Ελλάδα|03.11.2018 14:23

SOS για την τηλεθέρµανση σε 17.000 νοικοκυριά

Εύρης Τσουμής

Σήµα κινδύνου για την τηλεθέρµανση στην Πτολεµαΐδα και το Αµύνταιο εκπέµπει το Τεχνικό Επιµελητήριο, αφού λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των µονάδων της ∆ΕΗ δεν υπάρχει ακόµα στον ορίζοντα, ενώ η νέα µονάδα «Πτολεµαΐδα 5» δεν θα είναι έτοιµη να λειτουργήσει πριν από το 2021, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύουν περισσότερα από 17.000 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή να µείνουν χωρίς θέρµανση, αφού δεν έχουν καν εγκαταστάσεις και λέβητες για χρήση πετρελαίου!

Το Τεχνικό Επιµελητήριο στη ∆υτική Μακεδονία µε παρέµβαση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά το υπουργείο Ενέργειας και οι φορείς να επεξεργαστούν τεχνικές λύσεις για να διασφαλιστεί η θέρµανση της περιοχής. Οπως αναφέρει στην παρέµβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ∆ηµήτρης Μαυροµατίδης, «θεωρείται απαραίτητη η εξέταση άµεσης προµήθειας και εγκατάστασης εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίµου (αερίου CNG - πετρελαίου), προκειµένου να επιτευχθεί εξοικονόµηση ενέργειας, ποιοτική παροχή ενέργειας και ασφάλεια εφοδιασµού».

Ο λόγος είναι πως επί δεκαετίες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δύο περιοχές θερµαίνονται από την τηλεθέρµανση και δεν έχουν εγκαταστάσεις, ούτε καν λέβητες, για τη χρήση άλλου καυσίµου, όπως για παράδειγµα το πετρέλαιο. Αν κλείσει το κύκλωµα της τηλεθέρµανσης, τότε όλοι θα πρέπει να προµηθευτούν λέβητες και να δηµιουργήσουν νέες εγκαταστάσεις. «Ενα ενδεχόµενο τέλος της τηλεθέρµανσης δεν σηµαίνει µόνο περισσότερους ρύπους από τη χρήση πετρελαίου αλλά και µια µεγάλη δαπάνη από κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση για τη δηµιουργία νέου συστήµατος θέρµανσης» είπε στο «Εθνος» ο κ. Μαυροµατίδης.

Περιορισµένη λειτουργία

Οι µονάδες του Αµυνταίου και της Καρδίας έχουν τεθεί από το 2016 σε καθεστώς περιορισµένης λειτουργίας 17,5 χιλ. ωρών έως το 2023, για περιβαλλοντικούς λόγους. Οµως οι µονάδες του ΑΗΣ Αµυνταίου στο διάστηµα από 1/1/2016 και έως 1/8/2018 λειτούργησαν επί 15.964 ώρες, ενώ έχουν λειτουργήσει και στο ενδιάµεσο, µε αποτέλεσµα οι ώρες που αποµένουν να εκπνέουν µέσα στον Νοέµβριο. Για τις δύο µονάδες της Καρδίας που αντιµετωπίζουν το ίδιο πρόβληµα οι ώρες λειτουργίας εξαντλούνται έως τα µέσα του 2019 και ακόµα δεν έχει δοθεί απάντηση για το αν θα παραταθεί η λειτουργία τους.

Καμία απάντηση από Κομισιόν

Η Κοµισιόν δεν έχει απαντήσει στο αίτηµα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παράταση των ωρών λειτουργίας του Αµυνταίου, µε παράλληλη περιβαλλοντική αναβάθµιση, αλλά και η ∆ΕΗ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στο σχήµα µε τη συµµετοχή ιδιωτών που θα µπορούσε να αναλάβει το έργο, παρά τις συνεχιζόµενες διαβουλεύσεις και τις επαφές µε επιχειρηµατικούς οµίλους. Το ΤΕΕ/τµ. ∆υτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι θα πρέπει να επισπευσθούν σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει τελικά µε τους ΑΗΣ και τη λειτουργία τους, τα έργα διάθεσης φυσικού αερίου CNG ως εναλλακτική πηγή για τη θέρµανση της περιοχής.

ΔΕΗΠτολεμαΐδατηλεθέρμανση