρχε μόνο το εσείς» ανέφερε από την πλευρά του ο πατέρας. «Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία χώρα στον κόσμο. Μακάρι να τον μνημονεύει η πατρίδα, ίσως έτσι αναπαύεται καλύτερα η ψυχή του. Όταν ρωτούσε τον 29χρονο για τον μισθό του, εκείνος απαντούσε: «πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, μόνο εγώ χρωστάω. Το χρέος του το πλήρωσε. Πέθανε όπως επιθυμούσε, νωρίς και γεμάτος Ελλάδα. Καλό στο ταξίδι αγάπη μου».

«Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε», ανέφερε η μητέρα του υποσμηναγού. «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος», κατέληξε.

Συγκινητικός και ο αποχαρετισμός συναδέλφου του: «Πέρασες στην αιωνιότητα. Πέρασες στην ιστορία. Η πατρίδας μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων που θυσιάστηκαν ώστε να διατηρήσει την ελευθερία της».

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, αλλά και βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για «στιγμές θλίψης και υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να είμαστε εμείς ελεύθεροι» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που παρευρέθηκε στην κηδεία.

Αύριο η κηδεία του Στάθη Τσιτλακίδη

Στο χωριό Γρανίτη της Δράμας που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες καθώς με απόφαση του Δημάρχου η περιοχή έχει κηρυχθεί σε τριήμερο πένθος. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στον ιερό ναό Ταξιαρχών, παρουσία του Μητροπολίτη Δράμας, Δωρόθεου.

Το «παρών» θα δώσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Έλαβαν βαθμό Αντιπτέραρχου οι 2 αδικοχαμένοι αξιωματικοί – Η απόφαση του ΣΑΓΕ

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, οι 2 αδικοχαμένοι ιπτάμενοι έλαβαν μετά θάνατον τον βαθμό του Αντιπτεράρχου: «Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβ 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο:

  • Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342).
  • Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο - Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (69113)».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σμηναγόςPhantomπιλότοςκηδείαΠολεμική Αεροπορίαειδήσεις τώρα