Ελλάδα|13.02.2023 22:12

Εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από όλη την Ελλάδα για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία – Τι λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου θα φύγουν για την Τουρκία, με ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, οι εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκαν από όλους τους δήμους της Ελλάδας, προκειμένου να σταλούν στους σεισμόπληκτους της γειτονικής χώρας.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει προκαλέσει και το θαυμασμό των τουρκικών Αρχών, όπως του είπε ο πρόξενος της γειτονικής χώρας.

«Δεν έχω υπ’ όψη μου κάποιο δήμο της χώρας μας που να μη συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοφανή κινητοποίηση. Είναι τεράστια η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί και ανέρχεται σε εκατοντάδες τόνους», ανέφερε στο ethnos.gr κ. Παπαστεργίου.

Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή οι δήμοι μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας και στη συνέχεια το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει τη μεταφορά τους στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Κατά πάσα πιθανότητα η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρωθεί από ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα και από εκεί θα μεταφερθεί στη γειτονική χώρα με καράβι. Υπάρχει και το δεύτερο σενάριο, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, αφού είναι αμεσότατες οι ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βόρεια Ελλάδα να μεταφερθεί στην Τουρκία οδικώς με φορτηγά.

«Βρίσκομαι σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών, με ενέργειες του οποίου θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Αφού οι εκατοντάδες τόνοι της ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφερθούν στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα από εκεί θα φύγουν με πλοίο για την Τουρκία. Είναι πιθανόν η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βόρεια Ελλάδα να μεταφερθεί οδικώς, αλλά αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Έχουν συγκεντρωθεί κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας, κουβέρτες, σκηνές, ζεστά ρούχα, είδη υγιεινής, παιδικές τροφές και φαρμακευτικό υλικό.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αναφέρει ακόμα ότι, αφού φύγει την Τετάρτη πρωί η ανθρωπιστική βοήθεια, οι δήμαρχοι θα ξεκινήσουν την οργάνωση και δεύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη ΔΕΘ η ανθρωπιστική βοήθεια από την Κεντρική Μακεδονία

Στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης συγκεντρώνεται σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, η ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα υλικά είναι συσκευασμένα και έχουν χωριστεί ανά κατηγορίες. Δυστυχώς, είναι χειμώνας, οι σεισμόπληκτοι έχουν ξεπαγιάσει και έχουν άμεσες ανάγκες. Γι’ αυτό πρέπει να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην αποστολή της βοήθειας. Αν είχαμε καλοκαίρι, θα ήταν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατομμύρια και εκτιμώ ότι θα οργανωθεί άμεσα και δεύτερη αποστολή βοήθειας από τη χώρα μας. Είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου και εμείς οι δήμαρχοι δεν πρόκειται να πούμε ‘’δεν τα θέλουμε, πάρτα πίσω’’ σε όποιον πολίτη αύριο ή μεθαύριο σπεύσει να προσφέρει, ό,τι μπορεί. Είναι πολύ μεγάλο το εύρος της κρίσης και θα τραβήξει σε χρόνο», τονίζει στο ethnos.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ανθρωπιστική βοήθειασεισμόπληκτοιΤουρκίαΔημήτρης ΠαπαστεργίουΛάζαρος Κυρίζογλου